ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, στη συμβολή των οδών 1ης Ιουλίου και Χρυσοβέργη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα. Πρόκειται για κτήριο συνολικού εμβαδού 3.200 τ.μ. το οποίο κατασκευάστηκε το 1958 και στεγάστηκε σε αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού και το οποίο μετατράπηκε στο σημερινό κτήριο όπου στεγάζεται πλέον από τις 21 Ιουλίου η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δράμας κ. Χρυσάνθη Λαθήρα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκος Λιάτσης, καθώς και πλήθος στελεχών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού. Από την Ελληνική Αστυνομία παραβρέθηκαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Μενεξίδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Μαντζούκας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Ντζιοβάρας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Καϊπάκης, ο βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος κ. Μιλτιάδης Πουρσανίδης και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Ορεστιάδας και Ροδόπης. Παραβρέθηκαν ακόμα ο Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Στρατηγός Χρήστος Μανωλάς, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιπύραρχος κ. Ναθαναήλ Ρήγας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας Πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο ανώτερος Διοικητής Φρουράς Δράμας Αντισυνταγματάρχης κ. Χρήστος Κουκουβέτσιος, ο Διοικητής της 5ης Μοίρας Καταδρομών Αντισυνταγματάρχης κ. Αθανάσιος Φωτεινόγλου, ο Διοικητής της 779 ΛΕΜ Λοχαγός κ. Ηλίας Ματζιρίδης, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ενώσεων Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι των εταιριών «RAYCAP» και «ERGMACHINE», αστυνομικό προσωπικό και πολίτες της περιοχής.

Μετά την τέλεση του αγιασμού ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Α.Μ.Θ. Υποστράτηγο κ. Μενεξίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη, το Δήμαρχο κ. Μαμσάκο, τον Βουλευτή κ. Κυριαζίδη, τον Βουλευτή κ. Καραγιαννίδη, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κ. Τσουβάλα και από τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Υποστράτηγος κ. Μενεξίδης εξέφρασε τη χαρά του για τα εγκαίνια του νέου κτηρίου, το οποίο ήταν «αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας πολλών ανθρώπων της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, τοπικών αρχών και φορέων», τους οποίους και ευχαρίστησε. Επιπλέον ο κ. Μενεξίδης στάθηκε στο «αμέριστο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη διαρκή αναβάθμιση τόσο των κτηριακών υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας όσο της θέσης του αστυνομικού εργαζομένου, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες». Όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής υπογράμμισε ότι «πληρούν τεχνικά όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και προϋποθέσεις καλύτερης εξυπηρέτησης για τους πολίτες». Ακόμη, επεσήμανε ότι «το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας διακρίνεται για τον επαγγελματισμό του και επιδεικνύει έντονο ζήλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, υλοποιώντας τη φιλοσοφία της Πολιτείας για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία κοντά στους πολίτες». Απευθυνόμενος στους αστυνομικούς της Δ.Α. Δράμας ο κ. Μενεξίδης τους κάλεσε να συνεχίσουν «το εξαίρετο έργο» και να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που τους «παρέχει το νέο σας σπίτι, έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα». Ο Υποστράτηγος κ. Μενεξίδης ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο Δράμας, για τη συμβολή τους, καθώς και τον Πρόεδρο της εταιρείας Raycap κ. Αποστολίδη για τη δωρεά σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. «Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να ανταποκριθούμε συνολικά και στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας και στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής» πρόσθεσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, στο χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιου και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για να ολοκληρωθεί το νέο κτήριο: «Κάναμε μια συντονισμένη προσπάθεια με γρήγορα αντανακλαστικά ολοκληρώνοντας όλες τις μελέτες οι οποίες ήταν απαραίτητες για να μπορεί πολύ γρηγορότερα να γίνει η δημοπράτηση του έργου, κάναμε την τεχνική και ενεργειακή του αναβάθμιση, τη στατική επάρκεια του κτηρίου, την αρχιτεκτονική των χώρων, αλλά το σημαντικότερο από όλα την αντισεισμική του προστασία, ώστε να είναι ένα κτήριο που να πληροί όλες τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις ασφάλειας σε μια δύσκολη περίοδο. Παράλληλα βγάλαμε 2 τόνους αμιάντου για να μην υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο στο κτήριο στο οποίο έχει στεγαστεί η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και στους περιοίκους». Ο κ. Πατακάκης ευχαρίστησε τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας για την ολοκλήρωση όλων των μελετών και πρόσθεσε: «Αξιοποιήσαμε ένα κτήριο το οποίο ήθελε όλες αυτές τις βελτιώσεις και το οποίο παραχωρήθηκε εντελώς δωρεάν».