Άρθρο του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη

 

 

Την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο νοσοκομείο “Σωτήρια” για τα εγκαίνια 50 ΜΕΘ σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση ενισχύει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για ακόμη μία φορά, η πραγματικότητα υποτάσσεται στην επικοινωνία. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι για την στελέχωση του “Σωτηρία” μετακινήθηκε προσωπικό από άλλους κρίσιμους τομείς του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνονται σημαντικά. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ενδεικτικό για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία, αλλά δεν είναι το μόνο. Πολλά είναι και τα παραδείγματα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Ήδη το 1/3 των τεστ στην Ελλάδα γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπου οι πολίτες πληρώνουν από 80 έως 150 ευρώ. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, με αδιαφανείς διαδικασίες, τεστ από Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας ανατέθηκαν σε συγκεκριμένα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα ποσά που έχουν εισπράξει τα ιδιωτικά εργαστήρια με αυτόν τον τρόπο υπολογίζονται σε 50 εκ. ευρώ! Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να αυξήσουν κατά 40% τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του προσωπικού. Για την ορθή και ασφαλή λειτουργία ενός κρεβατιού ΜΕΘ χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών. Περισσότερες ΜΕΘ χωρίς περισσότερο προσωπικό σημαίνει λιγότερη ασφάλεια. Άλλο ένα δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα και ενώ είχε προηγηθεί ο διπλασιασμός της ημερήσιας αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.

Όταν, όμως, η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, επιδίδεται σε ψέματα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση διπλασίασε τις ΜΕΘ και πλέον έχουμε κοντά στις 1.000. Οι αριθμοί, όμως, άλλα λένε. Η ΝΔ παρέλαβε 560 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουμε περίπου 760. Σε αυτές προσθέτουν 200 των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων και ιδού ο μαγικός αριθμός 1.000! Το ίδιο ισχύει και για τις προσλήψεις προσωπικού. Μας λέει η κυβέρνηση ότι προσέλαβε 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν ένα μήνα το Υπουργείο Εσωτερικών μιλούν για 5.000 λιγότερο προσωπικό στην Υγεία σε σχέση με πέρσι. Η υποκρισία, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται μείωση των δαπανών για την Υγεία κατά 31 εκ. ευρώ, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στις 4.000 προσλήψεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στα όρια της απώλειας του ελέγχου. Και όσο θα περνάει ο καιρός και θα πέφτουν οι θερμοκρασίες, ο ιός θα γίνεται πιο μεταδοτικός. Υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ; Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως υπάρχει και προτείνει μια σειρά μέτρων που είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα. Συγκεκριμένα, χρειάζονται 15.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, κεντρική διαχείριση όλων των ΜΕΘ (δημόσιων και ιδιωτικών), δωρεάν τεστ για όλους με συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να υπάρχει διάγνωση και πρώτη φροντίδα εκεί για να μην υπερφορτώνονται τα μεγάλα νοσοκομεία.

Η χώρα διαθέτει πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολιτική βούληση χρειάζεται, κάτι που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φαίνεται να έχει. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός, ότι εδώ και μήνες μπορούσε να υλοποιήσει μια σειρά από προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία, αλλά δεν προχώρησε στην αξιοποίηση αυτών των χρημάτων.

Η πανδημία κατέστησε τις δημόσιες παρεμβάσεις και πάλι επίκαιρες. Ζητήματα που αποτελούν πάγιες θέσεις της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης τίθενται πλέον ακόμα κι από φιλελεύθερους πολιτικούς στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η ΝΔ επιμένει να ρίχνει όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η ουσιαστική στήριξη της Δημόσιας Υγείας αποτελεί μονόδρομο και βασικό πυλώνα μιας εναλλακτικής πρότασης για την αντιμετώπιση της κρίσης.