«Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων με την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που έκανε. Για να υπάρξει συναινετική λύση, δεχθήκαμε την συμβιβαστική λογική της πρότασης του Κ.Κ.Ε. που αποτέλεσε και την νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν απηχεί τις θέσεις μας. Αυτό ακριβώς είπε η κ. Τζάκρη και ο κ. Βορίδης έσπευσε να αξιοποιήσει τη δήλωσή της μικροκομματικά», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Briefing του Action24.

Ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι:

-«Ο κ. Βορίδης ως μέγας τακτικιστής βρήκε αφορμή την δήλωση και επιχείρησε να αλλάξει τώρα την νομοθετική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία πριν λίγο καιρό»

-«Ο πολίτης που δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό γίγνεσθαι, δεν είναι πολιτικά σωστό και δημοκρατικό να επηρεάζει την πολιτική κατάσταση σε μια χώρα στην πολιτική ζωή της οποίας δεν μετέχει. Φυσικά δεν τίθεται θέμα για όσους έχουν φύγει από τη χώρα λόγω του brain drain. Αυτοί έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου και μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν».

Όσον αφορά τη Βουλή, σημείωσε ότι λειτουργεί με περιορισμούς που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη κοινωνία.«Πρέπει να ασκούμε τα καθήκοντα μας με βάσει του Κανονισμού της Βουλής και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Το να μιλάνε οι Βουλευτές στη Βουλή και να αποχωρούν είναι στοιχείο που ενδυναμώνει την δημοκρατία. Η ονομαστική ψηφοφορία μπορεί να γίνει κατά ομάδες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στην αίθουσα. Υπάρχουν οι δυνατότητες ακόμη και διαδικτυακά», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Για το πράσινο πιστοποιητικό σημείωσε ότι πρέπει να δούμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κράτη και δεν γνωρίζουμε πλήρως όλες τις παραμέτρους, ενώ σημείωσε ότι ένα σημαντικό ζήτημα παραμένει η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.