• «Αντιθεσμική η στάση κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής να μη φέρουν στη Βουλή τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια και φορολογικό»
  • «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα νικήσουν»

 

Θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη σύμπραξη του Προέδρου της Βουλής, χαρακτήρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή, τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια και το φορολογικό.

«Παρά την αποδοκιμασία που εισέπραξε η κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές, συνεχίζει απτόητη και ακάθεκτη την αντιθεσμική της στάση. Καταθέσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ προτάσεις νόμων για την ακρίβεια και το φορολογικό αλλά η κυβέρνηση δυστυχώς με τη σύμπραξη και την επίνευση του Προέδρου της Βουλής, φρόντισε να αποκλειστεί η συζήτηση αυτή από την εθνική αντιπροσωπεία. Και αντί να εφαρμοστεί το άρθρο 85 του Κανονισμού της Βουλής, επινοήθηκε μια διαδικασία που δεν υπάρχει ούτε στο Σύνταγμα ούτε τον Κανονισμό. Αυτά δεν αντέχουν σε καμία λογική. Ποιό θα είναι το επόμενο θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης; Εχετε υποχρέωση κύριοι της πλειοψηφίας να τηρείτε τον Κανονισμό της Βουλής και να θέσετε στην κοινοβουλευτική συζήτηση τις δύο προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, σημείωσε: «Η κοινωνία δοκιμάζεται γιατί έχετε κάνει μια στρατηγική επιλογή για ραγδαία μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, Θεωρείτε αντιπαραγωγική την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σε εκτέλεση της βίβλου Πισσαρίδη θεσπίσατε αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης σε πλειάδα ελευθέρων επαγγελματιών. Με τη τακτική σας αυτή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να κρατήσουν τα γραφεία τους. Στη Δράμα δεν θα υπάρχουν καφενεία στα χωριά, τα οποία αποτελούν χώρο κοινωνικής συναναστροφής και συνοχής. Γι’ αυτό πήραμε πρωτοβουλία και ζητούμε την κατάργηση αυτής της διάταξης που εκτός του ότι είναι αντισυνταγματική, οδηγεί στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Τέλος έκανε αναφορά στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και στον αγώνα των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε την εναγώνια προσπάθεια των εργατών της ΛΑΡΚΟ που διαδηλώνουν στους δρόμους και μαζί τους είναι κάθε εργαζόμενος, γιατί καταλαβαίνει ότι η φωτιά σύντονα θα φτάσει και στο δικό του σπίτι. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και απαράγραπτες. Είχατε πει ότι θα εξυγιανθεί εν λειτουργία. Δεν το κανατε, επειδή είστε και ανεπαρκείς και ανίκανοι… Σήμερα έρχεστε να ολοκληρώσετε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η ΛΑΡΚΟ είναι απαραίτητη για την εθνική οικονομία και έχει σημασία να παραμείνει σε λειτουργία. Και θα παραμείνει με τους αγώνες των εργαζομένων και όλου το κινήματος αλληλεγγύης, γιατί δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους αλλά τους εργαζόμενους όλης της Ελλάδας. Μαζί για τη νίκη».