ΑΡΘΡΟ

Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου και Συντονιστή της Νέας Αριστεράς Δράμας

Μεγαλεία. Ποιος το περίμενε οι μαμές του χωριού, όπως η υπέροχη Γεωργία Βασιλειάδου στην απολαυστική κινηματογραφική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου του 1958, πως εν έτει 2024 θα είχαν την τιμητική τους. Θα βαφτίζονταν γιατροί. Και με τη βούλα της Βουλής!!!

Και ποιος φανταζόταν πως η εξαιρετική παράσταση ΡΑΟΥΣ, που έγραψαν το 2010 οι Ρέππας – Παπαθανασίου και με μεγάλη επιτυχία προ ημερών ανέβασε η εξαίρετη θεατρική ομάδα της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, θα παρέμενε τόσο επίκαιρη. Διακωμωδώντας τη χώρα μας, που με γιαλαντζί μεταρρυθμίσεις και κομπίνες επιχειρεί να εξαπατήσει τους κουτόφραγκους. Κι όμως αυτά συνεχίζουν δυστυχώς να συμβαίνουν σε αυτή την υπέροχη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον προσωπικό γιατρό, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαίρονταν για τις επιτυχίες τους στο ΕΣΥ. Για την αναβάθμιση και ανάταξή του. Που από ότι φαίνεται είναι οι μόνοι που το διαπιστώνουν… Γιατί είναι προφανές πως παρά τις διαβεβαιώσεις τους και την ολόπλευρη στήριξή τους από όλο σχεδόν το μιντιακό σύστημα, δεν μπορεί να αποκρυβεί ούτε το χάλι των Νοσοκομείων μας, ούτε η κατάρρευση του ΕΣΥ.

Το ζήτημα στην προχθεσινή συζήτηση αφορούσε τον προσωπικό γιατρό. Που παρουσιάστηκε ως η απόλυτη μεταρρύθμιση. Ο Υπουργός θριαμβολογούσε πως με τον οικογενειακό γιατρό πετύχαμε εκατομμύρια Ελληνικές οικογένειες να έχουν τον δικό τους γιατρό. Και τώρα με τον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού θα καλύψουμε το σύνολο της Επικράτειας.

Μίλησε για τεράστια μεταρρύθμιση επ’ ωφελεία της Δημόσιας Υγείας. Μας είπε πως οι Ευρωπαίοι τρίβουν τα μάτια τους. Πως είναι δυνατόν να τα έχουμε καταφέρει. Αυτοί το παλεύουν χρόνια και με πενιχρά αποτελέσματα.

Διερωτήθηκα τι ισχύει σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Κατόπιν σκέφτηκα να διερευνήσω τι συμβαίνει στην πάμφτωχη Κούβα, με τους εξαθλιωμένους και απελπισμένους κατοίκους της. Η οποία όμως παρά ταύτα διαθέτει λέει ένα καλό σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Αντλώ από δημοσίευμα του Βήματος (24.11.2008) και άρθρο της κ. Μίκα Χαρίττου – Φατούρου, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο ΑΠΘ: «…έχουν επενδύσει σε ένα σύστημα πρόληψης και για αυτό η περίθαλψη είναι πολύ φθηνότερη απ’ ότι στο δικό μας σύστημα ή και άλλων χωρών της Δύσης… Η Κούβα ακολούθησε κατά κύριο λόγο το βρετανικό σύστημα υγείας της πρώτης περιόδου εφαρμογής του με τον “γενικό γιατρό”, που έχει κυρίως κοινοτικό προσανατολισμό πρόληψη… η οικογενειακή γιατρός της Πολυκλινικής που επισκεφθήκαμε σε μια γειτονιά της Αβάνας έχει χρεωθεί 200 οικογένειες, τις επισκέφθηκε τις πρώτες δύο εβδομάδες του διορισμού της… μελέτησε τους φακέλους και επίλεξε ποιες πρέπει να συνεχίσει να επισκέπτεται τακτικά… τα απογεύματα κάνει επισκέψεις και το πρωί είναι στο ιατρείο της… ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ωράριο… μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς που έχει χρεωθεί να τον καλέσει όποτε έχει ανάγκη…». (είχαν επισκεφθεί την Κούβα επί 20 ημέρες μαζί με άλλους καθηγητές Ιατρικής από Βρετανία, Ισπανία, Ελλάδα, Βραζιλία, Περού για να μελετήσουν το σύστημα υγείας).

