ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ 2 ΓΙΑΤΡΩΝ
- «Οι μόνιμες προσλήψεις 5 ιατρών παθολόγων είναι μια καλή λύση για το πρόβλημα»
- «Κινδυνεύει ένας ολόκληρος Νομός να μείνει χωρίς παθολόγους, μια πολύ βασική ειδικότητα και εάν υπάρχει η εξέλιξη της μη λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής της Δράμας και στη συνέχεια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου, στην ουσία δεν υφίσταται Νοσοκομείο»
Συνέντευξη τύπου σχετικά με το πρόσφατο ζήτημα που προέκυψε στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας παραχώρησαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας κ. Γιώργος Κατσίλης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος. Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 5 Ιουλίου οι 2 παθολόγοι ιατροί που υπηρετούν στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου υπέβαλαν αίτηση παραίτησης. Επίσης έχει γίνει γνωστό πως η Παθολογική Κλινική θα ενισχυθεί με τη μετακίνηση ενός στρατιωτικού ιατρού και ενός παθολόγου από το Νοσοκομείο των Σερρών. Για το θέμα υπήρξε σχετική ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ιατρών του Νοσοκομείου και συνάντηση των 3 Βουλευτών του Ν. Δράμας με τον Υπουργό Υγείας.
Στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών και Επιμελητής ΩΡΛ του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Κατσίλης έκανε λόγο για «μείζον ζήτημα το οποίο αφορά όλους». Όπως είπε, «πρόκειται για την αίτηση παραίτησης που υποβάλανε οι 2 τελευταίοι εναπομείναντες παθολόγοι του Νοσοκομείου. Αυτό έγινε την Τετάρτη 5 Ιουλίου. Μέχρι και εκείνη την ημέρα υπήρχε από χρόνια μια ανάγκη στελέχωση της Κλινικής και λόγω της από ετών σοβαρής υποστελέχωσης με αποχωρήσεις γιατρών που έγιναν στην περίοδο της πανδημίας και με την πρόσφατη κατάσταση να έχουν μείνει μόνο 2 παθολόγοι. Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Δουλεύουν υπερωριακά πολύ και δεν αντέχουν άλλο. Έχει κριθεί πλέον επισφαλής η λειτουργία της Κλινικής και των επειγόντων».
Ακόμη ο κ. Κατσίλης επεσήμανε: «Ουσιαστικά η Κλινική μένει χωρίς γιατρούς. Ο τρίτος παθολόγος που είναι υπό συνταξιοδότηση ουσιαστικά είναι στο τέλος της θητείας. Τέλος Αυγούστου τελειώνει και η παρουσία του στο Νοσοκομείο. Προς το παρόν οι λύσεις οι οποίες έχουν δοθεί από πλευράς διοίκησης και ΥΠΕ είναι οι μετακινήσεις γιατρών. Για την κάλυψη εκτάκτως εφημεριών ή η πρόσφατη λύση που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μετακίνηση γιατρών από όμορα νοσοκομεία. Ένας γιατρός από κάθε νοσοκομείο για ένα διάστημα περίπου 15 ημερών ο καθένας μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Όπως καταλαβαίνετε αυτές οι λύσεις παραμένουν προσωρινές, πράγμα που δεν βοηθάει σε εύρεση μιας πιο μόνιμης λύσης και ανάκαμψης σε αυτό το θέμα».
«Η Παθολογική Κλινική είναι μεγάλη κλινική με 11 οργανικές θέσεις» ανέφερε ο κ. Κατσίλης και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση. Έχει 52 κλίνες και εξυπηρετεί μια περιοχή του Νομού Δράμας και γειτονικών περιοχών από τους Νομούς Σερρών και Καβάλας, ένα σύνολο πληθυσμού περίπου στις 100.000 κόσμου». Όπως είπε, «ως τώρα όσες προκηρύξεις έχουν γίνει, κάποιες περιλάμβαναν και θέσεις παθολόγων, οι οποίες έμεναν κενές».
Ο κ. Κατσίλης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη θέμα που απασχολεί το Νοσοκομείο και είναι η υποστελέχωση της ΜΕΘ. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχουμε μείνει με δύο ιατρούς ΜΕΘ από 6 οργανικές θέσεις που προβλέπονται. Υπάρχει τώρα μια προσωρινή μετακίνηση ενός ιατρού ΜΕΘ από Καβάλα, που όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να λύσει το εφημεριακό πρόβλημα, καθότι ένα νοσοκομείο για λόγους ασφάλειας χρειάζεται να έχει και κάλυψη από ΜΕΘ». Επίσης, ο Πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου μίλησε και για την υποστελέχωση σε άλλα τμήματα, όπως ο ένας ουρολόγος του Νοσοκομείου που «δεν μπορεί να καλύψει τον μήνα».
