ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

Γιάννης Τσακίρης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Ενώ άπαντες κατά τη διάρκεια κάθε αυτοδιοικητικής χρονιάς θέτουν ως κύριο μέλημά τους τη διαφύλαξη και προστασία του δημόσιου χρήματος, στο θέμα των τελών και ιδιαίτερα φωτισμού και καθαριότητας συνήθως αρέσκονται σε έναν ακατανόητο λαϊκισμό»

 

Με ουσιαστικότερο θέμα συζήτησης την επιβολή τελών και δικαιωμάτων για το έτος 2024, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2024. Με τη ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος, μετά και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ανοίγει ο δρόμος για την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου, μια διαδικασία βέβαια η οποία έχει καθυστερήσει, καθώς προβλέπεται να ολοκληρώνεται πριν από την αλλαγή κάθε χρονιάς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την αύξηση των τελών στην κατηγορία της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού κατά 10%, ενώ σε όλες τις άλλες κατηγορίες ψηφίστηκε μηδενική αύξηση, δηλαδή να παραμείνουν τα τέλη στα ίδια επίπεδα. Υπέρ της αύξησης ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και κατά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Εισηγητής του θέματος από πλευράς συμπολίτευσης ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου κ. Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος στην τοποθέτησή του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους γίνεται η συγκεκριμένη αύξηση. Όπως είπε, η αρχική πρόταση της υπηρεσίας ήταν αύξηση κατά 40%, στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 20% και η τελική πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι 10%. «Το οξύμωρο που παρατηρείται είναι ότι ενώ άπαντες κατά τη διάρκεια κάθε αυτοδιοικητικής χρονιάς θέτουν ως κύριο μέλημά τους τη διαφύλαξη και προστασία του δημόσιου χρήματος, στο θέμα των τελών και ιδιαίτερα φωτισμού και καθαριότητας συνήθως αρέσκονται σε έναν ακατανόητο λαϊκισμό», επεσήμανε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε: «Τα τέλη και δικαιώματα πρέπει να είναι δίκαια και αντικειμενικά και να έχει σχέση το ύψος τους με την παρεχόμενη υπηρεσία». Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, υπάρχει «άνοιγμα» περίπου 1,5 εκ. ευρώ και για αυτό «η προτεινόμενη αύξηση είναι και λογική και μονόδρομος».

Ακόμη, ο κ. Τσακίρης επεσήμανε: «Τα δημοτικά τέλη δεν είναι μια στιγμιαία αποτύπωση των οικονομικών εσόδων και εξόδων του Δήμου. Είναι αποτέλεσμα πολυετούς κακοποίησης των οικονομικών των τελών που τους φερθήκατε ως πανηγύρι. Ενώ το έλλειμμα μεγάλωνε, πλειοδοτούσατε ποιος θα κάνει μείωση τελών, ενώ εν γνώσει σας μεγαλώνατε τα ελλείμματα. Αυτό δεν είναι σοβαρότητα. Δεν εντοπίζουμε τα ελλείμματα με πολιτικαντισμό και άκρατο λαϊκισμό». «Η υποχρέωσή μου είναι απέναντι στους δημότες και στον Δήμαρχο που με επέλεξε σε αυτή τη θέση. Δεν είμαι εδώ για να γίνω αρεστός. Είμαι εδώ για να είμαι ρεαλιστής και ακριβής», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης το τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1,24 ευρώ το τ.μ., γίνεται 1,36 ευρώ το τ.μ., που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 100 τ.μ. η αύξηση είναι 12 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 1 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά τα καταστήματα, το τέλος από 2,28 ευρώ το τ.μ. γίνεται 2,51 ευρώ το τ.μ., οπότε η αύξηση για ένα κατάστημα 100 τ.μ. είναι 23 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 1,9 ευρώ τον μήνα.

Αρνητικές ήταν και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης, από την παράταξη «Πόλη και Ζωή», επεσήμανε ότι είναι πιο εφικτή μια πιο φιλολαϊκή πολιτική του Δήμου και πρόσθεσε πως μπορούν να αξιοποιηθούν χρήματα από άλλες πηγές για να ελαφρυνθούν οι δημότες. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος στάθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα και επεσήμανε πως ο Δήμος Δράμας είναι από τους καλύτερους οικονομικά Δήμους στην Ελλάδα. Τέλος, η επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Παρθένα Κιόρτεβε έκανε λόγο για «δώρο – έκπληξη» προς τους δημότες, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή πολύ γρήγορα έδειξε τις προθέσεις της και επιβαρύνει τους Δραμινούς.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος, απευθυνόμενος και στις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν ψηφίστηκαν τα τέλη και δικαιώματα μετά τις εκλογές και μέχρι τη λήξη της προηγούμενης θητείας, όπου θα μπορούσαν να αποφασίσουν ακόμη και μειώσεις. «Εμείς δεν λαϊκίσαμε και δεν λαϊκίζουμε» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «θα επανέλθουμε στον χρόνο που πρέπει». Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε ότι «ο κόσμος θα καταλάβει το επόμενο διάστημα» και τόνισε πως η μικρή αύξηση κατά 10% αιτιολογήθηκε. Μάλιστα, έκανε λόγο για «σωστή απόφαση», προσθέτοντας ότι «θα δικαιωθούμε στο άμεσο μέλλον».

 

Οι εκπρόσωποι του Δήμου στην Γ.Σ. Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ.

 

Ένα άλλο θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την εκλογή εκπροσώπων του Δήμου Δράμας στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε αυτήν συμμετέχει αυτοδικαίως ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ ο Δήμος εκπροσωπείται από 10 ακόμη Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων οι 6 προέρχονται από τη συμπολίτευση και οι 4 από την αντιπολίτευση.

Για την εκλογή των εκπροσώπων στήθηκαν δύο διαφορετικές κάλπες, μια για την πλευρά της πλειοψηφίας και μία για την πλευρά της μειοψηφίας.

Από τη Δημοτική Αρχή εκλέχτηκαν οι Γιάννης Εφραιμίδης, Χρήστος Μαυρίδης, Γιώργος Μουχτάρης, Βαγγέλης Πυργιλής, Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης και Γιάννης Τσακίρης. Από την αντιπολίτευση εκλέχτηκαν οι Χριστόδουλος Μαμσάκος, Χρήστος Μπακόπουλος, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Κυριάκος Χαρακίδης.

Υπήρξε ενιαίο ψηφοδέλτιο από πλευράς αντιπολίτευσης και όλοι όσοι εκλέχτηκαν έλαβαν τον μέγιστο δυνατό αριθμό ψήφων που θα μπορούσαν (οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από τους Δημοτικούς Συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης».