ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

 

  • «Όλοι οι δείκτες παραγωγικότητας, αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ στη θητεία μου»
  • «Προσπαθούμε συνεχώς με προκηρύξεις να προσλάβουμε παθολόγους και Μεθίστες, αλλά οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι»
  • «Οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών δεν είναι πρόβλημα του Νοσοκομείου μας, είναι πρόβλημα πανελλαδικό και ευρωπαϊκό»
  • «Σας διαβεβαιώ ότι και με τις όποιες ελλείψεις ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι εξαιρετικές και ας εφημερεύουμε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο»
  • «Τέσσερα χρόνια κάναμε το Νοσοκομείο εργοτάξιο»
  • «Οι κανόνες και οι αρχές διοίκησής μου σίγουρα δυσαρεστούν αρκετούς, αλλά δεν σκοπεύω να τις αλλάξω»
  • «Όχι χωρίς προσωπικό κόστος –το οποίο συνεχώς βάζω στο περιθώριο- φροντίζω να σπάω τα στερεότυπα, τις κλίκες και τις παραγκούλες, ακριβώς γιατί θεωρώ ότι τα επιμέρους τμήματα του Νοσοκομείου δεν είναι μετερίζια και τσιφλίκια κανενός»
  • «Οι στόχοι μου είναι να ολοκληρωθούν όλα αυτά που είναι σε εξέλιξη, να συνεχίσω τον αγώνα του εκσυγχρονισμού παντού, αλλά κυρίως, που είναι και το πιο δύσκολο, να αλλάξω ριζικά παγιωμένες κακές νοοτροπίες συμπεριφοράς»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα πραγματοποιήθηκαν, σχεδιάστηκαν και έχουν δρομολογηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της. Παράλληλα, η κ. Καρατζόγλου απάντησε σε ερωτήματα για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, όσον αφορά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά αντιμετωπίζονται. Επιπλέον, η κ. Καρατζόγλου μίλησε και για τη συμμετοχή της στη διαδικασία επιλογής Διοικητή στο Νοσοκομείο Δράμας, καθώς και για τους στόχους της εφόσον συνεχίσει στη διοίκηση.

Κυρία Καρατζόγλου, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης. Αισθάνεστε δικαιωμένη από την απόφαση να αναλάβετε τη θέση της Διοικήτριας του Γ.Ν. Δράμας;

Όταν αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση της Διοικήτριας του Γ.Ν. Δράμας ήξερα κάποιες από τις δυσκολίες του συστήματος, αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα τον εφιάλτη που θα ζούσα. Ένα μόλις μήνα μετά τον διορισμό μου και αφού είχα διαπιστώσει μερικά από τα δεκάδες προβλήματα που είχε το Νοσοκομείο, χωρίς όμως να προλάβω να τα ακουμπήσω, ξέσπασε η πανδημία Covid-19. Ήταν η τέλεια καταιγίδα. Είναι σε όλους γνωστό ότι η Δράμα είχε την πανελλήνια πρωτιά κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Πήρα πολύ δύσκολες αποφάσεις για τις οποίες δικαιώθηκα από τα γεγονότα, άσχετα με το αν ακόμη και σήμερα μπαινοβγαίνω στα δικαστήρια, προσπαθώντας να αποδείξω ότι το σύστημα θα κατέρρεε χωρίς αυτές. Η τραγικότητα των όσων βίωνα και ο τρόπος αντιμετώπισής τους αναγνωρίστηκε και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, που μου τηλεφώνησε τον Νοέμβριο του 2020 για να με εμψυχώσει, την περίοδο που όλοι μας χάναμε αγαπημένα πρόσωπα.

Μετά τη δύσκολη περίοδο, όταν η πανδημία υποχώρησε, το Νοσοκομείο μας βραβεύτηκε για τις επιδόσεις του στην περίοδο της πανδημίας, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Η βράβευση αυτή αναγνώρισε και ανέδειξε την αξία και τον επαγγελματισμό όλου του προσωπικού μας και φυσικά ανήκει δικαιωματικά σε όλους, χωρίς εξαίρεση.

Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά, ναι, αισθάνομαι δικαιωμένη γιατί ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά κυρίως μετά, όλοι οι δείκτες παραγωγικότητας, αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ στη θητεία μου.

Με ποιες προσωπικές αξιακές αρχές διοικείτε το Νοσοκομείο;

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι οι κανόνες και οι αρχές διοίκησής μου σίγουρα δυσαρεστούν αρκετούς, αλλά δεν σκοπεύω να τις αλλάξω.

