ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ 140 ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΠΑΚΙ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί επιφέρει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στο Δήμο μας»
  • «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγούς και βοηθούς όλους τους συμπολίτες μας και όλους τους φορείς»
  • Πρώτη συνάντηση φορέων μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δράμας και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, εκπροσώπων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και του Εμπορικού Συλλόγου
  • Ενημερωτική ημερίδα την Παρασκευή 20 Απριλίου στις 11.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Από την προσεχή Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 ξεκινά πιλοτικά στο Δήμο Δράμας η υλοποίηση νέου προγράμματος με χωριστή συλλογή και ανακύκλωση χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή, μέσω της ανάπτυξης δικτύου κάδων με κίτρινο καπάκι. Το νέο αυτό πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών, χαρτονιού και χαρτιού, καθώς και στην επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης. Οι χάρτινες συσκευασίες που θα συλλέγονται θα οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Δράμας προς διαλογή από ξένες ύλες, συμπίεση του χαρτιού/χαρτονιού σε δέματα και ακόλουθη αξιοποίηση των δεματοποιημένων υλικών σε βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού, μέσω κάδων κίτρινου χρώματος.

Αρχικά, το πρόγραμμα προβλέπει την σταδιακή ανάπτυξη δικτύου 140 μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι σε επιλεγμένα σημεία, όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μουσεία, κ.λ.π., αλλά και στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου παράγονται σημαντικές ποσότητες χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών. Οι νέοι αυτοί κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών φέρουν κίτρινο καπάκι και ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο που κάνει γνωστό στον πολίτη ότι ο κάδος δέχεται μόνο χάρτινες συσκευασίες.

Παράλληλα το προσεχές χρονικό διάστημα, 2-3 μήνες, θα υπάρξει ενημέρωση για τη λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών. Μέσα στο 2018 προβλέπεται να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και από το 2019 αναμένεται να τοποθετηθούν μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι και στις γειτονιές της Δράμας.

Το νέο πρόγραμμα με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση χαρτιού/χαρτονιού υλοποιείται από το Δήμο Δράμας σε συνεργασία με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., δηλαδή τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.)

.

Στο πλαίσιο του προγράμματος χωριστής συλλογής για το ρεύμα του χαρτιού/χαρτονιού, σχεδιάζονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. και του Δήμου Δράμας.

Η πρώτη σχετική συνάντηση φορέων, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, στο Δημαρχείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Σταμάτης Ρεμόντης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Μπαντής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, ο Διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. κ. Γιώργος Βογιατζής, καθώς και εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε από όλους τους συμμετέχοντες εκπροσώπους φορέων η διάθεση για απόλυτη συνεργασία, έτσι ώστε το νέο πρόγραμμα να έχει επιτυχημένη υλοποίηση.

 

«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολιτισμός»

Μετά το τέλος της ενημερωτικής εκδήλωσης ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε..

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με φορείς του Δήμου μας, τους οποίους ενημέρωσα για την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες στο Δήμο και αφορά τον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και συγκεκριμένα την ανακύκλωση.

Είμαι πραγματικά πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί ένιωσα τη διάθεση όλων των φορέων να συμμετέχουν οργανωμένα στην προσπάθεια αυτή ώστε το πρόγραμμα να πετύχει. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα διαλογής χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ο Δήμος θα αναπτύξει το δίκτυο των μπλε κάδων με το κίτρινο καπάκι στους οποίους οι δημότες μας θα μπορούν να αποθέτουν αποκλειστικά χαρτί και χαρτόνι.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού της Δημοτικής μας Αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με το οποίο τα ανακυκλώσιμα υλικά θα ανακτώνται σε μεγάλο ποσοστό με διαλογή στην πηγή. Ο σχεδιασμός του Δήμου Δράμας περιλαμβάνει για τα ανακυκλώσιμα υλικά τη διαλογή στην πηγή 4 ρευμάτων. Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχει αναπτυχθεί το δίκτυο των κωδώνων, για τη διαλογή του γυαλιού στην πηγή και ξεκινάει αυτό το διάστημα η ανάπτυξη των μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι για τη διαλογή χαρτιού και χαρτονιού στην πηγή, ενώ υπολείπονται τα δίκτυα διαλογής των πλαστικών και των μετάλλων».

Εξηγώντας γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε: «Η απάντηση είναι απλή. Το χαρτί και το χαρτόνι είναι το μεγαλύτερο ρεύμα από τα ανακυκλώσιμα υλικά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% των υλικών που συλλέγουμε σήμερα στους μπλε κάδους. Διαλέγοντας, λοιπόν, το χαρτί και το χαρτόνι στην πηγή αποφεύγουμε την ανάμιξή του με άλλα υλικά. Έτσι, ανακτούμε μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ η ποιότητα είναι εξαιρετική, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη ζήτησή του. Παράλληλα, εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι και γίνεται ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία της περιβαλλοντολογικής συνείδησης στους συμπολίτες μας, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να πετύχει αυτό το πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί επιφέρει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στο Δήμο μας και δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Σε πρώτη φάση αυτοί οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε προεπιλεγμένα σημεία, στα οποία αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση χαρτιού και χαρτονιού. Τέτοια σημεία ενδεικτικά είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων, οι δημόσιες υπηρεσίες και διάφορα σημεία συγκέντρωσης κοινού στο κέντρο της πόλης. Με εξαίρεση, λοιπόν, το κέντρο της πόλης, όπου η αποκομιδή θα γίνεται καθημερινά, πλην της Κυριακής, σε όλα τα σημεία θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ του φορέα και της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η αποκομιδή θα γίνεται μετά από τηλεφώνημα του φορέα.

