Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής:
Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ανακήρυξη της 8ης Μαρτίου ως Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών (International Women‘ s Day) από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η ιστορία της γιορτής αυτής μας θυμίζει τη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Από τότε μέχρι σήμερα, μια σειρά από αγώνες και θυσίες χαρακτηρίζουν το γυναικείο φύλο για ανθρώπινα δικαιώματα και ίση μεταχείριση.
Αξίζει να μνημονεύσουμε, εδώ, όλες τις ηρωίδες Ελληνίδες γυναίκες που θυσιάστηκαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους μας για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας. Υπήρξαν αιώνια σύμβολα ελευθερίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, Οργανώσεις, Σύλλογοι και Γυναικείες Ενώσεις πραγματοποιούν σήμερα σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις και εκδηλώσεις για να γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του γυναικείου εργατικού δυναμικού.
Δίνουν το παρόν για την υποστήριξη της ισότητας. Μέσα από προβλήματα, δυσκολίες, ανισότητες και κινδύνους, προβλήματα, δυσκολίες, ανισότητες και κινδύνους, αλλά και κάθε μορφής βίας και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν, ξέρουν να αγωνίζονται και συνεχίζουν να διεκδικούν και να πρωτοπορούν στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Στέλνουν μηνύματα για τις νίκες και τα επιτεύγματα του γυναικείου κινήματος, που οδηγεί μπροστά την κοινωνία.
Η Πολιτεία θα πρέπει να διαμορφώσει εκείνες τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ώστε η γυναίκα να αισθάνεται εμπιστοσύνη, εργασιακή ασφάλεια και αξιοκρατία.
Στηρίζουμε κάθε κινητοποίηση και εκδήλωση που έχει ως αίτημα την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων, της έμφυλης βίας και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών για όλες τις γυναίκες, για την μαθήτρια, την φοιτήτρια, την μητέρα, την εργαζόμενη, την ηλικιωμένη, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας κ.λ.π.
Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα απότισης φόρου τιμής σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, που καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και τη διασφάλιση των γυναικείων δικαιωμάτων και μας θυμίζει τον διαρκή σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες, που πρέπει να έχουν οι γυναίκες στους χώρους εργασίας, δημιουργώντας συνθήκες βελτίωσης για ένα πιο δικαιοκρατικό, ισάξιο και ελπιδοφόρο μέλλον.
Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο «σπάει ο νόμος της σιωπής» και γινόμαστε μάρτυρες καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και ισοπέδωσης της αξιοπρέπειας. Ως συντεταγμένη Πολιτεία και ως κοινωνία, στον τομέα της ενημέρωσης, του διαλόγου και της ευαισθητοποίησης, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχευμένες πολιτικές, μέτρα, προγράμματα, εκδηλώσεις και δράσεις για τις γυναικοκτονίες, τα φαινόμενα βίας και ενδοοικογενειακής κακοποίησης, για τη στήριξη των θυμάτων και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που τους τελευταίους μήνες αυξάνονται ανησυχητικά.
Προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διαθέτουν στελέχη, με την απαιτούμενη εκπαίδευση, επιμόρφωση και κατάρτιση για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θλιβερών φαινομένων βίας και κακοποίησης σε βάρος γυναικών. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι να αποδομήσουμε τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα, να καταργηθούν οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα φύλα και να εξαλειφθούν οι έμφυλες διακρίσεις και ανισότητες, που καθορίζουν όλες τις συμπεριφορές και νοοτροπίες της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Να αναδείξουμε τις παρεμβάσεις και τις πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των φαινομένων της βίας και των διαφόρων διακρίσεων, που υφίσταται ο γυναικείος πληθυσμός. Να παρουσιάσουμε τις δομές και τα δίκτυα ενημέρωσης, συμβουλευτικής και ενθάρρυνσης, καθώς και ψυχοκινητικής και κοινωνικής υποστ’ηριξης και προστασίας των γυναικών, που υπήρξαν θύματα οποιασδήποτε μορφής κακοκοποίησης.
Στα πλαίσια αυτών των πανελλαδικών δράσεων, συνδιοργανώνεται στην πόλη μας από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τους άλλους φορείς, τον Δήμο Δράμας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, μία σειρά εκδηλώσεων από την Τρίτη 8 Μαρτίου έως και το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 αφιερωμένη στη γυναίκα με τίτλο : «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία». Οι εκδηλώσεις αφορούν την τοποθέτηση μνημείου στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας για τα θύματα των 17 γυναικοκτονιών στην Ελλάδα μέσα στο 2021, την πραγματοποίηση σεμιναρίου γυναικείας αυτοάμυνας με τίτλο : «Ανακάλυψε τη δύναμή σου», την Έκθεση ζωγραφικής με πορτραίτα Ελληνίδων ποιητριών, λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε γυναικείες ποιητικές φωνές της χώρας μας, καθώς και την επιστημονική διάλεξη με θέμα : «Ισότητα των φύλων σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό Επίπεδο».
Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, για άλλη μία φορά, ότι όλοι μαζί, σύσσωμη η κοινωνία, ενώνοντας τις δυνάμεις της, μπορεί να καταφέρει να τερματίσει κάθε μορφή βίας και διάκρισης κατά των γυναικών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας
Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