Σχετικά με την επίλυση του προβλήματος, ο κ. Κατσίλης σημείωσε: «Έχουμε κάνει πολλαπλές προσπάθειες, έχουμε ζητήσει λύσεις. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες λύσεις κιόλας. Έχει προταθεί πολλές φορές να γίνει το Νοσοκομείο άγονο ως μια προσπάθεια να υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς να έρθουν να διοριστούν. Οικονομικά κίνητρα, ουσιαστικά κάποια αύξηση μισθού, κάποιο παραπάνω χρηματικό ποσό, το οποίο κι αυτό λειτουργεί ως κίνητρο να έρθουνε. Η Δράμα χρειάζεται γιατρούς. Δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα. Χρειαζόμαστε κάποια κίνητρα. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, όχι μόνο τώρα στην Παθολογία που είναι το μείζον ζήτημα, αλλά και στις άλλες υποστελεχωμένες κλινικές. Γιατί τώρα αυτό το πρόβλημα είναι μιας κλινικής, αργότερα θα είναι θέμα κι άλλων κλινικών. Και μη ξεχνάμε ότι αν καταρρεύσει ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες του Νοσοκομείου, η Παθολογική, ουσιαστικά καταρρέει το Νοσοκομείο. Η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου εκτινάσσεται στον αέρα».
Ακόμη, ο κ. Κατσίλης, σχετικά με τη μεταφορά παθολόγων από άλλα Νοσοκομεία, επεσήμανε: «Προς το παρόν η διοίκηση μπορεί να προσφέρει αυτό ως λύση. Το έχει κάνει κι άλλες φορές ως λύση. Δεν σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσει σαν ενέργεια. Δεν είναι όμως η ενέργεια προς τον δρόμο μιας μόνιμης λύσης». «Για μας θεωρούμε μια μόνιμη λύση την αναγνώριση του Νοσοκομείου Δράμας ως άγονου και τα οικονομικά κίνητρα. Να έρθουν νέοι γιατροί. Θα αλλάξει πιστεύουμε πολύ το ενδιαφέρον για προσέλευση νέων γιατρών», πρόσθεσε. Όπως είπε, τα όρια ασφαλείας της Παθολογικής είναι η λειτουργία με κατ’ ελάχιστον 5 άτομα και για αυτό «πιστεύουμε ότι οι προσλήψεις 5 ιατρών παθολόγων αυτή τη στιγμή, μόνιμες προσλήψεις, είναι μια καλή λύση για το πρόβλημα αυτό».
Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε: «Είναι μια εξέλιξη προδιαγεγραμμένη. Η Παθολογική Κλινική που έχουμε σήμερα έχει προκύψει από το 2012, όταν συγχωνεύτηκε η Α’ Παθολογική και η Β’ μαζί. Αυτή η συνένωση των δύο Παθολογικών Κλινικών έφερε τον αριθμό των 52 κλινών. Για μια από τις μεγαλύτερες Παθολογικές Κλινικές σε επίπεδο χώρας. Το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, οι οδηγίες που δίνει είναι ότι οι κλινικές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 42 κλίνες. Η γραμμή, δηλαδή, που δίνει το Υπουργείο είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 42 κλίνες. Εμείς εδώ έχουμε μια κλινική των 52 κλινών. Υπάρχει μια αντίστοιχη τέτοια κλινική στο ΑΧΕΠΑ, η οποία αυτή τη στιγμή στο αντίστοιχο Νοσοκομείο υπηρετούν 15 γιατροί. Κι εμείς εδώ στο δικό μας Νοσοκομείο υπηρετούν αυτή τη στιγμή 3 γιατροί, ο ένας με προβλήματα υγείας στη διαδικασία της συνταξιοδότησης. Ως σωματεία, και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας, στις 29 Μαρτίου, πριν λίγους μήνες δηλαδή, προειδοποίησε για αυτή την κατάσταση, για την τότε παραίτηση της μιας παθολόγου που είχε η Παθολογική Κλινική.
Με μαθηματική ακρίβεια οδηγηθήκαμε στο σήμερα, που είναι, κατά τη δική μου γνώμη, μια αδιέξοδη κατάσταση. Ακόμη και η μετακίνηση γιατρών να γίνει, από τη στιγμή που από ότι φαίνεται είναι αμετάκλητη η πρόθεση της παραίτησης, να μπορέσει πλέον να λειτουργήσει αυτή η κλινική. Ενώ έχει δυνατότητα 52 κλινών, σήμερα νοσηλεύονται 60 ασθενείς, που γίνεται διασπορά στα υπόλοιπα τμήματα, γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα κρεβάτια στο ίδιο τμήμα».