Το Νοσοκομείο είναι ένα πολύπλοκο σύστημα 600 ανθρώπων περίπου, στο οποίο κάθε εργαζόμενος παίζει πολύτιμο ρόλο. Η συλλογικότητα λοιπόν στην εργασία και στην εφαρμογή κανόνων είναι μη διαπραγματεύσιμη.

Η απολιτικοποίηση της διοίκησης αυτού του συστήματος είναι ένας προσωπικός μου κανόνας και μάλιστα αποδεδειγμένα. Αυτό απελευθερώνει τις επιλογές μου και οδηγεί τους εργαζόμενους να βαδίζουν μονοπάτια δικαιοσύνης και αξιοκρατίας. «Άσπρη γάτα – μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια», όπως λένε και οι Κινέζοι. Η αξιοσύνη και η καταλληλότητα για τον ρόλο του καθενός είναι στοιχεία εύρυθμης λειτουργίας και είναι από τις πιο βασικές αρχές μου.

Επίσης η ανάδειξη της καινοτομίας και της πρωτοπορίας, κυρίως στις ιατρικές πρακτικές, δίνει ηθική ικανοποίηση και κίνητρο, ιδίως στους νεότερους, που δεν είναι ακόμη καταξιωμένοι και προσπαθούν σκληρά για αυτό. Αυτό γίνεται συστηματικά (η δημοσιοποίηση κάθε πρωτοπορίας) και έχει επακόλουθο την ενημέρωση του κοινού, την προβολή των καλών πρακτικών και την ανάδειξη των ανθρώπων του ΕΣΥ.

Ένα τόσο δαιδαλώδες σύστημα όπως το Νοσοκομείο, διοικείται υποχρεωτικά ως σύνολο και δεν μπορείς να το δεις αποσπασματικά, παίρνεις όμως υπόψη σου κάθε επιμέρους ιδιορρυθμία των υποσυνόλων του.

Τέλος και όχι χωρίς προσωπικό κόστος –το οποίο συνεχώς βάζω στο περιθώριο- φροντίζω να σπάω τα στερεότυπα, τις κλίκες και τις παραγκούλες, ακριβώς γιατί θεωρώ ότι τα επιμέρους τμήματα του Νοσοκομείου δεν είναι μετερίζια και τσιφλίκια κανενός. Ανήκουν στο σύνολο και υπάρχουν ΜΟΝΟ για να υπηρετούν τον ασθενή. Αυτός και το πρόβλημά του είναι αυτά που πρέπει να μας ενδιαφέρουν.

Πολύ συχνά το Νοσοκομείο της Δράμας έρχεται στην επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο λόγω της υποστελέχωσής του με προσωπικό. Υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα; Πώς μπορούν γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες να έρθουν στη Δράμα;

Επιτρέψτε μου να εμπλουτίσω το ερώτημά σας με δεδομένα και απαντημένες υποερωτήσεις πριν το απαντήσω.

Πράγματι το Νοσοκομείο μας αναφέρεται με αρνητικό τρόπο για την υποστελέχωσή του. Η γενίκευση είναι λάθος και πιστεύω ότι δεν γίνεται τυχαία. Σε ότι αφορά τους γιατρούς και τα τμήματα, υπάρχει οξύ πρόβλημα στα τμήματα της Παθολογίας (Παθολογική Κλινική, στο ΤΕΠ Παθολογικό και στα εξωτερικά ιατρεία) και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αντιμετωπίζεται με μετακινήσεις γενικών γιατρών από τα Κ.Υ., παθολόγων του ΕΣΥ και στρατιωτικών και γιατρών ΜΕΘ από άλλα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ. Προφανώς και αυτές οι μετακινήσεις δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα. Αλλά ξέρουν όλοι καλά ότι οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, δεν είναι πρόβλημα του Νοσοκομείου μας, είναι πρόβλημα πανελλαδικό και ευρωπαϊκό. Εμείς προσπαθούμε συνεχώς με προκηρύξεις να προσλάβουμε παθολόγους και Μεθίστες, αλλά οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι. Πολλές φορές ακούω να μου λένε ότι ΔΕΝ θα λυθεί το πρόβλημα ΑΝ δεν προκηρύξουμε μαζικά π.χ. παθολόγους. Το κάναμε και στο παρελθόν και σήμερα προκηρύττουμε 4 θέσεις παθολόγων και 2 θέσεις γιατρών ΜΕΘ, ελπίζοντας στην οριστική λύση. Έχουμε πρόβλημα στους ουρολόγους μας και στους χειρούργους οφθαλμιάτρους. Προκηρύξαμε θέσεις, διορίσαμε γιατρούς, αλλά προτίμησαν πιο μεγάλες πόλεις ή τον ιδιωτικό τομέα. Προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας με τις μεταρρυθμίσεις που εισάγει να γίνει ανταγωνιστικό και να προσελκύσει γιατρούς και προσωπικά είμαι αισιόδοξη ότι και με την στήριξη όλων μας θα τα καταφέρει.

