Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Λίβυο ομόλογό του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, καθώς αποδίδει τιμές στρατιωτικό άγημα. Τρίπολη, Λιβύη. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Επίκληση στη λογική, στην οικονομία, στη δύναμη αλλά και στο συναίσθημα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του.

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Τρίπολη ήταν σαφέστατος.

Μίλησε για νέα σελίδα στην κοινή διαδρομή των δύο χωρών που θα σβήσει τα λάθη του παρελθόντος. Κάλεσε τη Λιβύη να ακυρώσει τα «παράνομα έγγραφα» που άλλωστε δεν αναγνωρίζονται από κανέναν και να απομακρύνει ξένα στρατεύματα αλλά και μισθοφόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγω για την προαιώνια φιλία των λαών καθώς όπως επισήμανε εδώ και 2.600 χρόνια υπάρχουν στενές σχέσεις. Είπε επίσης ότι οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της αναφέροντας ότι η Γαύδος και η Κρήτη είναι το πιο κοντινό έδαφος στη θάλασσα.

Συμπλήρωσε δε ότι τελικά η γεωγραφία και όχι οι τεχνητές γραμμές καθορίζουν τις σχέσεις των κρατών και των λαών.

Μίλησε για παραδοσιακούς δεσμός στην άμυνα και την ασφάλεια και υπενθύμισε πως περισσότεροι από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει από σχολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Τέλος, αναφέροντας ότι «θεμέλιο της σχέσης μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας» χαιρέτισε «τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηση που διεκόπη το 2010».

Το βίντεο των δηλώσεων

Πηγή: Hellasjournal.com