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος σημείωσε: «Πρόκειται για ένα κτήριο με σύγχρονες προδιαγραφές που θα εξυπηρετήσει απόλυτα τις ανάγκες της Αστυνομίας μας. Ας μη ξεχνούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ο επίσημος φορέας της διαχείρισης της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, της τήρησης της δημόσιας τάξης και γενικώς της άσκησης της αστυνόμευσης στην Ελλάδα. Σε μια δύσκολη περίοδο για όλους η Αστυνομία της Δράμας καθημερινά επαληθεύει τον ρόλο της. Κάθε αστυνομικός της Δράμας αποτελεί και ένα σημαντικό κρίκο στην εύρυθμη λειτουργία της Κοινωνίας μας. Κάθε αστυνομικός δίνει τον σκληρό αγώνα για να μπορούμε να διατηρήσουμε τη συνοχή και την ασφάλεια του συνόλου των συνδημοτών μας. Σας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που υπηρετείτε τη Δράμα, που είστε στο πλευρό των συμπολιτών μας, που προτάσσετε το κοινό καλό έναντι πολλές φορές και της ατομικής σας ασφάλειας. Είστε άξιοι όλοι σας. Θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ την ηγεσία της Αστυνομίας στη Δράμα, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτός ο νέος χώρος. Εύχομαι το νέο κτήριο που είναι η κυψέλη των δράσεων σας και του σπουδαίου έργου σας, να είναι καλορίζικο και ευλογημένο και να συνεχίσετε με τον ίδιο αμείωτο ζήλο την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο. Η Δράμα είναι μαζί σας, όπως είστε και εσείς στο πλευρό της».

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο ιστορικό των κτηρίων της Αστυνομίας στη Δράμα, αλλά και στο ιστορικό των ενεργειών για το συγκεκριμένο κτήριο. «Αγώνες και αγωνίες ζωής, όραμα, προσδοκία και ελπίδα γίνονται πλέον πραγματικότητα. Πώς και πότε; Μόνο όταν οι προσπάθειες για την προαγωγή του τόπου είναι συλλογικές, πέρα από υστεροβουλίες και υποκριτικές αναλαμπές» τόνισε ο κ. Κυριαζίδης, ο οποίος πρόσθεσε: «Εύχομαι στους υπηρετούντες αστυνομικούς καλή επιτυχία στο έργο τους και στους πολίτες της Δράμας να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους».

Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Καραγιαννίδης υπογράμμισε ότι μπαίνει «οριστικό τέλος στα προβλήματα που είχε η Αστυνομία όσον αφορά την κτηριακή της υποδομή» και έκανε λόγο για έργο «αντίστοιχο των αναγκών της κοινωνίας, λειτουργικό και αντίστοιχο των δικαιωμάτων που έχουν οι άνθρωποι που εργάζονται στην Αστυνομία». Ο κ. Καραγιαννίδης ευχαρίστησε τη Διοίκηση και τα στελέχη Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας «για τη γρήγορη μετακόμιση, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα», ευχαρίστησε «για τη συνέργεια» τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη, καθώς και όσους και όσες «με τη δική τους αρωγή έκαναν πραγματικότητα αυτό το κτήριο».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Τσουβάλας ανέφερε πως «το γεγονός της μεταστέγασης του επιτελείου και των υπηρεσιών της έδρας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας είναι αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός, καθώς αντανακλά στη ριζική της ποιότητας των κτηριακών υποδομών και των εργασιακών συνθηκών των μελών της αστυνομικής οικογένειας της Δράμας. Κι ως φυσικό επακόλουθο αυτών στην βελτίωση των παρεχόμενων αστυνομικών υπηρεσιών προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας». «Στο πλαίσιο στης σημερινής τελετής αναδεικνύεται κατά τρόπο απολύτως σαφή η αρμονική συμπόρευση της Πολιτείας, της Π.