Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση για την υποστήριξη και λειτουργία του προπτυχιακού τμήματος σπουδών «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η προγραμματική σύμβαση έχει ως συμβαλλόμενα μέρη τον Δήμο Δράμας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνεται στη σύμβαση και αφορά 4 χρόνια λειτουργίας του τμήματος σπουδών ανέρχεται στο ποσό των 175.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου 127.000 θα καλύψει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., περίπου 22.000 ευρώ ο Δήμος Δράμας και περίπου 27.000 ευρώ ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φ.Τ.Μ.Μ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος συμμετείχε στην κατάρτιση της σύμβασης, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει και εργαστηριακά μαθήματα τα οποία θα πραγματοποιούνται στη Δράμα. Όπως είπε, το καλύτερο σενάριο αφορά τη συμμετοχή 100 σπουδαστών στο πρόγραμμα σπουδών. Τα μαθήματα θα γίνονται σε τμήματα 16 ατόμων. Οι Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες είναι 5 ώρες ανά εξάμηνο, γεγονός που σημαίνει ότι οι σπουδαστές θα πραγματοποιούν μια επίσκεψη στη Δράμα ανά εξάμηνο. Οι χώροι οι οποίοι επιλέχθηκαν για να γίνονται τα διά ζώσης μαθήματα είναι οι δύο αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

Πάντως, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Πόλη και Ζωή» και «Project για τη Δράμα» στάθηκαν περισσότερο στην άυλη αξία που προσφέρει το πρόγραμμα σπουδών του Ε.Α.Π. στη Δράμα και στην ενίσχυση του brand name της.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Αρνητικά ψήφισε μόνο ο κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα».