Στα σενάρια που θέλουν τις πυρκαγιές να σχετίζονται με την πρόσθεση της πολιτείας να αυξήσει τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών καθώς και στο κατά πόσο υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών αναφερθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Tην εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας πως εκείνη είναι που θα κρίνει αν οι καταστροφικές πυρκαγιες ήταν αποτέλεσμα ενός οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών.

«Η δικαιοσύνη θα διερευνήσει αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Είμαι βέβαιος ότι ορισμένες φωτιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν έχω τα στοιχεία να μιλησω για οργανωμένο σχέδιο. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν εμπρησμοί και οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν το έργο των εμπρηστών πιο εύκολο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα σενάρια που θέλουν τις πυρκαγιές να σχετίζονται με την πρόσθεση της πολιτείας να αυξήσει τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών.

«Το ίδιο το Σύνταγμα, επιτρέπει, στο άρθρο 24, εντός δασών για εξαιρετικές περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον να γίνονται παρεμβάσεις. Δν χρειάζονταν να καούν τα δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν  και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση.

»Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

»Θα κάνουμε τη μετάβαση προ μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, σε αυτή την προσπάθεια,είναι σύμμαχοι. Δεν είναι κάτι κάκο το οποίο πρέπει να δαιμονοποιήσουμε».

Το περίμενα το γεγονός ότι συναντήθηκαν διάφορα υπόγεια ρεύματα. Οι αντεμβολιαστές έσπευσαν αμέσως να μιλήσουν για τις ανεμογεννήτριες ως την πηγή κάθε κακού. (…) Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα. Οι εκτάσεις κρίνονται αναδωσετέες, δεν άλλαζει ο χαρακτήρας τους. Και σήμερα που μιλάμε δεν χρειάζεται κανείς να κάψει ένα δάσος διότι μπορεί να κατασκευάσει ανεμογενήτρια ήδη μέσα σε ένα δάσος»

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

 

Πηγή: in.gr