Σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας που άλλαξε τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύγχρονο ελληνικό φαρμακείο και ο ρόλος του φαρμακοποιού μετεξελίχθηκε και αναδείχθηκε ο καθοριστικός του ρόλος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αναδείχθηκαν τα πολλαπλά οφέλη τόσο της άμεσης προσβασιμότητας στα φαρμακεία, λόγω της θέσης και του αριθμού τους, όσο και της ιδιαίτερης σχέσης και αμεσότητας που έχει αναπτύξει ο φαρμακοποιός με τους πολίτες.

Εν καιρώ πανδημίας λοιπόν τα φαρμακεία παρέμειναν ανοιχτά λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τηρώντας τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, εξασφαλίζοντας την ασφαλή πρόσβαση όλων των πολιτών στα φαρμακεία, εξυπηρετώντας ασθενής διαγνωσμένους με covid-19 αλλά και μη.

Παράλληλα διενεργήθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης του πληθυσμού με έντυπα φυλλάδια που αφορούσαν τόσο την covid-19 -μέτρα προφύλαξης, τρόποι απολύμανσης, συμπτωματολογία- όσο και τον καθιερωμένο αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σε αυτήν τη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση ανατέθηκαν στους φαρμακοποιούς υπηρεσίες που μόνο αυτοί θα μπορούσαν να παρέχουν, ακριβώς λόγω της αδιάλειπτης λειτουργίας τους, του αριθμού των φαρμακείων και της ευρείας γεωγραφικής διασποράς τους.

-Διενέργεια rapid test (τόσο για τη διάγνωση της νόσου όσο και για την υποχρεωτική διενέργειά τους από μη εμβολιασμένους πολίτες)

-Διανομή self test (σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και στο ευρύ κοινό)

-Προγραμματισμός για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19

-Διενέργεια του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού παράλληλα με τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19.

-Ορθή διαχείριση προϊόντων αυξημένης ζήτησης (όπως τα αντιβιοτικά που τέθηκαν όροι στην διάθεσή τους, μάσκες και αντισηπτικά που κληθήκαμε να παρασκευάσουμε στα εργαστήρια μας λόγω αυξημένης ζήτησης και εμφάνισης ελλείψεων).

Και ενώ η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται αρκετοί συνάδελφοι μας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους νόσησαν και κάποιοι δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας…

Οι φαρμακοποιοί στηρίζουμε διαχρονικά με όλες μας τις δυνάμεις την κοινωνία και το εθνικό σύστημα υγείας. Στο νέο περιβάλλον ψηφιακής υγείας που ανατέλλει το ελληνικό φαρμακείο αναδεικνύεται σε αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος υγείας αλλά και κόμβος παροχής υπηρεσιών.

Με την απαρχή της καινούργιας χρονιάς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας εύχεται σε όλους τους Δραμινούς καλή χρονιά με υγεία, σωματική και ψυχική, αγάπη, ειρήνη, ευτυχία και ευημερία.