Σε επόμενη φάση του προγράμματος και μετά την αξιολόγηση όλων αυτών των στοιχείων θα είμαστε σε θέση όλο αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα να το αναπτύξουμε και στις γειτονιές. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγούς και βοηθούς όλους τους συμπολίτες μας και όλους τους φορείς. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το στίγμα προς την κοινωνία μας ότι πλέον γίνεται μια σωστή και σοβαρή διαχείριση των απορριμμάτων, μια σωστή και σοβαρή διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολιτισμός. Και είμαστε αποφασισμένοι όλο αυτό το πρόγραμμα να το περάσουμε στην τοπική μας κοινωνία, αφού πρώτα ευαισθητοποιήσουμε και ενημερώσουμε τους πολίτες και στη συνέχεια σε οποιαδήποτε σημεία δεν μπορεί αυτό το πράγμα να επιτευχθεί με τον καλό τρόπο και την ενημέρωση, να επιβάλλουμε ακόμη και πρόστιμα προς καλό των πολιτών.

Ζητούμε τη στήριξη αρχικά των φορέων και του κόσμου για να πετύχει αυτό το εγχείρημά μας. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων των φορέων και τους ευχαριστώ εκ των προτέρων».

 

«Η πόλη μας είναι το σπίτι μας»

 

Από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιθηρόπουλος, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ανέφερε:

«Θέλω να συγχαρώ θερμά το Δήμο Δράμας για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα. Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πιστεύω ότι αυτό που θα γίνει πιλοτικά στο Δήμο Δράμας είναι πρωτοποριακό. Είναι κάτι το οποίο θα προβάλει την πόλη μας, θα προβάλει την Περιφέρειά μας, γιατί η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και όπως είπε ο Δήμαρχος είναι πολιτισμός. Τα ανακυκλώσιμα αυτά, τα χαρτιά, είναι και πηγή εσόδων, αλλά είναι και κάτι που δεν πάει περιττό. Έγινε μια πολύ καλή σύσκεψη με όλους τους φορείς της Δράμας. Έγινε πολύ καλή ενημέρωση. Πιστεύω ότι είναι και θέμα παιδείας. Και πολύ σωστά ήταν και η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου πιλοτικά θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, γιατί εκεί είναι η βάση, εκεί πρέπει να ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό.

Από εκεί και πέρα κι εμείς ως πολίτες πρέπει να σεβαστούμε μερικά πράγματα. Έτυχε να πάω σε πολλές περιβαλλοντολογικές ημερίδες στην Ελλάδα και άκουσα και γνώρισα πράγματα τα οποία δεν τα πίστευα. Το να καταστρέφεις το περιβάλλον είναι ποινικό αδίκημα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αν κάποιος παραφέρεται, είμαι κάθετος σε αυτό, πρέπει να μπει ένα ελάχιστο πρόστιμο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πόλη μας είναι το σπίτι μας. Είναι αυτό στο οποίο κυκλοφορούμε κάθε μέρα. Είναι ο χώρος μας. Είναι ο πολιτισμός μας.

Ενημερώθηκα πάρα πολύ από τη σύσκεψη αυτή. Έμαθα κάποια πράγματα. Και κατάλαβα πλέον ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει σε όλη την Περιφέρεια, έτσι ώστε να κάνουμε μια χώρα τελείως διαφορετική. Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σε όλους τους φορείς, στο Δήμο Δράμας και στο Δήμαρχο».

 

Ενημερωτική ημερίδα

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή με ξεχωριστή συλλογή χαρτιού/χαρτονιού θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα την Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 11.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

Σχετικό κάλεσμα συμμετοχής φορέων, αλλά και δημοτών, έτσι ώστε να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα, απεύθυνε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ο οποίος επεσήμανε:

«Θα ήθελα να καλέσω όλους τους φορείς και τους πολίτες της Δράμας την Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 11.00, στην αίθουσα του Δημαρχείου, όπου θα γίνει ημερίδα, για να μπορεί να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για αυτή τη δραστηριότητα και πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας, έτσι ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους φορείς και όλους τους πολίτες της Δράμας».

 

Το γενικό πλάνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε και στο γενικό πλάνο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δράμα. «Υπάρχουν οι εγκρίσεις 2 εργοστασίων. Η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και η Μονάδα Προδιαλεγμένων. Είναι 2 έργα που περίπου η χρηματοδότησή τους αγγίζει το 100%. Συγχρόνως η λειτουργία αυτών των 2 εργοστασίων σημαίνει και προσλήψεις ατόμων. Η διαδικασία, όμως, των προσλήψεων δεν θα είναι υπόθεση του Δήμου, γιατί ο ανάδοχος που θα βγει θα έχει υποχρέωση να λειτουργήσει αυτά τα εργοστάσια. Άρα μέσα από αυτή τη διαδικασία προβλέπονται σε πρώτη φάση άλλες 25-30 θέσεις εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται στους δύσκολα οικονομικά χρόνους που περνά η κοινωνία μας» επεσήμανε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε: «Ήδη για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής έχει βγει ανάδοχος για τη δημιουργία και τη διαμόρφωση του χώρου και η β’ φάση είναι η αγορά του εξοπλισμού και η λειτουργία της πρώτης μονάδας. Μετά το καλοκαίρι του 2018 θεωρώ ότι θα έχουμε προχωρήσει σημαντικά στην κατασκευή της πρώτης μονάδος».