Από έναν σπόρο ξεκινά να φτιάχνεται ένα δάσος. Κι αν φυτευτεί στις καρδιές των παιδιών ενός νηπιαγωγείου και παρακινηθούν κι άλλα σχολεία να κάνουν το ίδιο, τότε ο κόσμος αλλάζει. Χρειάζονται μόνο μερικοί σπόροι και μερικοί εκπαιδευτικοί με ενθουσιώδη διάθεση και έμπνευση για να κινήσουν τον μοχλό.
Ένα μικρό δάσος από 70 βελανιδιές, πεύκα και έλατα γεννήθηκε στις πλαγιές λίγο έξω από την Δράμα την τελευταία εβδομάδα πριν από τις πασχαλινές διακοπές του περασμένου Απριλίου. Οι μαθητές ενός νηπιαγωγείου της πόλης πήγαν εκδρομή στις παρυφές του βουνού μεταφέροντας για να φυτέψουν δενδρύλλια που είχαν δημιουργήσει από το μηδέν τα ίδια τα παιδιά.
Η πρωτοβουλία ανήκει στις νηπιαγωγούς του 5ου νηπιαγωγείου Δράμας που είχαν την ωραία ιδέα.
-«Ξεκινήσαμε την πρώτη μέρα με τον Αγιασμό, περιγράφει η Νηπιαγωγός Μαρία Παπαδοπούλου. Συνηθίζουμε να κάνουμε στους μαθητές μας ένα δώρο συμβολικό για καλή αρχή. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον γύρω από τη φύση και τις ομορφιές της. Το εντάξαμε στο εργαστήριο δεξιοτήτων για το φυσικό περιβάλλον με τίτλο “πράσινες γωνιές του πλανήτη”, στο εκπαιδευτικό Δίκτυο “μαθαίνω για τα δάση” με τίτλο “βόλτα στο Δάσος“. Συνεργαστήκαμε στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού etwinning european P.L.A.N (painting ,literature ,arts, nature ) και δημιουργήσαμε ένα video με την τεχνική stop motion animation “Η Συνταγή του Αύριο”.
«Σπείραμε στην καρδιά των παιδιών»
Αυτή τη φορά το δώρο του Αγιασμού ήταν μια χάρτινη σακούλα, που περιείχε μικρούς θησαυρούς της φύσης και οδηγίες για να συλλέξουν τα παιδιά τους δικούς τους, κουκουνάρια, κελύφη σαλιγκαριών, φύλλα, βελανίδια… Έτσι μπήκε ο σπόρος.
Εκείνα τα βελανίδια μαζί με δεκάδες άλλους σπόρους φυτεύτηκαν από τα παιδιά, με οδηγίες να τους φροντίσουν «σα να ήταν τα μωρά τους».
Περιγράφει στο ecopress η νηπιαγωγός τους Μαρία Παπαδοπούλου: «Η ουσία είναι ότι οι μαθητές δημιούργησαν δενδρύλλια με σπορά τα οποία φύτεψαν μετά σε φυσικό χώρο! Μαζί με τον σπόρο της βελανιδιάς πιστεύω ότι καταφέραμε να σπείρουμε στην καρδιά τους, την αγάπη και το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στα δέντρα και τα δάση. Θεωρώ ότι τα περισσότερα παιδιά θα θυμούνται για πάντα αυτήν την πράξη. Την ονομάσαμε Απλή Πράξη Ζωής γιατί πραγματικά μας φάνηκε ότι είναι πολύ απλό να πάρεις έναν σπόρο και να τον βάλεις στο χώμα! Την γνώση αυτή θέλουμε να τη μοιραστούμε με άλλα σχολεία. Εμείς είμαστε 40 μαθητές, κάθε μαθητής ανέλαβε τη φροντίδα ενός σπόρου. Παρακινήσαμε άλλα 4 νηπιαγωγεία να κάνουν το ίδιο».
Κήπος με μαρούλια στην αυλή του σχολείου
Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Το 5ο νηπιαγωγείο της Δράμας έχει δικό του κήπο. Τα μαρουλόφυλλα του σχολικού κήπου συμπληρώνουν τα σάντουιτς του κολατσιού που ετοιμάζουν εθελόντριες μαμάδες για τις μαθητικές εξορμήσεις στην πανέμορφη φύση της Δράμας, «ανάμεσα σε σκιουράκια που προλαβαίνουν να κρυφτούν ψηλά στα δέντρα, όταν φτάνουμε κοντά τους και χελωνάκια που δεν προλαβαίνουν να κρυφτούν και μας κάνουν παρέα».
Στην αυλή του νηπιαγωγείου λειτουργεί κομποστοποιητής. «Δύσκολη λέξη να την πεις, λέει η Μαρία Παπαδοπούλου, όμως τα παιδιά γνωρίζουν καλά αυτόν τον πράσινο κάδο, αφού καθημερινά τον ταΐζουν με τις φλούδες των φρούτων που τρώνε στο δεκατιανό τους».
Στο 5ο νηπιαγωγείο Δράμας ετοιμάζονται ήδη να οργανώσουν τη διάχυση της δράσης τους σε όσα περισσότερα νηπιαγωγεία μπορούν την επόμενη σχολική χρονιά. Για τον σκοπό αυτό δημιούργησαν ένα πολύ τρυφερό βίντεο με τίτλο “μπορείς να το κάνεις και εσύ “, που παρουσιάζει στους αναγνώστες του το ecopress