Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα «Έκτακτο επίδομα ενίσχυσης στους εργαζόμενους σε δομές ψυχικής υγείας του Υπουργείου Υγείας», κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, το Σωματείο Εργαζόμενων σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας Νομού Δράμας, το Σωματείο Εργαζομένων Συλλόγου Ατόμων με Αυτισμό Νομού Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, οι εργαζόμενοι του Φορέα «Δίοδος» Βόλου και οι εργαζόμενοι του Φορέα «Έδρα», ζητούν να τους δοθεί έκτακτο επίδομα ενίσχυσης από το Υπουργείο Υγείας.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας, βάσει του νόμου 2716/99 άρθρο 11, οι οποίες χρηματοδοτούνται πάνω από το 50% από το Υπουργείο Υγείας, από το οποίο και εποπτεύονται, ανήκουν επίσης στο ενιαίο μισθολόγιο βάσει του νόμου 4354/2015.

Επειδή, κατά την διάρκεια της πανδημίας, όλοι οι εργαζόμενοι των δομών, ανεξαρτήτου ειδικότητας, ανταπεξήλθαν με απόλυτη αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά τους, δεδομένου των πρωτόγνωρων συνθηκών και καταστάσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας αλλά και όλη η κοινωνία.

Επειδή, κατά γενική ομολογία και με αναγνώριση της ίδιας της Υφυπουργού κ. Ράπτη, το σύνολο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας ανταπεξήλθε υπέρ το δέον στα καθήκοντά του. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας των δομών, εποπτευόμενων από του Υπουργείο Υγείας, αποτελούνται από πληθώρα ειδικοτήτων όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά.. Οι ανωτέρω ειδικότητες συμμετέχουν ισάξια και ισόποσα στην εύρυθμη λειτουργία των δομών.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αρκετοί από αυτούς (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί), πέραν του φόρτου εργασίας, συμμετείχαν στη γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης «10306», ερχόμενοι αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις με γνώμονα την συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Σας επισυνάπτω την επιστολή τους, ζητώντας να τη λάβετε υπόψη και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους.