ΑΡΘΡΟ

του Κωνσταντίνου Γκαρέλα

www.kostasgarelas.blogspot.gr

 

Η χρονιά 2017 που διανύουμε έχει ανακηρυχτεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Έτος Εφεδρείας και Εθνοφυλακής». Σκοπός αυτής της ανακήρυξης είναι να τιμηθούν οι Εθνοφύλακες και οι Έφεδροι για την προσφορά τους, αλλά και να αναβαθμιστεί πολλαπλά ο ρόλος τους. Προσωπικά ως Εθνοφύλακας από το 2012, από την αρχή δηλαδή της συγκρότησης της νέου τύπου Εθνοφυλακής, έχω να δηλώσω με χαρά και συγκίνηση ότι πραγματικά όχι μόνο έχει βελτιωθεί και εμπλουτιστεί κατά πάρα πολύ η εκπαίδευσή μας, με αντικείμενα που πολλά ούτε ως ενεργοί κληρωτοί στο στρατό δεν είχαμε διδαχτεί, όπως π.χ. βολές «ταχείας αντίδρασης» (εν κινήσει), εκκαθάριση κατοικημένων χώρων, τακτικότατες βολές με όπλα όλων των τύπων, εκπαίδευση στις καταστροφές (εκρηκτικά), συμμετοχή σε ασκήσεις του Τακτικού Στρατού και πολλά άλλα αντικείμενα. Αλλά η συγκίνηση που προανέφερα προέρχεται από το πραγματικά εντυπωσιακό ενδιαφέρον και τη συχνότατη συμμετοχή σε όλες τις εκπαιδεύσεις από τους εθελοντές Εθνοφύλακες. Αν αυτή η τακτικότατη και αφιλοκερδής (κανείς Εθνοφύλακας δεν πληρώνεται) συμμετοχή των Εθνοφυλάκων, που διαθέτουν σχεδόν κάθε Κυριακάτικο πρωινό τους για την εκπαίδευσή τους, δεν αποδεικνύει έμπρακτη αγάπη και αφοσίωση για την πατρίδα τους, τότε δεν ξέρω τι αποδεικνύει. Ένας ακόμα λόγος για αυτή τη μεγάλη, ενθουσιώδη και συνεχή συμμετοχή είναι προφανώς ακριβώς αυτός ο εμπλουτισμός και οι ποικιλία των διεξαγόμενων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προαναφέραμε.

Για να τιμηθούν και να αναδειχτούν οι προσπάθειες των Εφέδρων, των Εθνοφυλάκων αλλά και των μόνιμων Στελεχών, Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Τακτικού Στρατού που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση και τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης της Εθνοφυλακής, διεξήχθησαν τις μέρες που πέρασαν 18 ημερίδες, που ακολουθήθηκαν από δεξίωση, σε ισάριθμες περιοχές/πόλεις της πατρίδας μας. Μια από αυτές τις ημερίδες πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 5 Νοεμβρίου στην πόλη των Σερρών από το 10o Σύνταγμα Πεζικού που εδρεύει εκεί, όπου και υπάγεται και το δικό μας Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας. Ένα λεωφορείο με Εθνοφύλακες, Στελέχη, μέλη των οικογενειών και φίλους των Εθνοφυλάκων μεταβήκαμε εκεί και συμμετείχαμε σε μια πολύ ωραία εκδήλωση στο θέατρο Ορφέας, όπου έγιναν ομιλίες από νυν και πρώην μόνιμους και έφεδρους Αξιωματικούς αλλά και, αντιπροσωπευτικά, από έναν Εθνοφύλακα, όπου αναλύθηκαν οι δράσεις και η προσφορά των Εφέδρων και των Εθνοφυλάκων και έγιναν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με τη περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας και έτσι της προσφοράς των δύο ανωτέρω Σωμάτων. Στην εκδήλωση-ημερίδα έγινε και προβολή ενός εντυπωσιακού βίντεο με δράσεις από την εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων όπως και βράβευση Εφέδρων και Εθνοφυλάκων που διακρίθηκαν. Κατόπιν ακολούθησε ωραία δεξίωση με ζωντανή μουσική στη Λέσχη Αξιωματικών της πόλης.

Από τα πάρα πολλά που ειπώθηκαν από τους εμβριθείς ομιλητές θα κάνουμε εδώ απόπειρα να μεταφέρουμε τα κύρια σημεία:

