ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Επιστημονική ημερίδα – βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων Δρ. Βασίλη Γ. Τζέμου, «Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Ουσιαστικά ο Καταστατικός Χάρτης της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα συνταγματικό κείμενο, το οποίο περιγράφει τα δικαιώματα όλων των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και όσων διαμένουν στις χώρες της Ε.Ε. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή της 10ης Δεκεμβρίου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο και Πληροφορική», Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Δημήτριος Φινοκαλιώτης, Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων και του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρος, η κ. Βαρβάρα Μπουκουβάλα, Δ.Ν., Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων, ο κ. Βασίλης Γ. Τζέμος Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου (Freibourg), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων και Επιστημονικός Διευθυντής – Επιμελητής του έργου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Τζέμος σημείωσε πως τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι ήδη κατοχυρωμένα από το 2009 ως νομικό δεσμευτικό κείμενο, ενώ πριν ήταν απλώς πολιτική διακήρυξη, υπογραμμίζοντας πως «είναι μεγάλη η διαφορά και αρχίζουν σιγά, σιγά τα δικαστήρια και τα εθνικά – διότι το δικαστήριο της Ε.Ε. το εφαρμόζει εδώ και καιρό – έχουν αρχίσει να το εφαρμόζουν. Είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες γιατί έχουν προωθημένη προστασία σε σχέση με τα πιο κλασικά δικαιώματα όπως κατοχυρώνονται στα Συντάγματα». Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., συνέχισε ο κ. Τζέμος, είναι ένας κατάλογος μοντέρνων θεμελιωδών δικαιωμάτων με πολλά κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρωμένα, θέτοντας ως παράδειγμα τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και πιο εξειδικευμένα δικαιώματα όχι μόνο στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και σε άλλα πεδία όπως είναι η ιδιωτικότητα. Ειδικότερα για την ιδιωτικότητα, σημείωσε, «έχουμε δικαίωμα στα προσωπικά δεδομένα κατοχυρωμένο με μεγάλη απολυτότητα και με ιδιαίτερη έμφαση, με την ανάγκη κατοχύρωσης προστασίας και από ανεξάρτητη αρχή». Τέλος, ο κ. Τζέμος στάθηκε στη σημαντικότητα δικαιωμάτων, όπως αυτά τα οποία αφορούν στους μετανάστες, τα δικαιώματα απέναντι στην εγκληματικότητα, δηλαδή σχετικά με την ασφάλεια, σε θέματα ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, σε ζητήματα εργατικού δικαίου και σε πολλά ζητήματα που αφορούν και σε εκφάνσεις της αρχής ισότητας με πολύ ρητή κατοχύρωση της ισότητας στην αμοιβή για ίδια εργασία.

Ο κ. Φινοκαλιώτης στάθηκε ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στις φορολογικές διαφορές, όπως π.χ. είναι αυτά που αφορούν πρόστιμα και φόρους. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την πλευρά του στο ζήτημα της αρχής της αναδρομικής εφαρμογής ευνοϊκότερης κύρωσης. Όπως είπε ο κ. Φινοκαλιώτης, αυτό «το βλέπουμε και σε διάφορες νομοθετικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια σταδιακά. Οι κυρώσεις, τα φορολογικά πρόστιμα βλέπουμε να μειώνονται ή να εξαλείφονται, και φαίνεται κατά πόσο μπορεί να ισχύσει σε παλιές περιπτώσεις που έχουμε ήδη κάποιες θετικές αποφάσεις δικαστηρίων». Επίσης στάθηκε και στο να μην διώκεται κανείς δυο φορές σε συνδυασμό με το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά τα δικαστήρια, π.χ. με την επιβολή ποινικών και διοικητικών διώξεων και επιβολή προστίμων για το ίδιο θέμα. «Έχουμε αρκετές αποφάσεις πλέον ελληνικών δικαστηρίων, στηριζόμενα και στην ευρωπαϊκή νομολογία», πρόσθεσε ο κ. Φινοκαλιώτης.

Η κ. Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου στάθηκε ιδιαίτερα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων GDPR. Μάλιστα, όπως είπε, μια επιχείρηση που ακολουθεί τον Γενικό Κανονισμό, επισημαίνοντας ότι «θα έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, γιατί όλοι πλέον ενδιαφέρονται για τα δεδομένα τους, όλοι πλέον είναι υποψιασμένοι, αντίθετα με αυτό που συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι και η πληροφορική η οποία με την αλματώδη ανάπτυξή της, δημιουργεί επιτεύγματα που διεισδύουν στην ιδιωτικότητα, επομένως είναι πάρα πολύ σημαντική η εφαρμογή της όλης νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Τέλος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος επεσήμανε πως στις εποχές που ζούμε, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μια από τις περιοχές του κόσμου που έχει έντονη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρόλα αυτά και στις χώρες τις Ε.Ε. έχουμε φαινόμενα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό και αυτό επιλαμβάνεται το Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τον τελευταίο καιρό έχει μια πλούσια νομολογία, και έχει πάρα πολλές αποφάσεις πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Όπως είπε ο κ. Πούλιος, είναι ένα επίκαιρο ζήτημα παρά το γεγονός ότι ο νομοθετικός εξοπλισμός είναι αρκετά ικανός στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά και στην Ε.Ε., παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιληφθεί πολλές φορές σε θέματα που έχουν να κάνουν και με την χώρα μας, όπως και με όλες τις χώρες τις Ε.Ε.».