Στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από χθες το μεσημέρι.

Σε δήλωσή του, έπειτα από σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας και τους εθελοντές. “Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, ιδίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως υπογράμμισε, “κρατώ ως θετικό το γεγονός το ότι δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας, έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι. Οπότε θα ζητήσω απ’ όλες και όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση, έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη”, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στο σημείο βρέθηκαν από νωρίς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση της πυρκαγιάς.

Χαρδαλιάς: Από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό

 

Στις δηλώσεις που έκανε από τη Βαρυμπόμπη, ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι πλέον υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο φωτιάς. “Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα τέσσερα μέτωπα το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση”, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.Όπως εξήγησε στη συνέχεια, “υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε σχετική άπνοια, είχε ανέβει η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα νομίζω ότι καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Γι’ αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν τα μέτωπα αυτά ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης”, συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: enikos.gr