Τα υπόλοιπα τμήματά μας έχουν επάρκεια προσωπικού και συνεχώς προσπαθούμε για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Σας διαβεβαιώ όμως ότι και με τις όποιες ελλείψεις ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι εξαιρετικές και ας εφημερεύουμε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Οι ασθενείς του Νοσοκομείου μας είναι οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι γείτονές μας, οι γνωστοί μας. Είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Τους ξέρουμε, τους συναντάμε, μας ενδιαφέρουν, τους νοιαζόμαστε.

Τώρα: ας αναρωτηθούμε. Παράγει η Δράμα όσους γιατρούς και όσες ειδικότητες χρειαζόμαστε; Μάλλον όχι. Κι από αυτούς, πολλοί επιλέγουν να κάνουν καριέρα σε μεγαλύτερες πόλεις, από ότι στη γενέτειρά τους. Επομένως χρειαζόμαστε να κάνουμε «εισαγωγή» γιατρών. Ο γιατρός λοιπόν που θα θελήσει να έρθει στον τόπο μας θα αναρωτηθεί: Θα πάρω περισσότερα χρήματα αν πάω στη Δράμα; Γιατί να μεταναστεύσω στη Δράμα; Τι δελεαστικό έχει ώστε να πάρω τέτοια απόφαση ζωής; Αφού πολλοί από τους νέους της περιοχής εγκαταλείπουν τον τόπο τους, εγώ γιατί να πάω; Θα έχω τις παροχές για την οικογένειά μου που χρειάζομαι για να εργαστώ; Θα βρω κατοικία εύκολα; Θα μπορώ να μετακινηθώ εύκολα και γρήγορα (και όχι μόνο εντός);

Εύκολες απαντήσεις ακούγονται πολλές, αλλά δεν είναι πειστικές.

Το θέμα της υποστελέχωσης αφορά και άλλες ειδικότητες εξίσου αναγκαίες όπως π.χ. τους χειριστές ιατρικών μηχανημάτων και γενικότερα τα παραϊατρικά και τεχνικά επαγγέλματα. Ισχύουν τα ίδια με όσα προανέφερα και για αυτά.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι γενικό και δεν υπάρχει μονοσήμαντη τοπική λύση. Το έχουν όλες οι περιοχές σε όλες τις προηγμένες χώρες με τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό. Εμείς εδώ οφείλουμε να ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και ειδικά ως τοπική κοινωνία να κάνουμε ποιοτικά άλματα για να γίνουμε δελεαστικοί και να δώσουμε (κι εμείς) επιπλέον κίνητρα. Όλα για όσα πασχίζουμε στον τόπο μας και αφορούν τον πολιτισμό, την ποιότητα ζωής κλπ. έχουν αξία και μπορούμε να τα χαρούμε ΜΟΝΟ όταν είμαστε υγιείς. Για αυτό και πρέπει όλοι να φροντίσουμε να στηρίξουμε την υγεία.

Ειδικά για την Παθολογική Κλινική πώς πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει λύση με μόνιμο προσωπικό;

Ο ασθενής αδιαφορεί για την εργασιακή σχέση του ιατρού και γενικά των ανθρώπων που τον περιθάλπουν. Και η μονιμότητα είναι ένας μύθος που καταρρίπτεται από αυτούς που είναι μόνιμοι (!!!!). Αυτοί που αποχωρούν από το Νοσοκομείο μας συνήθως είναι μόνιμοι. Ούτε και εγώ είμαι μόνιμη. Όσοι εργαζόμαστε με άλλη σχέση εργασίας δεν σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο χρήσιμοι, αποτελεσματικοί, επαγγελματίες κλπ.

