Φωτογραφίες αρχείου

Νέες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στην ολοκλήρωση σημαντικών έργων του Δήμου Δράμας, καθώς οι ανάδοχοί τους, μετά από παράταση που τους χορηγήθηκε από τον Δήμο, προβαίνουν και στην άσκηση του δικαιώματος επιμήκυνσης του χρόνου περαίωσης, το οποίο τους παρέχεται αυτοδίκαια από τη νομοθεσία.

Ενημέρωση για τις συγκεκριμένες εξελίξεις υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας το απόγευμα της Δευτέρας 29 Αυγούστου. Σχετικά ερωτήματα τέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες εστίασαν την κριτική τους προς τη Δημοτική Αρχή στο γεγονός ότι δόθηκαν παρατάσεις για τα έργα από πλευράς Δήμου, ενώ οι ανάδοχοι θα μπορούσαν να κάνουν εξ αρχής χρήση του δικαιώματος επιμήκυνσης του χρόνου ολοκλήρωσης που τους παρέχεται από τη νομοθεσία.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στην περιοχή της οδού 19ης Μαΐου και πέριξ αυτής ενώ είχε χρόνο ολοκλήρωσης στις 17 Αυγούστου, ο ανάδοχος κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνεται από τη νομοθεσία για τα δημόσια έργα, προχώρησε σε τρίμηνη επιμήκυνση της προθεσμίας παράδοσης. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δίνεται το δικαίωμα στους αναδόχους δημοσίων έργων να λάβουν έως και 6 μήνες επιμήκυνση, είτε τμηματικά είτε ολοκληρωμένα.

Επίσης, υπήρξε ενημέρωση πως αναμένεται να ληφθεί επιμήκυνση του χρόνου περαίωσης και από τον ανάδοχο της αλλαγής του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος», καθώς η ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι στις 9 Σεπτεμβρίου, όμως μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί το 60% της αλλαγής του ταρτάν και φαίνεται πως δεν επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Εξάλλου, όπως ειπώθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τα συνεργεία του αναδόχου διέκοψαν τις εργασίες τους ενόψει Δεκαπενταύγουστου, όμως τουλάχιστον μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης δεν είχαν επιστρέψει στο Δημοτικό Στάδιο για την επανεκκίνηση των εργασιών.

Για τις εξελίξεις όσον αφορά τα συγκεκριμένα έργα υπήρξε ενημέρωση αρχικά από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Καψημάλη και στη συνέχεια και από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Ο κ. Μαμσάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε πως τα έργα για το ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο και για το ΒΑΑ, καθώς και οι εργασίες για το φυσικό αέριο είναι «θέματα που απασχολούν όλη την τοπική κοινωνία». «Ούτε θα ωραιοποιήσω, ούτε θα δικαιολογήσω κανέναν εργολάβο. Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Και το αναγνωρίζω και εγώ προσωπικά. Και αναλαμβάνω την ευθύνη», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Δράμας.

Για το ΒΑΑ, ο κ. Μαμσάκος είπε πως ο εργολάβος του έργου δεσμεύτηκε πως μέχρι τις 17 Αυγούστου θα είχε τελειώσει το έργο, όμως λίγες ημέρες νωρίτερα πήρε τρίμηνη επιμήκυνση. «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα διαφορετικό από τη στιγμή που έχει όλη τη νόμιμη διαδικασία στα χέρια του» είπε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε: «Δίνεται ευκαιρία, δυστυχώς τώρα με τον νόμο, και παντού σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν οι καθυστερήσεις των έργων, ήρθε προτού την οριστικοποίηση, αφού δεσμεύτηκε πιο μπροστά στην παράταση ότι θα το τελειώσει το έργο, και δεν το έχει τελειώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Σχετικά με τη χορήγηση παράτασης από τον Δήμο και την κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαμσάκος είπε πως όταν δεσμεύεται ένας εργολάβος, ο οποίος έχει εκτελέσει χωρίς πρόβλημα πολλά έργο στον Νομό Δράμας, τότε δέχεσαι αυτά που σου λέει.

Όσον αφορά το Δημοτικό Στάδιο, ο κ. Μαμσάκος είπε πως ο ανάδοχος έχει να πληρωθεί δύο ποσά και πρόσθεσε πως ο λόγος που φαίνεται ότι δεν προχωρά το έργο είναι ότι «οικονομικά δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν εισπράξει τα τιμήματα». Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «δεν μπορώ να κάνω τίποτε διαφορετικό από τη στιγμή που προβλέπεται εκ του νόμου και μπορεί ο εργολάβος να πάρει παράταση. Προσπαθούμε να τελειώσουμε δύο έργα, που σε άλλες περιοχές με όλες αυτές τις ανατιμήσεις των τιμών, ούτε καν τα έργα προχωράνε. Δεν είναι δικαιολογία. Είναι πραγματικότητα». Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε: «Δυστυχώς έχουμε πέσει σε δύο εργολάβους με αυτά τα προβλήματα. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να τελειώσουμε αυτά τα δύο έργα. Πιστεύω ότι το πρώτο έργο είναι στην τελική ευθεία. Το δεύτερο, από τη στιγμή που θα πληρωθεί το πρώτο εκ των δύο χρηματικών ενταλμάτων, θα ξεκινήσει και θα οριστικοποιηθεί το έργο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Δεν το πιστεύω όμως. Δεν μπορώ να ξέρω και να έχω βάση σε αυτόν τον εργολάβο πότε θα τελειώσει το έργο».