ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

 

  • «Το κόμμα μας πρέπει να ξαναγίνει ένα κύτταρο της δημοκρατίας. Και κύτταρο της δημοκρατίας γίνεσαι, όταν οι νέες γενιές μπορούν να σε εμπιστευτούν»
  • «Πρέπει να ξαναγίνουμε ένα λαοκίνητο κίνημα»
  • «Δεν αντέχει πια η Ελλάδα τα λάθη της Ν.Δ., ούτε την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δομική αντιπολίτευση»
  • «Δικό μας εθνικό καθήκον είναι να πούμε ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον. Μαζί σε μια νέα πορεία σταθερότητας, προόδου, ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος»
  • «Βολεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δεξιά να γίνουμε ένα μικρό κόμμα του Κέντρου. Δεν θα τους το επιτρέψουμε, δεν θα μας το επιτρέψουμε. Έχουμε άλλη ιστορία και άλλες ρίζες στην ελληνική κοινωνία»
  • «Θέλω να είμαι η επιλογή σας μόνο αν πιστεύετε ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη»

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και Ευρωβουλευτής του κόμματος, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη και φίλους του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και με υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του, ενώ πραγματοποίησε και ομιλία, παρουσία πλήθους κόσμου, στο καφέ «Manton».

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας, λέγοντας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα σε μια δύσκολη περίοδο και μετά την απώλεια της Προέδρους μας Φώφης Γεννηματά, που δημιούργησε ένα τραγικό περιβάλλον και μεγάλη θλίψη και σε εμάς και στον ελληνικό λαό, αλλά και εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου με την πανδημία. Τα στοιχεία όλο και χειροτερεύουν. Δεκάδες Έλληνες χάνουν τη ζωή τους. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έδειξε απόλυτη ατολμία. Δεν πήρε γρήγορα μέτρα. Άλλα κράτη έκαναν τοπικές καμπάνιες, εμβολιασμούς πόρτα-πόρτα, υποχρεωτικότητες νωρίτερα. Και η Πορτογαλία και η Ιταλία και η Γαλλία, που είχαν ανάλογα προβλήματα. Η Πορτογαλία έχει 85% κάλυψη, εμείς 60%. Για αυτό, ενώ έχουν χιλιάδες κρούσματα, έχουν ελάχιστους θανάτους κι εμείς πάρα πολλούς. Αυτό δυστυχώς αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έβαλε το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή με έναν τραγικό τρόπο. Εύχομαι άμεσα να αλλάξουν τα πράγματα, γιατί πρέπει να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Σχετικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Είναι δύσκολη η κοινωνική πραγματικότητα, αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα όσο μπορούμε, με υγειονομική ασφάλεια και με σεβασμό στα περιοριστικά μέτρα. Να κάνουμε έναν αγώνα να ανατάξουμε την παράταξή μας. Έχει ανάγκη ο λαός ένα κόμμα δημοκρατικό, προοδευτικό, ρεαλιστικό, ένα κόμμα πραγματικής ελπίδας, χωρίς δημαγωγίες, να ξαναπρωταγωνιστήσει στον τόπο. Δεν αντέχει πια η Ελλάδα τα λάθη της Ν.Δ., ούτε την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δομική αντιπολίτευση. Άρα έχουμε ευθύνη να ξαναφτιάξουμε με ενότητα το κόμμα μας, να μεγαλώσει, να πρωταγωνιστήσει, να είναι ένα κόμμα διαφάνειας, αξιοπιστίας και αξιοκρατίας, που να το ξαναγαπήσει ο ελληνικός λαός. Ένα νέο Πα.Σο.Κ., με νέους ανθρώπους, τη νέα γενιά στο προσκήνιο που θα έχει ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, μείωσης των ανισοτήτων, απάντηση στο δημογραφικό και απόλυτη εθνική αξιοπιστία στα μεγάλα εθνικά θέματα που έχουμε. Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτός είναι ο αγώνας μου.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για τη μαζική συμμετοχή πολιτών στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε να υπάρξει συμμετοχή του κόσμου και πρόσθεσε: «Για αυτό αγωνιώ, για αυτό προσπαθώ να πάω σε όσο γίνεται περισσότερα μέρη της χώρας. Το εύχομαι, διότι θα είναι ένα σοβαρό, νέο ξεκίνημα. Είναι σημαντικό αυτοί που θα έρθουν να μην είναι μόνο ψηφοφόροι εκλογής Προέδρου, να είναι συναγωνιστές της νέας προσπάθειας. Το κόμμα που οραματίζομαι είναι κόμμα από τα κάτω προς τα πάνω. Με τις βάσεις του παρελθόντος, ανοιχτές οργανώσεις, που θα αγκαλιάσουν οι τοπικές κοινωνίες, δημοτικές εκλογές χωρίς χρίσματα, πρωταγωνιστής ο απλός πολίτης. Ένα κόμμα πραγματικά σοσιαλδημοκρατικό, όπως ήταν στις αρχές που γεννηθήκαμε και ήμασταν ένα λαοκίνητο κίνημα. Πρέπει να ξαναγίνουμε ένα λαοκίνητο κίνημα».

