ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ME THN ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΛΙΟΥ – ΔΑΝΤΖΕΡΑ

 

«Να τελειώνουμε μια για πάντα με την εσωστρέφεια, να γίνουμε μια “έξυπνη πόλη”, που θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της»

 

  • «Όπως θέλουμε το καλύτερο για τα σπίτια μας, έτσι θέλουμε και για την πόλη μας»
  • «Η προσωπική μου διαδρομή, τα βιώματα, η επαφή μου με άλλους τόπους, είναι αυτά που καθοδηγούν τη σκέψη μου»
  • «Κοιτάξαμε να βελτιώσουμε το παρόν, αλλά εξασφαλίσαμε και το μέλλον, χωρίς να χαθεί ούτε ημέρα»
  • «Είναι ζωτική ανάγκη με καθαρό μυαλό και βλέμμα προς το μέλλον, οι δημότες να ενημερωθούν, να συμμετάσχουν, να ενεργοποιήσουν όλα τα αισθητήριά τους και τελικά να επιλέξουν»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η κ. Αναστασία Τόλιου – Δάντζερα, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δράμας, με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» του νυν Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου.

Στη συνέντευξή της, η κ. Τόλιου – Δάντζερα εξηγεί για ποιους λόγους συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές και γιατί ειδικά είναι υποψήφια με το Δήμαρχο κ. Μαμσάκο. Παράλληλα, παρουσιάζει όσα έγιναν από τη Δημοτική Αρχή στην τρέχουσα θητεία, ενώ ακόμη αναλύει και τις προσωπικές της σκέψεις για το μέλλον της Δράμας.

 

Ερ.: Κυρία Τόλιου μπαίνουμε στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας ενόψει της εκλογικής μάχης;

Απ.: Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου αισθάνομαι πως πλησιάζει η ώρα μιας διττής ευθύνης. Από την μία των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων να αποσαφηνίσουν τις απόψεις τους για το πως θα διαχειριστούν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους, αλλά και των δημοτών για το ποιες θα είναι οι επιλογές τους, ώστε να υπάρξει η επωφελέστερη δυνατή για τον τόπο σύνθεση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι για εμένα πολύ σημαντικό να υπάρξει ανάλυση -ανά θεματική ενότητα – των πραγματικών επιλογών που υφίστανται, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διολίσθησης σε μαξιμαλιστικές κατευθύνσεις ή ακόμα χειρότερα ο διάλογος αυτός να καταντήσει διαγωνισμός λαϊκισμού. Είναι ζωτική ανάγκη με καθαρό μυαλό και βλέμμα προς το μέλλον, οι δημότες να ενημερωθούν, να συμμετάσχουν, να ενεργοποιήσουν όλα τα αισθητήριά τους και τελικά να επιλέξουν.

 

Ερ.: Η κλασική ερώτηση σε κάθε νέο υποψήφιο είναι τα τον ώθησε να ασχοληθεί με τις εκλογές… Οπότε κι εγώ δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να σας θέσω το ίδιο ερώτημα.

Απ.: Περίμενα αυτήν την ερώτηση. Πώς είναι δυνατόν να ζει κάποιος σε μια πόλη και να μην του δημιουργείται η ανάγκη να προσφέρει σε αυτήν κ. Λάτσα; Η Δράμα δεν είναι μια απρόσωπη έννοια που ο καθένας μας μπορεί να αποποιείται της ευθύνης του, είναι το μεγάλο σπίτι μέσα στο οποίο ζούμε και χτίζουμε όλοι μας τη ζωή μας. Και όπως θέλουμε το καλύτερο για τα σπίτια μας, έτσι θέλουμε και για την πόλη μας.

 

Ερ.: Δεν μπορώ να διαφωνήσω με το σκεπτικό σας, αλλά τελικά τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Απ.: Αυτό που με ώθησε οριστικά να πάρω θέση για τα δημοτικά πράγματα ήταν το έργο του Δημάρχου από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έως σήμερα. Είναι αρκετά μεγάλο ένα τέτοιο κίνητρο όταν καλείσαι να πάρεις τέτοιου είδους αποφάσεις, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δίνει το 100% της δύναμής του προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και ότι παραχωρεί χώρο στους συνεργάτες του να ξεδιπλώσουν και αυτοί όποιες αρετές διαθέτουν.

 

Ερ.: Τι νομίζετε ότι πήγε καλά στην τρέχουσα θητεία του κ. Μαμσάκου;

Απ.: Η μεγάλη αλλαγή ήταν η κεντρική ιδέα διαχείρισης ενός τέτοιου τεράστιου οργανισμού. Η Διοίκηση του κου Μαμσάκου έκανε έναν έξυπνο συνδυασμό. Από τη μία σχεδίαζε και υλοποιούσε βραχυπρόθεσμους στόχους που βελτίωναν μέρα με τη μέρα τη ζωή των πολιτών, την καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα οργάνωνε τα μεγάλα έργα υποδομής που οχυρώνουν την πόλη στο μέλλον.