Ε. Δράμας, του Δήμου Δράμας και της Ελληνικής Αστυνομίας σε έναν δρόμο ευθύνης, χρέους και προσφοράς προς την τοπική κοινωνία» σημείωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι είναι «σημαντικό γεγονός η μείωση λειτουργικών εξόδων», γεγονός «το οποίο προέκυψε επικουρικά της καθοριστικής βούλησης της Πολιτείας και της Ελληνικής Αστυνομίας να εξασφαλίσει την προστασία, την ασφάλεια και την πληρέστερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής σε εξαιρετικά βελτιωμένες συνθήκες από ότι στο παρελθόν». Ο Αντιστράτηγος κ. Τσουβάλας συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη και το Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, καθώς και «πρωτίστως τους κατοίκους της Δράμας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους προς την Ελληνική Αστυνομία. Μιας Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούμε και προσδοκούμε να είναι σύγχρονη, δημοκρατική, αποτελεσματική, εξωστρεφής στην κοινωνία, ανθρώπινη με τους πολίτες». Τέλος ζήτησε από τον Διευθυντή και το προσωπικό της Δ.Α. Δράμας «να σταθούν δίπλα στους πολίτες της περιοχής, ανταποδίνοντας σε αυτούς με το έργο και την προσφορά τους την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και την αγάπη με την οποία σας περιβάλλουν».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, έκανε λόγο για «χαρούμενη μέρα για την Ελληνική Αστυνομία, χαρούμενη μέρα για την τοπική κοινωνία της Δράμας» και τόνισε ότι «πρέπει τιμή σε όσες και όσους συνέβαλλαν από την αρχή μέχρι σήμερα για να είμαστε όλες και όλοι εδώ για να εγκαινιάζουμε το συγκεκριμένο κτήριο». Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε πως «εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, μια σχέση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να κατανοήσει ότι ο αστυνόμος, η Ελληνίδα και ο Έλληνας αστυνομικός, είναι όχι μόνο για την καταστολή, αλλά είναι δίπλα του στα καθημερινά του προβλήματα για να έρθει συμπαραστάτης και αρωγός, για να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της όποιας δυσκολίας, του όποιου προβλήματος συναντά κάθε μέρα ο Έλληνας πολίτης». «Η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα προβάλλει μια άλλη φιλοσοφία, μια άλλη κουλτούρα, έναν άλλο τρόπο λειτουργίας. Πρώτα έχουμε την πρόγνωση της όποιας εγκληματικότητας ή παραβατικότητας, έρχεται δεύτερο η αποτροπή και η πρόληψη και τρίτο η καταστολή» πρόσθεσε. Επιπλέον ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ότι υπάρχει αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ελληνική Αστυνομίας και οι δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώνουν αυτό, καθώς ο θεσμός της Αστυνομίας είναι πολύ υψηλά σε εμπιστοσύνη. «Αυτό καθιστά την πολιτική και φυσική ηγεσία ακόμη περισσότερο υπεύθυνους απέναντι σε αυτή την εμπιστοσύνη» υπογράμμισε. Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στην προσπάθεια αξιοποίησης κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και ειδικότερα στη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της προμήθειας οχημάτων και δικύκλων για το στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και τις άλλες Περιφέρειες, γιατί «ενέταξαν στις δράσεις και στα μέτρα του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 την Ελληνική Αστυνομία με αρκετά χρήματα». Ακόμη ευχαρίστησε τους Δήμους, Δημοτικά Συμβούλια και Δημάρχους «που πολλές φορές θέλοντας να ξεπεράσουν σκοπέλους βαφτίζουν το ψάρι κρέας για να βοηθήσουν τις καθημερινές ανάγκες που έχει το αστυνομικό τμήμα ή ακόμη και το περιπολικό». Ο κ. Αναγνωστάκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του κάλεσε δίπλα του τον Αστυνομικό Διευθυντή Δράμας Ταξίαρχο κ. Καϊπάκη και ανέφερε: «Στο πρόσωπο του κ. Ταξίαρχου, του Αστυνομικού Διευθυντή του Ν. Δράμας, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλες και όλους τους ένστολους για τη δουλειά που μέχρι τώρα έχουν προσφέρει, αλλά πρωτίστως και για τη βοήθεια και τη συμβολή που είχατε στο να πετύχουμε το στόχο να έχουμε πλέον τα δικά μας ιδιόκτητα γραφεία για να μπορέσουμε να λειτουργούμε ανθρώπινα και αξιοπρεπώς. Είμαι σίγουρος, κ. Ταξίαρχε, με τη βοήθεια και των υπολοίπων στελεχών αυτή η δουλειά θα έχει άμεση ανταπόδοση στους Δραμινούς πολίτες. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για ό,τι κάνατε». Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, τον Δήμαρχο Δράμας και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και τους παριστάμενους Βουλευτές για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση των εργασιών του κτηρίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε απονομή αναμνηστικών δώρων από τον κ. Αναγνωστάκη προς τον κ. Πατακάκη, τον κ. Μαμσάκο και τον Ταξίαρχο κ. Καϊπάκη, ενώ ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος κ. Τσουβάλας απένειμε τιμητικές πλακέτες στον Αντιπεριφερειάρχη, στον Δήμαρχο και στην εκπρόσωπο της εταιρείας Raycap.

Μετά την κοπή της κορδέλας από τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στους χώρους του νέου κτηρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας.