NASA – Πλανήτης Άρης: Έγινε παραγωγή οξυγόνου για πρώτη φορά χάρη στο πείραμα «MOXIE» της NASA
H NASA επιβεβαιώνει ότι η αρχή έγινε – Πώς το πείραμα «MOXIE» μπορεί να φτιάξει ιδανικές ατμοσφαιρικές συνθήκες για τους αστροναύτες και αποθέματα για την τροφοδοσία των διαστημικών σκαφών
Το πείραμα MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) απέδειξε ότι είναι εφικτό να εξαχθεί οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη με επιτυχία!
Το MOXIE είναι μια συσκευή τοποθετημένη μέσα στο ρόβερ Perseverance της NASA, το οποίο εκτελεί πειράματα από τον Φεβρουάριο του 2021, έχοντας παράξει συνολικά 122 γραμμάρια οξυγόνου σε 16 εκτελέσεις. Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει ελπιδοφόρες προοπτικές για μελλοντικές αποστολές στον Άρη.
Η διαδικασία παραγωγής οξυγόνου ακολουθεί τα εξής βήματα ηλεκτρόλυσης: Ο καθαρισμένος αέρας συμπιέζεται, θερμαίνεται και στέλνεται μέσω του Solid OXide Electrolyzer, διασπώντας το διοξείδιο του άνθρακα σε μονοξείδιο του άνθρακα και ιόντα οξυγόνου. Τα ιόντα οξυγόνου που προκύπτουν ανασυνδυάζονται στη συνέχεια σε μοριακό οξυγόνο (O2), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αναπνοή ή ως προωθητικό καύσιμο πυραύλων. Κάθε λειτουργία του MOXIE διαρκεί μερικές ώρες, παράγοντας έως και 10 γραμμάρια αναπνεύσιμου οξυγόνου.