Αντιγράφω αποσπάσματα από τις εμπειρίες της Ελληνοκουβανής Ντανιέλας Αμπρέου Τσιτσιρίκου (Καθημερινή, 29.12.2023), που πήγε να σπουδάσει στην Κούβα Ιατρική και επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασκήσει το επάγγελμά της: «…ήμασταν μέσα στα Νοσοκομεία από τον τρίτο έως και τον έκτο χρόνο των σπουδών μας… όταν ξέσπασε η πανδημία ολιγομελή γκρουπ φοιτητών πηγαίναμε πόρτα – πόρτα σε κάθε γειτονιά για να ρωτήσουμε αν κάποιος είναι άρρωστος ή έστω βήχει… η Κούβα παραμένει επί χρόνια η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών ανά αριθμό κατοίκων στον κόσμο… Τον Μάρτιο του 2020 50 Κουβανοί γιατροί πήγαν στο Μιλάνο για να βοηθήσουν εν μέσω πανδημίας …Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο λεγόμενος οικογενειακός γιατρός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας στην Κούβα… αυτός γνωρίζει τα πάντα για την περιοχή του και τους ασθενείς του…. από τις ασθένειές τους και τις ευαισθησίες τους μέχρι και που σπουδάζουν τα παιδιά τους… Ο οικογενειακός γιατρός αποφασίζει αν θα οδηγηθεί κάποιος στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα αυτά να μην επιβαρύνονται και να επικρατεί μια τάξη…».

Ας δούμε λοιπόν τι επικρατεί και στη δική μας χώρα:

-εν μέσω πανδημίας και ενώ οι φοιτητές Ιατρικής ζητούσαν να εμβολιαστούν για να πηγαίνουν στα Νοσοκομεία μας και να βοηθούν (σημ. 5ο και 6ο έτος πήγαιναν πάντα), οι 5ετείς (σημ. τουλάχιστον στο ΑΠΘ) δεν εμβολιάστηκαν και δεν μπήκαν σε κλινικές. Ήταν οι γιατροί του κόβιντ, που μάθαιναν από το διαδίκτυο (μελέτη ακτινογραφίας, ψηλάφηση ασθενούς!!!).

-εδώ και χρόνια έχει θεσπιστεί ο οικογενειακός ιατρός στα πλαίσια και πρότυπα του κουβανικού συστήματος υγείας. Ναι εκατομμύρια έχουμε τον οικογενειακό μας γιατρό. Μη ρωτήσουμε πόσους ασθενείς επισκέφθηκε αυτός. Ούτε αν τον είδαμε ποτέ. Τότε; Μα μας γράφει κάθε τόσο συνταγές για φάρμακα ο γραμματέας του…

-δηλαδή αυτή η περίφημη Π.Φ.Υ., ο Οικογενειακός μας Γιατρός, που θα έπρεπε να μας βλέπει, να μας αξιολογεί και μετά να προσφεύγουμε αν και εφόσον χρειάζεται στο Νοσοκομείο, έχει βοηθήσει; Αποδίδει; Αρκεί να δούμε τα στοιχεία: Το 80% και πλέον των ασθενών που επισκέπτονται τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων μας και ταλαιπωρούνται επί ώρες ατελείωτες δεν εισάγονται σε κλινικές. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα έπρεπε καν να επισκεφθεί τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων μας.

-και τώρα με τον προσωπικό γιατρό δεν θα πετύχουμε να βοηθήσουμε το ΕΣΥ; Να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία μας;;; Πώς;;; Με αγροτικούς και ανειδίκευτους γιατρούς, οι οποίοι βαφτίστηκαν ειδικευμένοι;;; Είναι βέβαιο ότι από απειρία και ανασφάλεια δεν θα αναλαμβάνουν την ευθύνη και θα τους στέλνουν όλους στα Νοσοκομεία; Και καλά θα κάνουν για να αποφύγουν ποινικές και αστικές ευθύνες σε περίπτωση λάθους εκτίμησης και αξιολόγησης…

ΟΚ το είπε και ο κ. Υπουργός. Ο προσωπικός γιατρός σύμβουλος Υγείας θα είναι!!! Όχι κανονικός γιατρός. Για αυτό και βάζουμε και ανειδίκευτους και άπειρους και αγροτικούς. Μην τρελαίνεστε… Η μαμή στη γνωστή ελληνική ταινία δεν θα κάνει χειρουργεία. Ματζούνια θα δίνει πάλι. Απλά τη βαφτίζουμε γιατρό!

Όλα γίνονται για τους κουτόφραγκους. Για να αποδείξουμε ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Για να πάρουμε φράγκα, όπως και με τα δωρεάν χειρουργεία, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να πετύχουμε αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Για να κερδίσουμε ψηφαλάκια… Για το Κυβερνητικό σαξές στόρι!

Ελλάς το μεγαλείο σου!!! Μέχρι να μας καταλάβουν οι κουτόφραγκοι. Και να μας πούνε ΡΑΟΥΣ. Γιατί οι ιθαγενείς από ότι φαίνεται θα αργήσουν να το κάνουν. Έτσι Ελληνικά και Νεοδημοκρατικά θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Κι ας «ξέρουν ότι εμείς ξέρουμε ότι μας λένε ψέματα. Αυτοί θα εξακολουθούν να μας λένε ψέματα» (Αλεξάντερ Σολζενίτσιν).