Οι Εθνοφύλακες δεν είναι ούτε κυνηγοί ούτε παραστρατιωτικό σώμα. Είναι οργανωμένο και επίσημο στρατιωτικό τμήμα το οποίο αναλαμβάνει καίριες στρατιωτικές αποστολές σε καιρό πολέμου. Αυτές κυρίως είναι η διαφύλαξη ζωτικών εγκαταστάσεων του τόπου καταγωγής των εθνοφυλάκων. Αλλά και πολλές άλλες διάφορες αποστολές μπορούν να τους ανατεθούν σε καιρό επιχειρήσεων. Και σε καιρό ειρήνης όμως η αποστολή τους είναι καίρια και σημαντική, διότι συμβάλλουν στην κοινωνική ζωή του τόπου και βοηθούν όπου χρειάζεται, όπως για παράδειγμα με δενδροφυτεύσεις, αιμοδοσίες, κατάσβεση πυρκαγιών κι άλλες δραστηριότητες. Αποτελούν εξάλλου σημαντικό παράγοντα αποτροπής και συμβάλλουν στην ανύψωση του ηθικού του πληθυσμού. Αυτό που χαρακτηρίζει τους Εφέδρους και τους Εθνοφύλακες είναι ο εθελοντισμός. Εθελοντικά διαθέτουν το χρόνο τους, την τελευταία περίοδο μάλιστα κάθε Κυριακή αλλά και κάποιες καθημερινές, συνεχώς εκπαιδευόμενοι και εξασκούμενοι ώστε να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, για όταν θα χρειαστεί. Η Εθνοφυλακή μπορεί να είναι μια λύση, προσωρινή έστω, στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, γιατί λόγω αυτού οι τάξεις των κληρωτών βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Οι Έφεδροι και οι Εθνοφύλακες λοιπόν μπορούν να αναπληρώσουν τις ελλείψεις προσωπικού, όπου δημιουργούνται.

Στην Εθνοφυλακή συναντώνται και συνενώνονται άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές τάξεις και διαφορετικά μονοπάτια του βίου και όλοι αυτοί δημιουργούνε μια προσωπική σχέση μεταξύ τους που θα χαρακτηριζόταν αδερφική και οικογενειακή. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργάτες, επαγγελματίες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, άνεργοι και πολλοί άλλοι, όλοι μαζί εκπαιδεύονται και διαθέτουν το χρόνο τους από αγάπη προς την πατρίδα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά την εκπαίδευση όλοι μαζί πηγαίνουμε για έναν καφέ ή ένα τσίπουρο.

Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ λίγο περισσότερο σε όσα ειπώθηκαν από τον Εθνοφύλακα-ομιλητή, τον κύριο Κύρκο Πασχάλη από το ΤΕΘ Σιδηροκάστρου, επειδή αυτά που είπε πιστεύω εκφράζουν απόλυτα όλους εμάς τους Εθνοφύλακες. Είπε λοιπόν ο συνάδελφος αυτός:

«Οι Εθνοφύλακες που υπηρέτησαν και πολλοί πρόσφεραν τη ζωή τους για την πατρίδα υπήρξαν χιλιάδες, και κανείς δεν έμαθε ποτέ κάτι για αυτούς. Αυτό δεν αποτρέπει τους Εθνοφύλακες, που κάνουν μια προσφορά χωρίς ανταλλάγματα, με μόνη ανταμοιβή την ηθική ικανοποίηση. Αυτή η ενεργή συμμετοχή μας με βάση τις αρετές του σεβασμού και της προσφοράς μετουσιώνεται, ξεπερνάμε τα όρια του εγώ και φτάνουμε τελικά στο εμείς. Με τον άδολο ενθουσιασμό που μας διακατέχει αισθανόμαστε τιμή και υπερηφάνεια για αυτή τη συμμετοχή μας και κοινωνικά μεταξύ μας είμαστε σαν αδέρφια, πράγμα που έχει εκλείψει από την κοινωνία μας. (…) Ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς, εξ ονόματος όλων των Εθνοφυλάκων, όλα τα μόνιμα Στελέχη των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, για τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες που φιλότιμα καταβάλουν για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας. Ευχαριστώ τα μέλη των οικογενειών μας, που αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα υπομένουν τις συχνές απουσίες μας από τον οικογενειακό περίγυρο λόγω των συνεχών εκπαιδεύσεών μας. Είναι σαν να υπηρετούν και εκείνοι. Τέλος εύχομαι, όλα αυτά τα σπουδαία που έχουν συμβεί στην Εθνοφυλακή, ειδικά τον τρέχοντα χρόνο, να μην είναι ένα πυροτέχνημα που θα σβήσει, αλλά να συνεχιστούν και να επαυξηθούν. Εμείς θα είμαστε πάντα παρόντες, δια βίου στρατιώτες ως εκτελούντες ιερό καθήκον και χρέος προς την πατρίδα μας».

Αυτά είπε ο κ. Κύρκος Πασχάλης, εκπρόσωπος των Εθνοφυλάκων.

Από όλους τονίστηκε ότι ο θεσμός της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί με κάθε δυνατό τρόπο αλλά και να γνωστοποιηθεί στο κοινό, στον πολύ κόσμο. Ένας τρόπος είναι και η συμμετοχή μας στις παρελάσεις, όπου φέτος 1.500 Εθνοφύλακες συμμετείχαμε σε διάφορες παρελάσεις της χώρας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με αποκορύφωμα τα 400 άτομα που παρελάσαμε για πρώτη φορά στην μεγάλη Στρατιωτική Παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια και επαίνους από όλους.