Αναφερόμενος γενικά στην πληρότητα του Νοσοκομείου, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ξεπεράσει το 50% της πληρότητας σε γιατρούς. Από τις 107 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο οργανόγραμμα αυτή τη στιγμή υπηρετούν 54 γιατροί, χωρίς να βάλουμε τις παραιτήσεις των δύο γιατρών. Η ίδια κατάσταση είναι και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τον Μάρτιο που είχαμε προειδοποιήσει. Είχαμε 4 γιατρούς που δούλευαν στη ΜΕΘ, από τους οποίους 2 διορίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία και έχουν μείνει αυτή τη στιγμή 2 στη ΜΕΘ, η οποία λειτουργεί με εφημερίες που δίνουν οι αναισθησιολόγοι μας και θα σταματήσουν να τις δίνουν και με τη μετακίνηση μιας γιατρού από το Νοσοκομείο της Καβάλας. Δηλαδή θα είμαστε εδώ σε μερικούς μήνες να συζητάμε πάλι και για τη μη λειτουργία πλέον της ΜΕΘ, που καταφέραμε να έχουμε ανεπτυγμένα 7 κρεβάτια και είμαστε στη διαδικασία επέκτασης της ΜΕΘ σε 12 κρεβάτια».
Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Είχαμε προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις εμείς οι εργαζόμενοι, όχι μια φορά, πάμπολες φορές. Έχουμε εξαντλήσει σχεδόν όλες τις δυνατότητες να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα και όχι μόνο. Έχουμε αναφερθεί και στους Υπουργούς. Μάλιστα τους έχουμε προτείνει και λύσεις έστω και χωρίς να λύνουν στο 100% το πρόβλημα. Είναι μια λύση αυτό που τόσο καιρό λέμε, το έχουμε πει και στην κ. Γκάγκα και είχε υποσχεθεί ότι θα το δούμε, μετατροπής του Νοσοκομείου της Δράμας σε άγονο. Ούτε δημοσιονομικό κόστος έχει αυτή η εξέλιξη και μπορεί να γίνει με ένα άρθρο και με ένα νόμο. Είναι ένας τρόπος να δώσει κίνητρα στους γιατρούς να έρθουν να εργαστούν στο Νοσοκομείο της Δράμας. Όπως επίσης, κίνητρο είναι να βελτιωθούν τα οικονομικά, οι αμοιβές και οι μισθοί των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Επίσης να προκηρυχθούν μαζικά οι θέσεις, γιατί ένας γιατρός που θα έρθει να εργαστεί στην Παθολογία, θα πρέπει να γνωρίζει τις συνθήκες εργασίας και δεν θα θέλει να εργαστεί γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχει δύο παθολόγους και θα είναι αυτός ο τρίτος και θα επωμιστεί δηλαδή στην πλάτη του τουλάχιστον 10 εφημερίες το μήνα».
Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως πρέπει να γίνει η μαζική κάλυψη 5 θέσεων στην Παθολογική Κλινική και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Η πρόσφατη εξέλιξη, από όσο γνωρίζουμε, είναι η μετακίνηση ενός στρατιωτικού γιατρού και ενός παθολόγου από το Νοσοκομείο των Σερρών. Γνωρίζουμε ότι κι εκεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Σερρών έχει πει ότι είναι αντίθετη σε αυτή τη μετακίνηση και εάν θα πραγματοποιηθεί, θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες παραιτήσεις γιατρών της Παθολογικής Κλινικής των Σερρών. Αντιλαμβάνεστε ότι θα ακολουθήσει ένα ντόμινο εξελίξεων και για τους όμορους Νομούς.
Καλούμε να πάρουν θέση όλα τα σωματεία, όλοι οι φορείς, οι Δήμαρχοι, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Βουλευτές του Νομού, η 4η ΥΠΕ και το Υπουργείο πραγματικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να ακούσει τη φωνή των εργαζομένων. Είχαμε πει στις 29 Μαρτίου ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είχε μείνει όλα αυτά τα χρόνια χωρίς δερματολόγο, χωρίς ενδοκρινολόγο, χωρίς ρευματολόγο. Τώρα κινδυνεύει ένας ολόκληρος Νομός να μείνει και χωρίς παθολόγους, μια πολύ βασική ειδικότητα και εάν υπάρχει η εξέλιξη της μη λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής της Δράμας και στη συνέχεια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου, στην ουσία δεν υφίσταται Νοσοκομείο».