Συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, στην Αθήνα, στις 11 Φεβρουαρίου, 2021

Παράθυρο για νέα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, την ώρα που είναι έκδηλη η ανησυχία για την μεγάλη μεταδοτικότητα του εν λόγω στελέχους του κορονοϊού.

«Αυτά που ξέρουμε είναι μάλλον ανησυχητικά. Η μόνη απάντηση στην Όμικρον είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών με την τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ανοίξαμε την 3η δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους, και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αυξάνονται τα κρούσματα – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

 

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, τα κρούσματα της Μετάλλαξης Όμικρον πλησιάζουν τα 20 σε όλη τη χώρα, ενώ δεκάδες άλλα εξετάζονται από τα ειδικά εργαστήρια. Και το ζήτημα είναι ότι πολλά εξ αυτών αφορούν και σε πολίτες που δεν σχετίζονται με ταξίδια, υπογραμμίζουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

 

Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το πρώτο σημαντικό μέτρο που αφορά και στους εμβολιασμένους και σχετίζεται με την υποχρέωση να κάνουν PCR test 48 ωρών όταν μπαίνουν στην χώρα. Γεγονός που σημαίνει πως όποιοι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ταξιδέψουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εκτός χώρας, επιστρέφοντας θα πρέπει να κάνουν μοριακό εργαστηριακό έλεγχο όπως και οι ανεμβολίαστοι.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και εισηγήσεις ειδικών αλλά και διαφόρων στελεχών προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, να υπάρξει ένα mini lockdown εάν αυξηθούν δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά τις γιορτές, εισηγήσεις που όμως μέχρι στιγμής δεν γίνονται αποδεκτές και δεν συζητούνται καν. Προς ώρας η κυβέρνηση συζητά να εφαρμόσει μέτρα μετά τις γιορτές τα οποία όμως θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα:

  • Εξετάζονται νέα μέτρα στην εστίαση. Να επιβληθεί εκ νέου ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα αλλά και στα τραπέζια (από 10 άτομα σε 6). Οι σκέψεις είναι να υπάρχει ξανά ο περιορισμός στην πληρότητα στο 80%, έστω κι αν υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό διότι έχει παρατηρηθεί ότι πλέον τη νύχτα δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας επί της ουσίας. Μέτρο που στην ουσία θα περιορίζει τους εμβολιασμένους οι οποίοι άλλωστε είναι οι μόνοι που μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.
  • Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μάσκες θα επιβληθούν παντού και στους εξωτερικούς χώρους, εάν τα νέα κρούσματα αυξηθούν δραματικά.
  • Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικά για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών αλλά και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Κάτι που επρόκειτο άλλωστε να εφαρμοσθεί πριν από λίγες εβδομάδες όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, αλλά οι φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις πάγωσε το σχέδιο.
  • Πολλά κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι έχουν εξαντληθεί πια τα θετικά μέτρα και οι παροχές και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες πιο πιεστικές λύσεις για τους εμβολιασμούς. Κάτι που όμως προβληματίζει δεόντως το υπουργείο Υγείας αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Παυλάκης: Νέα μέτρα τώρα – Να κλείσουν σχολεία και κέντρα διασκέδασης

Πάντως, ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, προχωρησε σε μια προειδοποίηση βόμβα: Ότι δηλαδή συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών, ζητώντας επιτακτικά νέα μέτρα.

 

«Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε πως αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».

Ο ερευνητής εξήγησε ότι όποιες κοινωνίες δεν προσπαθούν να ανακόψει τον αριθμό των κρουσμάτων θα «τιμωρηθούν» από τον ιό. Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε».

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς «εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι».

 

Αν δεν πέσουν τα κρούσματα δεν γίνεται δουλειά τόνισε και εξήγησε ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».

 

Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000. Ο ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας επεσήμανε ωστόσο ότι και ο ίδιος ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Με την Όμικρον, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Για την τρίτη δόση εμβολίου τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσει η διάρκειά της.

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN ο Γιώργος; Παπαζήσης, αναπληρωτής φαρμακολογίας επεσήμανε πως η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει. Επικαλέστηκε στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο που δείχνουν ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται σε δύο μέρες και τόνισε πως «πρέπει να μπούμε σε κατάσταση συναγερμού και να προστατευθούμε. Πρέπει να πάμε άμεσα σε τρίτη δόση, πρέπει να επεκταθεί ο πληθυσμός που θα εμβολιαστεί».