Το πρόβλημα μπορεί να ακούγεται ότι είναι σοβαρό στην Παθολογική Κλινική και στην ΜΕΘ, αλλά προβλήματα, όπως προανέφερα, υπάρχουν και σε άλλα τμήματα στο Νοσοκομείο. Για όλα όμως πάντα, γρήγορα και σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ, τον Διοικητή κ. Τσαλικάκη και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκηρύσσουμε τις θέσεις του προσωπικού που μας αντιστοιχούν ΑΛΛΑ δεν καλύπτονται όλες. Οι θέσεις που βγήκαν άγονες στη θητεία αυτή, μέχρι σήμερα, είναι 10 παθολογίας, 4 αναισθησιολογίας, 2 πνευμονολογίας, 2 στη ΜΕΘ, 1 ουρολογίας, 1 ογκολογίας, 1 χειρουργικής και 1 παιδιατρικής. Σύνολο 22 θέσεις χαμένες.

Αυτές τις μέρες προκηρύσσουμε ΞΑΝΑ 8 θέσεις, 4 παθολογίας, 2 ΜΕΘ και 2 παιδιατρικές. Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε τα αποτελέσματα, που εύχομαι να είναι και λύση προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν;

Κάθε νοσοκομείο αποτελείται από τα εξής διακριτά κύρια μέρη: τα κτίριά του, τον ξενοδοχειακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το προσωπικό, τους ανθρώπους του.

Όλα πρέπει να είναι σύγχρονα και λειτουργικά, γιατί η ποιότητα της περίθαλψης εξαρτάται από όλα μαζί. Η πρώτη μου αδιαπραγμάτευτη καθημερινή προτεραιότητα είναι η διαλειτουργικότητα των ανθρώπων που λειτουργούν αυτό το σύστημα. Η κάθε ομάδα να δουλεύει αποτελεσματικά, να επικοινωνεί άριστα με τις άλλες ομάδες και όλες μαζί να δίνουν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα.

Κατά τα λοιπά, στο κτίριο έγινε αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων, αλλαγή των παλιών δαπέδων και βαφή στους εσωτερικούς τοίχους, πλήθος άλλων παρεμβάσεων και αντικαταστάσεων στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, όπως π.χ. ηλεκτρολογικοί πίνακες, γεννήτριες, σύστημα ψύξης, ασανσέρ, λέβητες, μονάδα επεξεργασίας νερού στη μονάδα νεφρού, ενίσχυση στο δίκτυο παροχής οξυγόνου, αλλαγή στο δίκτυο ιατρικών αερίων κ.λ.π.

Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός αντικαταστάθηκε με σύγχρονο, σχεδόν στο σύνολό του (υπολείπονται οι καρέκλες) π.χ. όλα τα κρεβάτια των ασθενών, καρότσια, σιδερωτήρια, διπλωτήρια.

Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό έγιναν πάρα πολλές και πολύ ακριβές προσθήκες σύγχρονων μηχανημάτων σε όλα τα τμήματα, όπως π.χ. νέος αξονικός, νέος μαγνητικός, πολλά απεικονιστικά μηχανήματα για το ακτινολογικό, το καρδιολογικό κλπ. τμήμα, εξοπλισμό στα χειρουργεία, κινητοί υπέρηχοι, μονάδα αιμοκάθαρσης στη ΜΕΘ κλπ.

Παρεμβάσεις διαχειριστικές ούτε μπορώ να θυμηθώ πόσες. Ενδεικτικά: σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ποιότητας (βραχιολάκι ασθενών, φάκελος ασθενή, μετρήσεις μικροβίων, διαχείριση φαρμάκων κλπ.), άλλες που αφορούν την διακίνηση υλικών με barcode για χρεώσεις, η τακτοποίηση όλου του αρχειακού υλικού, η ανακύκλωση χαρτιού, εξοπλισμού, ακτινογραφιών κλπ., οι αναβαθμίσεις σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του νοσοκομείου και πρόσφατα η μετάβαση στο νέο σύστημα κοστολόγησης της περίθαλψης, η επικαιροποίηση της λίστας χειρουργείου (μετά την εκκαθάρισή της) και η μετάβαση στην ηλεκτρονική λίστα κλπ.

Σημειώστε ότι όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν στις υποδομές και στα Η/Μ έγιναν με το Νοσοκομείο σε πλήρη λειτουργία ΚΑΙ κάποιες (πολλές) στην περίοδο του Covid-19.

Όσον αφορά τις υποδομές, ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί και ποια βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης;

Όλα όσα σας ανέφερα έχουν υλοποιηθεί.