«Δεν γίνεται να αναταθεί το κόμμα χωρίς τις νέες γενιές»

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ενότητα του κόμματος, επισημαίνοντας τα εξής: «Το βασικό για να μεγαλώσουμε είναι να είμαστε ενωμένοι και η ενότητα δεν μπορεί να είναι ενότητα της κορυφής και μόνο. Πρέπει να είναι ενότητα βάσης. Τη βάση πρέπει να ενώσουμε. Πρέπει το κόμμα μας να συμφιλιωθεί με την ιστορία του. Δεν μπορεί η ιστορία μας να τεμαχίζεται, σύμφωνα με το ποιος θα είναι πρωταγωνιστής σε μια μικρή της περίοδο. Η ιστορία είναι ενιαία, αδιαίρετη». Μάλιστα, κάλεσε τα μέλη του Πα.Σο.Κ. αντί να συγκρίνουν τους Προέδρους μεταξύ τους, να τους συγκρίνουν με τους απέναντι, «για να φαίνεται η πραγματικά προσφορά μας στον τόπο». «Οι δικοί μας, ακόμη και με τα λάθη τους, προσέφεραν πολλαπλάσια στον τόπο», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής ως ένα νέο ξεκίνημα και πρόσθεσε πως ο ίδιος στοχεύει η βάση του κόμματος να είναι πρωταγωνίστρια στο μέλλον. «Πρώτα θα γίνει το κόμμα της βάσης, με τις τοπικές οργανώσεις και τις νομαρχιακές του, με τα κινήματα και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών» ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και διευκρίνισε πως δεν έχει νόημα να γίνει ένα συνέδριο «από τα πάνω προς τα κάτω», εφόσον δεν έχει γίνει πρώτα το κόμμα της βάσης. «Δεν θα πάμε να φτιάξουμε ένα κόμμα διορισμένων, όπου θα επιβάλλεται η Χαριλάου Τρικούπη στις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ότι δεν αλλάζουμε ηγεσία, αλλάζουμε συμπεριφορά και νοοτροπία. Ο κόσμος βαρέθηκε μια από τα ίδια. Θέλει αλλαγή στη συμπεριφορά και στη νοοτροπία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης και για την αποστροφή των νέων από την πολιτική. «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα κόμματα είναι πρόβλημα στη ζωή τους, δεν είναι λύση. Το κόμμα μας πρέπει να ξαναγίνει ένα κύτταρο της δημοκρατίας. Και κύτταρο της δημοκρατίας γίνεσαι, όταν οι νέες γενιές μπορούν να σε εμπιστευτούν. Γιατί απαντάς στα προβλήματά τους. Διότι είσαι ανοιχτός. Διότι δεν υπάρχουν εσωτερικοί μηχανισμοί αποκλεισμού. Διότι η διαφορετικότητα είναι προίκα και όχι σύγκρουση», επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, προκρίνοντας ένα νέο μοντέλο ανοιχτού κόμματος, χωρίς εσωτερικούς μηχανισμούς αποκλεισμού. «Η μειοψηφία να έχει λόγο και να είναι σεβαστή από την πλειοψηφία, αυτό είναι η φιλελεύθερη δημοκρατία. Η φιλελεύθερη δημοκρατία λοιπόν αν θέλουμε να είναι ισχυρή στην Ελλάδα, πρέπει να είναι και μες στα κόμματα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις της, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας όμως πως δεν πέφτουν τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις, γιατί «δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική». Για αυτό, εξήγησε, ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «δικό μας εθνικό καθήκον είναι να πούμε ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον. Μαζί σε μια νέα πορεία σταθερότητας, προόδου, ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος. Δεν δίνουμε, λοιπόν, έναν αγώνα μεταξύ μας 5 και 12 Δεκεμβρίου. Δίνουμε έναν αγώνα με τον ίδιο μας τον εαυτό για να δώσουμε μια άλλη δυνατότητα στον ελληνικό λαό. Ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο δεν θα φοβάται για τα σύμβολά του, διότι δεν ξέρω κανέναν να έφυγε από το κόμμα μας, γιατί δεν του άρεσε ο ήλιος του Πα.Σο.Κ., ξέρω πολλούς που έφυγαν γιατί πληγώθηκαν από καθεστωτισμούς και αλαζονείες. Άρα δεν είναι το σύμβολο το πρόβλημα. Μπορούμε να κρατήσουμε τα σύμβολα, τα ονόματα, την ιστορία μας, αλλά να αλλάξουμε ότι πλήγωσε τον ελληνικό λαό και τον έκανε να μας γυρίσει την πλάτη. Αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο επίδικο στις 5 και 12 Δεκεμβρίου».

