Σε μήνυμά του για την 21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ αναφέρει τα εξής:
Σήμερα, συμπληρώθηκε μισός αιώνας και ειδικότερα, 51 χρόνια από το 1971, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 21 η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη της εαρινής ισημερίας.
Συγκεκριμένα, από το 2012 η γιορτή αυτή βρίσκεται υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και εορτάζεται ως «Διεθνής Ημέρα Δασών» και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό της κοινωνίας μας για την προστασία των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία χρειάζονται την κατάλληλη διαχείριση και όχι την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση.
Η ανάπτυξη της εξέλιξης της χρήσης και της διαχείρισης των δασών απαιτούν επιστημονική γνώση και εμπειρία, που θα αποτελέσουν εφόδια για την επιτυχή αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων σε ένα φυσικό περιβάλλον που μεταβάλλεται με γοργούς ρυθμούς. Η προσφορά των δασών για τον άνθρωπο και την κοινωνία μας είναι ανεκτίμητη και η προστασία τους αδιαπραγμάτευτη, όχι μόνο γιατί λειτουργούν ως αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα και παρέχουν πολυάριθμα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά γιατί αποτελούν ρυθμιστές του παγκόσμιου κλίματος.
Είναι λυπηρό να βλέπουμε σήμερα την έκταση των δασών να μειώνεται δραματικά σε παγκόσμια κλίμακα από ορατούς κινδύνους, όπως π.χ. από τις καταστροφικές πυρκαγιές, από την αποψίλωση με τα διάφορα οικοδομικοτεχνικά έργα, από την ανεξέλεγκτη υλοτομία, από την υπερβόσκηση και τις καλλιέργειες, από την κλιματική αλλαγή κ.α.
Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να φροντίσουν να φέρουν τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος και στο φυσικό περιβάλλον, να αγαπήσει το δάσος ως ζωντανό συστατικό της ζωής του. Προβάλλει αναγκαία η εκπαίδευση, για να γίνει συνείδηση η σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ατόμου και δασικού περιβάλλοντος, ώστε να αναπτυχθεί το φιλοδασικό πνεύμα.
Με τα διάφορα ενημερωτικά περιβαλλοντικά προγράμματα και τις επιστημονικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Πολιτεία, αντιλαμβανόμαστε την πολύπλευρη προσφορά του δάσους και την κοινωνική του διάσταση και οφείλει ο καθένας να δράσει χωριστά, με το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και όλοι μαζί, με συλλογικότητα να συμβάλλουμε στην προστασία, ανάδειξη και διαιώνιση των δασικών φυσικών οικοσυστημάτων, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από ολοκληρωτικές καταστροφές.
Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε συνειδητά δημιουργικές δράσεις, διασώζοντας τον δασικό μας πλούτο με μία σειρά ενεργειών, όπως π.χ. με την αποτροπή των πυρκαγιών, την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, τις εργασίες δενδροφύτευσης, τους εξωραϊσμούς και επισκευές δασικών χωριών, την ελεγχόμενη απομάκρυνση των απορριμμάτων, τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αειφορικού σχεδιασμού διαχείρισης και ανόρθωσης των διαφόρων φυσικών οικοσυστημάτων κ.α.
Η διαχείριση του δασικού μας πλούτου και η δασοπροστασία θα πρέπει να καθοριστούν ως ζητήματα εθνικής προτεραιότητας, επειδή τα δάση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Η σημερινή ημέρα στέλνει ένα μήνυμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Το δάσος δεν έχει χάσει το νόημά του και τον προορισμό του ως ένα δημόσιο αγαθό και ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι σε ομάδες και παρατάξεις.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Δράμας, τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και με τις Οικολογικές Ενώσεις και άλλους φορείς, τοποθετεί την προστασία των δασών σε πρώτη προτεραιότητα, γιατί προέχει το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στα αστείρευτα αγαθά, που παρέχουν τα δάση μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Αντιπεριφέρεια Δράμας και μετά από πρωτοβουλία μου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, προχωρούμε στην υλοποίηση δύο δράσεων, την Δευτέρα 21 Μαρτίου: 1) Στις, 10.30 π.μ., μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους του 14 ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε δενδροφύτευση και 2) στις 11:30 π.μ., μαζί τους μαθητές και τους καθηγητές του 6 ου Γυμνασίου Δράμας, σε καθαρισμό του δάσους του Κορύλοβου.
Καλούμε τον Δραμινό λαό, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και διαβιώνει σε μία περιοχή που έχει προικιστεί από τον Θεό με αξιόλογα φυσικά δασικά οικοσυστήματα (Φαλακρό, Δάσος Φρακτού κ.α.) και έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο NATURA 2000 βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, να συμμετάσχει σε ένα αγώνα διαρκή για την προστασία, τη διαφύλαξη και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της δημόσιας δασικής περιουσίας.
Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μας. Αξίζει να δώσουμε το παράδειγμα στις νεότερες γενεές, άνθρωπος και δάσος να γίνουν συνοδοιπόροι στη ζωή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας
Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