ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ, ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Έχει περάσει ένας και πλέον μήνας από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε να επηρεάζει άμεσα τις ζωές των κατοίκων της Ελλάδας (όπως άλλωστε συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη) και το έτος 2020 θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη και για έναν επιπλέον λόγο. Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η Ανάσταση του Χριστού, φέτος θα εορταστεί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Το Πάσχα των Ελλήνων, η Πασχαλιά, η Λαμπρή, ένα κορυφαίο γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο με την Χριστιανική Πίστη, την ελληνική παράδοση και τα ελληνικά έθιμα, φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικό υπό το πρίσμα των πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούν. Έτσι, οι εκατομμύρια πιστοί βιώνουν με εσωτερικό τρόπο την πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, με τα συναισθήματα της κατάνυξης και την εσωτερική ενδοσκόπηση που δημιουργούνται στον καθένα, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για την πνευματική αναγέννηση και την αγαλλίαση που προκαλούνται από το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

Όλα είναι τόσο διαφορετικά, καθορισμένα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει όλος ο πλανήτης. Οι Ιεροί Ναοί παραμένουν κλειστοί για τους ευσεβείς Χριστιανούς και οι ιερές ακολουθίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών. Οι μετακινήσεις για την επιστροφή σε τόπους καταγωγής ή σε εκδρομικούς προορισμούς δεν επιτρέπονται, όπως επίσης και οι συναθροίσεις, (ίδιον των Ελλήνων) με συγγενείς και φίλους γύρω από τραπέζια. Το φετινό Πάσχα θα είναι ένα Πάσχα από μακριά. Για όλους. Στερημένοι από όλα όσα θεωρούνταν δεδομένα. Και με την ελπίδα πως η πανδημία του κορωνοϊού θα τιθασευτεί και αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες θα εκλείψουν στο μέλλον.

Ιδιαίτερη αναφορά στην Μεγάλη Εβδομάδα και στην Ανάσταση έγινε και από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο μήνυμά του προς τους πολίτες, την Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο…».

Και φυσικά το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι», πέρα των αναγκαίων μετακινήσεων, τηρώντας πιστά τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης, πρέπει να παραμείνει ως καθημερινός τρόπος ζωής για όλους, με ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα, ακόμη και τώρα που οι μεθυστικές μυρωδιές της άνοιξης καλούν τον κόσμο να ανταμώσει με τη φύση που λάμπει. Ακόμη και εν μέσω του Ξανθού Απρίλη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός στον ποίημά του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»… Ένας τίτλος που περιγράφει άλλωστε και την κατάσταση που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος την συγκεκριμένη χρονική περίοδο…