Για να γίνουν οι αλλαγές που ανέφερε, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως χρειάζεται ένα σύγχρονο πρόγραμμα, δίνοντας παραδείγματα επιτυχημένων παρεμβάσεων που υιοθετήθηκαν από χώρες του εξωτερικού και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Όπως είπε, στην Πορτογαλία, με σοσιαλιστική κυβέρνηση, προκηρύχθηκε ειδικό πρόγραμμα 2,7 δις για να κατασκευαστούν 6.800 κατοικίες και να ενοικιαστούν με χαμηλό κόστος στα νέα ζευγάρια. Στην ίδια χώρα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σπουδών των νέων παιδιών, χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς του, δημιουργούνται 13.000 νέες κλίνες εστιών. «Αυτά που λέω δεν είναι ούτε δημαγωγίες, ούτε λαϊκισμοί. Είναι πολιτικές που υλοποιήθηκαν σε μία χώρα ανάλογων προβλημάτων όπως η Ελλάδα, όχι με δεξιά κυβέρνηση, αλλά με σοσιαλιστική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακόμη, ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε το κοινωνικό κράτος ως «το μεγαλύτερο εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων και απάντησης στο δημογραφικό πρόβλημα» και στάθηκε στην άνοδο της σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας πως πέρα από τις συγκυρίες, συμβαίνει γιατί ο κόσμος είδε τι προσέφερε και τι μπορεί να προσφέρει. Όπως είπε, στην Ελλάδα, «από τη μια υπάρχει μια Ν.Δ. που κάνει πολλά λάθη και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να φέρει μια εναλλακτική. Άρα πρέπει να αξιοποιήσουμε ότι ξανά οι ιδέες μας βγαίνουν στο προσκήνιο, αλλά και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αξιοπιστία από τους δύο πόλους του σημερινού δικομματισμού».

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Βαλκανίων στην Ε.Ε., σημειώνοντας πως «όταν ο κόσμος περνάει καλά ή βλέπει προοπτική, δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης, δεν ακολουθεί δημαγωγούς, κοιτάει να φτιάχνει τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του». Όπως είπε τα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμα, «αλλά πρέπει να πάμε σε αυτή την προοπτική». Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης, «η Ελλάδα θα έχει στρατηγικό ρόλο στα βόρεια σύνορά της και όχι η Ρωσία και η Τουρκία». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η χώρα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική στα εθνικά της θέματα».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης με το στέλεχος του κόμματος στη Δράμα Αναστάσιο Νικολαΐδη και τον πατέρα του, Γιώργο Νικολαΐδη

Στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο κόμμα του. «Πρέπει να γοητεύσουμε την κοινωνία. Να πάμε σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας και να βρούμε ποιοι είναι οι πιο χρήσιμοι Έλληνες προοδευτικοί να τους εντάξουμε στην παράταξή μας, χωρίς φόβο, με ανοιχτό τρόπο, με αξιοκρατικό τρόπο, για να ξαναγίνουμε ένα μεγάλο αξιόπιστο κόμμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις νέες γενιές», είπε ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Για να αναταθεί το κόμμα δεν γίνεται χωρίς τις νέες γενιές. Αυτό δεν είναι θέμα πολιτικής. Αυτό είναι θέμα φύσης. Κανένας οργανισμός δεν ζει χωρίς να αναζωογονείται. Και πρέπει να σκεφτούμε τελικά τι ήταν το Πα.Σο.Κ.; Ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε στο προσκήνιο ανθρώπους που ήταν πολύ μικρών ηλικιών. Το έκανε γιατί χωρίς το μέλλον της πατρίδας δεν πας πουθενά. Και πρέπει να τους πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Όσο κι αν ανοίγουμε τις πόρτες, δεν έρχονται, αν δεν τους πείσουμε με έναν πολιτικό τρόπο. Και το κόμμα μας πρέπει να συγχρονιστεί με την εποχή του».

Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως το Πα.Σο.Κ. ποτέ ιστορικά δεν ήταν ένα κόμμα του Κέντρου, τονίζοντας πως «Αν θέλουμε να ξαναμεγαλώσουμε, μόνο έτσι θα ξαναμεγαλώσουμε. Σεβόμενοι την ιστορία μας, το ιδεολογικό και το κοινωνικό μας εύρος. Αλλά βολεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δεξιά να γίνουμε ένα μικρό κόμμα του Κέντρου. Δεν θα τους το επιτρέψουμε, δεν θα μας το επιτρέψουμε. Έχουμε άλλη ιστορία και άλλες ρίζες στην ελληνική κοινωνία». Όπως είπε, είναι κρίσιμο στοιχείο «η σχέση και η αξιοπιστία μας για να συγκρουστούμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα» και για αυτό το κόμμα πρέπει να είναι με ισχυρή βάση, έτσι ώστε να μην είναι ευάλωτο σε κάθε είδους συμφέροντα.

Όσον αφορά τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε πως «δεν θα έχουμε πρότυπο αυτούς που είναι σε θέση εξουσίας 30 και 40 χρόνια. Έχουμε πρότυπο αυτούς που έχουν την πολιτική ως λειτούργημα» και τόνισε πως «ο πολιτικός για να είναι χρήσιμος και όχι ευχάριστος, πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική ζωή είναι γεμάτη συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις. Δεν είναι μόνο το χτύπημα στην πλάτη». Και στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής, συνέχισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, «δεν είμαστε ένα κόμμα βαρόνων, αλλά ένα κόμμα του ελληνικού λαού, λαογέννητο, ισχυρό, που μπορεί να γίνει ασπίδα στο δημόσιο συμφέρον».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τους παριστάμενους να ενημερώνουν τον κόσμο μέχρι τις εκλογές, γιατί «η μεγάλη συμμετοχή είναι προίκα της παράταξης». «Πραγματικά θέλω να είμαι η επιλογή σας μόνο αν πιστεύετε ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Εσείς είστε η δύναμή μου κι εγώ, να είστε σίγουροι, δεν θα σας απογοητεύσω ποτέ. Θα κάνω ότι μπορώ για να είμαστε ένα περήφανο κίνημα που θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις χωρίς να κοιτάει να είναι ευχάριστο, αλλά χρήσιμο, γοητευτικό, με εθνική αξιοπρέπεια και συνείδηση των μεγάλων προκλήσεων που έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».