Σε εξέλιξη είναι η εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου και η κατασκευή του θερμομονωτικού κελύφους του νοσοκομείου. Έχει ήδη γίνει από την ανατολική (αθέατη από την είσοδο) πλευρά του Νοσοκομείου.

Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ότι υλοποιείται και η επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και της ΜΕΘ, γιατί ο διαγωνισμός για την κατασκευή έχει τελειώσει και σε λίγο διάστημα θα έχουμε εργολάβο που θα ξεκινήσει εργασίες (έργο του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου 7 εκατομμυρίων €).

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και η πλήρης εσωτερική ανακαίνιση του κτιρίου του τέως δημοτικού σχολείου του Μοναστηρακίου, στο οποίο μετεγκαταστάθηκε η ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης) μας.

Ολοκληρώθηκε και η ανακατασκευή τμήματος της Ορθοπαιδικής Κλινικής με μετατροπή κάποιων χώρων της σε θαλάμους υψηλής ασφαλείας για τη νοσηλεία κρατουμένων από τις φυλακές Νικηφόρου.

Ανακατασκευάστηκαν (όλα με οικοδομικές άδειες) όλα τα αυθαίρετα κτίρια στον αύλειο χώρο και μετατράπηκαν σε λειτουργικά.

Και πολλά άλλα… τέσσερα χρόνια εργοτάξιο το κάναμε…

Τι άλλα έργα υποδομής έχετε προγραμματίσει;

Την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου

Την μετεγκατάσταση και επέκταση πολλών τμημάτων και κλινικών (αφορά αρκετά μεγάλο κτιριακό τμήμα του νοσοκομείου), Φαρμακείο, Τεχνική Υπηρεσία, Διοικητική Υπηρεσία, Φυσιοθεραπευτήριο, Μονάδα αρνητικής πίεσης και Πνευμονολογική Κλινική, Νεφρολογική Κλινική κ.α.

Και φυσικά συνεχώς μικρότερες επεμβάσεις συντήρησης, ανακατασκευών κλπ.

Ποιο θεωρείτε είναι το μέλλον του Νοσοκομείου της Δράμας; Μπορούν οι Δραμινές και οι Δραμινοί να αισιοδοξούν ότι θα συνεχίσει να παρέχει απρόσκοπτα υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες;

Το μέλλον του νοσοκομείου μας εξαρτάται από το μέλλον της περιοχής μας συνολικά.

Οφείλουμε όλοι, ως πολίτες, να σταματήσουμε τα όποια σημεία παρακμής μας, να μη χάνουμε ευκαιρίες, να δημιουργούμε ευκαιρίες.

Να βάλλουμε τις υποχρεώσεις μας πάνω από τα δικαιώματά μας.

Να αποποινικοποιήσουμε τον πλούτο και να συνειδητοποιήσουμε ότι το κράτος είμαστε εμείς και οι μετρήσιμες αποδόσεις μας. Πρώτα δίνω και μετά ζητώ.

Το Νοσοκομείο νομοτελειακά θα ακολουθήσει την ανοδική (ή την καθοδική) πορεία της τοπικής μας κοινωνίας.

Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι η αισιοδοξία είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα που οδηγεί σε δημιουργικές υπερβάσεις.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, είστε εκ νέου υποψήφια για Διοικήτρια του Γ.Ν. Δράμας, συμμετέχοντας στη σχετική διαδικασία. Για ποιους λόγους πήρατε αυτή την απόφαση; Ποιοι είναι οι στόχοι σας εφόσον συνεχίσετε να κρατάτε το τιμόνι του Νοσοκομείου της Δράμας;

Ναι, είμαι υποψήφια και ευελπιστώ σε ένα αξιοκρατικό θετικό αποτέλεσμα.

Οι στόχοι μου είναι να ολοκληρωθούν όλα αυτά που είναι σε εξέλιξη, να συνεχίσω τον αγώνα του εκσυγχρονισμού παντού, αλλά κυρίως, που είναι και το πιο δύσκολο, να αλλάξω ριζικά παγιωμένες κακές νοοτροπίες συμπεριφοράς.

Ο ασθενής πάνω από όλα και από όλους.

Ηπιότητα, σεβασμός, ενσυναίσθηση και ευγένεια με αποτελεσματική περίθαλψη.

Δούλεψα πάρα πολύ αυτά τα χρόνια που πέρασαν και εφόσον επανεπιλεγώ, θα συνεχίσω να το κάνω με την ίδια ένταση.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.