ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΔΙΒΑΝΙΔΟΥ – ΒΡΑΚΑ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ

 

  • Μεγάλη η συμβολή του πρ. Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη και η πολιτική βούληση του πρ. Υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου
  • Έλλη Διβανίδου – Βρακά: «Εργαστήκαμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και στρατηγική. Είμαστε απόλυτα χαρούμενοι για την εξέλιξη αυτή»
  • Χρήστος Καραγιαννίδης: «Κάναμε το χρέος μας απέναντι στη διαφαινόμενη αδικία και ικανοποιήσαμε 219 συμπολίτες μας που έπρεπε να νιώσουν δικαιωμένοι»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Για μία ακόμα φορά η μεθοδευμένη και καλή πρακτική απέδωσε καρπούς για τους εργαζόμενους της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Αν κα έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια των εργαζομένων στον άλλοτε βιομηχανικό γίγαντα της περιοχής μας, προσφάτως μία ακόμα δικαίωση ήρθε να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες μέσα από τη σοβαρή και μεθοδική δουλειά του Δικηγορικού Γραφείου της κ. Έλλης Διβανίδου-Βρακά και των συνεργατών της.

Έτσι, λοιπόν, αν και από τα 219 άτομα που είχαν κινηθεί νομικά, μόνο τα 15 από αυτά διεκδίκησαν τις απαιτήσεις τους εκδίδοντας χωριστά ο καθένας διαταγές πληρωμής με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ως προς την πληρωμή των δικαστικών εξόδων), εισέπραξε ο καθένας από 100 έως 300 χιλιάδες ευρώ.

Οι υπόλοιποι στο σύνολό τους εισέπραξαν μόνο το καταψηφιστικό μέρος των αποζημιώσεων τους που οριζόταν από τις δικαστικές αποφάσεις και κυμαινόταν μεταξύ 30 και 50.000 ανά άτομο.

Δηλαδή οι αποζημιώσεις στο σύνολο τους άγγιξαν τα 8.000.000 ευρώ, χρήματα που ήρθαν στις τσέπες των εργαζομένων της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην πόλη της Δράμας.

Μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια αυτή (ως προς το πολιτικό σκέλος) είχε ο Βουλευτής της εποχής εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος μετά από πίεση προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, άλλαξε με τροπολογία την άδικη απόφαση της 22ας Δεκεμβρίου του 2016 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποχρέωνε τον εργοδότη, προκειμένου να αποζημιωθεί ο εργαζόμενος, να προσκομίσει η επιχείρηση ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα προκειμένου να καταστεί νόμιμη η πληρωμή.

Μετά από 3 και πλέον χρόνια πίεσης, το 2019, δημοσιεύτηκε η πρώτη απόφαση χωρίς αυτές τις δυσχερείς δικλίδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους και έτσι πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στο σύνολο τους.

Να σημειωθεί πως το Δικηγορικό Γραφείο της κ. Διβανίδου βρήκε μια διεθνή διαιτητική απόφαση με την οποία υποχρεώνονταν το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει την Αθηναϊκή Χαρτοποιία με τους νόμιμους τόκους 25 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά λοιπόν κατασχέθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου για λογαριασμό των εργαζομένων και έτσι μετά από 5 και πλέον χρόνια εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση από τον Άρειο Πάγο και πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι, σε συνδυασμό όπως προείπαμε και με τη συμβολή του Δραμινού πρώην Βουλευτή κ. Καραγιαννίδη, αλλάζοντας τον άδικο νόμο με τροπολογία που είχε ψηφιστεί από το 2016.