Ανοίγει σταδιακά η συζήτηση για τα προνόμια που μπορεί να δοθούν στους εμβολιασμένους, αλλά και στον χρόνο που θα μπορέσουν να βγάλουν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Όλο και πιο κοντά στο τείχος ανοσίας φαίνεται πως φτάνει η χώρα καθώς το Σάββατο έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στους εσωτερικούς χώρους, σε καφέ,  εστιατόρια, μπαρ, στους χώρους αναψυχής και διασκέδασης.

Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, με αντικείμενο τις ευκολίες που μπορεί να έχουν όσοι εμβολιάζονται.

Η ανάγκη να συζητηθούν τέτοια προνόμια είναι πιο επίκαιρη από ποτέ , καθ΄ώς έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παραμένει σημαντικό το ποσοστό όσων διστάζουν να εμβολιαστούν και σκοπός είναι τα προνόμια αυτά να λειτουργήσουν ως κίνητρα.

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένα σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις, σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους. Αυτά θα μπορούσαν να είναι ελευθερία μεγαλύτερης κίνησης εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητας να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν, και άλλες παρόμοιες ελευθερίες.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα των προνομίων συζητείται εδώ και έναν μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

«Η λύση είναι μια, είναι μονόδρομος, είναι ο εμβολιασμός», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο ίδιος πρότεινε στον κ. Πέτσα να δοθούν κίνητρα όπως «το να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπεται να τα επισκέπτονται μόνο οι εμβολιασμένοι».

Αυτό, όπως τόνισε, θα δώσει ισχυρό κίνητρο και στους νεότερους σε ηλικία, για να εμβολιαστούν.