Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες. Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας, τι θα αναγράφεται πάνω στις νέες ταυτότητες.

Δίνουν και παίρνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για τις νέες ταυτότητες, ενώ οι αρνητές συνεχίζουν να συγκεντρώνονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να ανανεώσουν τα παλιά αστυνομικά τους δελτία, ενώ αρχίζουν και τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να διατρανώσουν την άρνησή τους να πάρουν στα χέρια τους την «ταυτότητα του Αντίχριστου» και να ενημερώσουν για τον κίνδυνο.

Την Κυριακή οργανώθηκε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με πολίτες από διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα να φτάνουν στην πόλη.

«Δεν θα τις βγάλουμε ποτέ», ήταν το σύνθημα που φώναζαν, κρατούσαν εικόνες, σταυρούς, αυτοσχέδια πλακάτ, χωρίς να λείπουν βέβαια και τα ακροδεξιά σύμβολα.

«Υπάρχει το σκοτεινό δωμάτιο του Σατανά στο Α.Τ», «Στο επόμενο στάδιο θα βάλουν τσιπ μέσα στο σώμα», «Χάραγμα του Αντίχριστου ‘’666’’», είναι μερικές από τις θεωρίες που ακούγονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν τις νέες ταυτότητες.

«Δεν τη δέχομαι. Ο γέροντας μας – να το πάρουμε και λίγο πνευματικά το θέμα – μας είπε ”περιμένετε και μη βιάζεστε”», λένε κάποιοι.

«Αυτή η πλαστική κάρτα θα περάσει μέσα στο σώμα μας. Τουτέστιν είναι ο πρόδρομος του αντίχριστου», αναφέρουν άλλοι.

Άλλοι κάνουν λόγο για… τσιπάκια που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση των πολιτών, άλλοι τις συνδέουν με τον Σατανά.

Άλλοι φοβούνται πως οι νέες ταυτότητες θα συνδέονται με τη χρεωστική κάρτα της τράπεζας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ψηφιακές ταυτότητες θα είναι ο… «αρραβώνας του τελικού σφραγίσματος» και καλούν τους πολίτες να «αντισταθούν».

Το διαδίκτυο έχει πλέον γεμίσει από κωμικοτραγικές ιστορίες με πρωταγωνιστές αρνητές των νέων ταυτοτήτων με το «τσιπάκι».

Πώς δικαιολογούν τη χρήση των social media

Μάλιστα, ένας χρήστης του διαδικτύου το πάει ένα βήμα παρακάτω. Διαθέτει TikTok και Facebook γιατί – όπως λέει – από εκεί τον παρακολουθούν μόνο οι Αμερικανοί ενώ το κύριο πρόβλημα του είναι να μην τον παρακολουθούν οι ελληνικές υπηρεσίες.

«Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα κινητό τηλέφωνο. Πρέπει να το παγιδεύσουν. Μόνο οι ΗΠΑ θα έχουν γιατί εκεί κατασκευάζονται», υποστηρίζει.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Όσο και εάν κάποιοι όμως, σπεύδουν από τα ξημερώματα στα Αστυνομικά Τμήματα προκειμένου να βγάλουν τις κλασικές πλαστικές ταυτότητες ώστε να αποφύγουν τις καινούργιες, η αλήθεια είναι ότι στο τέλος, οι παλαιού τύπου ταυτότητες δεν θα ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026.

Μήνυμα προς όλους όσοι σπεύδουν στα Αστυνομικά Τμήματα για να βγάλουν ταυτότητες παλαιού τύπου, έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως δεν πρέπει οι πολίτες να πέφτουν θύματα των fake news.

«Ούτε τσιπάκια έχουν, ούτε κάμερες έχουν οι νέες ταυτότητες. Ας μη γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού».

Αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία που υποβάλλεται πλήθος κόσμου και είναι ανώφελη καθώς σε δύο χρόνια από τώρα θα λογίζονται ως άκυρες οι παλαιού τύπου ταυτότητες.

«Ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλαιού τύπου γιατί σε λίγο δεν θα ισχύουν οπότε τζάμπα μπαίνουν στην ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα Αστυνομικά τμήματα».

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

Η έκδοση των ψηφιακών ταυτοτήτων ξεκινά από τις 25 Σεπτεμβρίου, με το κόστος έκδοσής τους να ανέρχεται στα 10 ευρώ. Οι πολίτες θα μπορούν να εκδώσουν τις νέες τους ταυτότητες σε 367 σημεία της επικράτειας.

Ωστόσο, σημειώνεται πως αρχικά οι πολίτες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέσω του gov.gr και ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων θα κυμαίνεται στις 7 ημέρες μετά την ημερομηνία της αίτησης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν ισχύ για 10 χρόνια, ενώ οι παλιές ταυτότητες θα έχουν ισχύ για ακόμα δύο χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τις 03/08/2026.

Στην μπροστινή πλευρά των νέων ταυτοτήτων θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και ο αριθμός ταυτότητας, ενώ θα αναγράφονται το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ημερομηνία γέννησης, η ιθαγένεια, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η Αρχή Έκδοσης και η υπογραφή κατόχου.

Αντίστοιχα, στην πίσω όψη θα αναγράφονται το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), αλλά και το ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος).

Ο ηλεκτρονικός χώρος αποθήκευσης θα περιέχει τη φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή, στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης, δύο δακτυλικά αποτυπώματα και το επώνυμο πατρός και μητρός, καθώς και τον δήμο εγγραφής – αριθμός δημοτολογίου και τον τόπο έκδοσης.

Σημειώνεται πως δεν καταγράφονται τα δεδομένα ελέγχου θέσης, ο ΑΜΚΑ, τα ιατρικά δεδομένα και το θρήσκευμα.

Μύθοι και αλήθειες

Καθώς τα σενάρια περί γεωεντοπισμού και παραβίασης ευαίσθητων πληροφοριών πολλαπλασιάζονται, οι Αρχές έχουν δώσει απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις που κάνουν πολλοί πολίτες.

  • Θα υπάρχει τσιπάκι γεωεντοπισμού;

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα νέα δελτία ταυτότητας δεν θα εμπεριέχουν τεχνολογία που θα μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης, ενώ τα στοιχεία που συλλέγονται θα είναι τα απολύτως απαραίτητα.

  • Γιατί δεν περιλαμβάνεται ο ΑΜΚΑ;

Ο ΑΜΚΑ δεν περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο, επομένως, δεν θα μπορεί να υπάρχει πρόσβαση, παραβιάζοντας το ιατρικό απόρρητο.

  • Είναι υποχρεωτική η δήλωση της ομάδας αίματος του πολίτη;

Η αναγραφή της ομάδας αίματος είναι προαιρετική ενώ ακόμα και εκείνοι που επιθυμούν την αναγραφή θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από νοσοκομείο ή ιατρικό εργαστήριο.

Πηγή: in.gr