 

Ερ.: Μπορείτε να το εξειδικεύσετε αυτό που λέτε;

Απ.: Φυσικά. Υπάρχουν χώροι που βελτιώθηκαν αισθητικά και αναβαθμίστηκαν αυτοί οι χώροι σε όλες τις γωνιές της Δράμας μέχρι την τελευταία γειτονιά με έξυπνες και αισθητικά όμορφες παρεμβάσεις που σέβονταν τα διαθέσιμα του Ταμείου του Δήμου. Ταυτόχρονα σχεδιάστηκε και πρόκειται σε λίγο να ξεκινήσει η μεγαλύτερη τομή των τελευταίων δεκαετιών σε αυτόν τον τομέα, η ένωση του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας με τον Δημοτικό κήπο, ώστε να «πρασινίσει» το κέντρο, να αποκτήσει μια μοντέρνα, ανθρώπινη μορφή που θα αλλάξει τη Δράμα για πάντα. Οι πολίτες θα βιώνουν καθημερινά συνθήκες πάρκου πραγματοποιώντας τις δουλειές τους στο κέντρο και οι επισκέπτες μας θα συναντήσουν ένα από τα ομορφότερα κέντρα πόλης στην πατρίδα μας. Επίσης υπεγράφη η κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων που ήταν όνειρο δεκαετιών. Εκτός του ότι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας σε έναν πολύπαθο στον τομέα της ανεργίας Νομό, αλλάζουμε επίπεδο στο κομμάτι της ανακύκλωσης και αξιοποίησης πόρων. Αυτό εννοούσα προηγουμένως, κοιτάξαμε να βελτιώσουμε το παρόν, αλλά εξασφαλίσαμε και το μέλλον, χωρίς να χαθεί ούτε ημέρα.

Το πρώτο που όφειλε να κάνει η νέα τότε Δημοτική Αρχή ήταν να νοικοκυρέψει τις εσωτερικές λειτουργίες του Δήμου ώστε να επιβάλει διοικητική και οικονομική τάξη, γιατί και αυτό έλειπε τότε. Ο έλεγχος που πέτυχε στον «εσωτερικό φλοιό» του οργανισμού έκανε τις Υπηρεσίες του να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες με τους λιγότερους δυνατούς πόρους. Σε περιβάλλον πολιτικών Μνημονίου, ο Δήμαρχος παρέκαμψε την συνηθισμένη πηγή κρατικών εσόδων και δημιουργώντας εκ των έσω ισχυρότερο Ταμείο, μπόρεσε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του, ενώ την ίδια στιγμή κατάφερε με θαυμαστή συνέπεια να μελετώνται και να ωριμάζουν σχέδια αναβάθμισης της Δράμας. Έφτασε λοιπόν να είναι έτοιμος για τη δεύτερη φάση, της υλοποίησης. Αυτό είναι το δικαιολογημένο σκεπτικό της ανανέωσης της θητείας του.

 

Ερ.: Πάντα θα υπάρχουν αιχμές κ. Τόλιου. Πού αλλού μπορείτε να βασίσετε την επιχειρηματολογία σας;

Απ.: Εσείς ως δημοσιογράφος πως κρίνετε ότι ο Δήμος Δράμας κατατάχθηκε – με επίσημα στοιχεία – ανάμεσα στους 10 καλύτερους της χώρας σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, λογοδοσίας, παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες; Δεν είναι στοιχεία βγαλμένα από το Δημαρχείο Δράμας, είναι αποτελέσματα σκληρών ανεξάρτητων ερευνών από αναγνωρισμένους φορείς.

 

Ερ.: Αυτό θα το κρίνει ο κάθε πολίτης με τη ψήφο του, κ. Τόλιου. Εσείς, όμως, ως Σύμβουλος του Δήμου, εφόσον εκλεγείτε, τι θα προτείνετε στον Δήμαρχο για την επόμενη ημέρα;

Απ.: Η προσωπική μου διαδρομή, τα βιώματα, η επαφή μου με άλλους τόπους, είναι αυτά που καθοδηγούν τη σκέψη μου. Το «Σχέδιο Δράμα», όπως μου αρέσει να το λέω, έχει μέσα του δράσεις για την αναβάθμιση της Δράμας σε ηγέτιδα δύναμη της περιοχής. Πρέπει να τελειώνουμε μια για πάντα με την εσωστρέφεια, να γίνουμε μια «έξυπνη πόλη», που θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της. Νομίζουμε μια ζωή ότι είμαστε στο άκρο της Ελλάδας, ενώ αν το δούμε καθαρά συνορεύουμε βόρειά μας με χώρα της Ε.Ε. που αναζητά διεξόδους συνεργασιών ανάπτυξης, ενώ τα πόδια μας ακουμπούν τον μεγαλύτερο Βαλκανικό οδικό άξονα. Η Δράμα είναι ένας σύγχρονος «Ανταίος», μια πόλη που παίρνει δύναμη από την επαφή με τη φοβερή γη της και είναι ικανή να σηκωθεί εκπλήσσοντας τους πάντες με αυτά που μπορεί να καταφέρει. Και θα το δείτε, πλησιάζει αυτή η στιγμή.