Η κυβέρνηση χθες αποφάσισε οριζόντιους περιορισμούς για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό της χώρας δεν αλλάζει τη στρατηγική της

Σε εγρήγορση για τη μετάλλαξη Όμικρον παραμένει η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε χθες η είσοδος ταξιδιωτών από όλες τις χώρες να επιτρέπεται μόνο με PCR test.

Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, που θέτει μάλιστα τους επισκέπτες σε πενθήμερη καραντίνα. Και βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειωτέον μάλιστα ότι το υπουργείο Υγείας αρχικά είχε ανακοινώσει περιορισμούς μόνο για τους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία όπου χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων και μάλιστα εντοπίστηκαν 4.671 νέα κρούσματα της Όμικρον. Εν συνεχεία όμως διευκρινίστηκε ότι το νέο μέτρο αφορά τους επισκέπτες από όλες τις χώρες, αλλά βέβαια και τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα και οι οποίοι επίσης θα πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα.

Σημειωτέον επίσης ότι πρόκειται για το πρώτο οριζόντιο μέτρο, καθώς η υποχρέωση για PCR test αφορά τόσο τους ανεμβολίαστους, όσο και τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Όμως κυβερνητικά στελέχη στο ερώτημα εάν αυτό αποτελεί προάγγελο νέων οριζόντιων μέτρων και στο εσωτερικό της χώρας, απαντούσαν κατηγορηματικά “όχι”.

Η στρατηγική της κυβέρνησης άλλωστε παραμένει σταθερή: Όχι lockdown, όχι νέα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, εφαρμογή των περιορισμών που ούτως ή άλλως ισχύουν για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση και λιανεμπόριο.

Το γεγονός ότι χθες ο αριθμός των θυμάτων “έπεσε” πάλι στους 77 (αν και βέβαια δεν είναι καθόλου μικρό αυτό το νούμερο και δεν είναι δυνατόν να συνηθίσει κανείς το θάνατο), από τους 130 προχθές, δημιουργεί στην κυβέρνηση την ελπίδα ότι θα επαληθευθούν οι προβλέψεις πως θα μειωθεί ο αριθμός των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των νεκρών από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ειδικότερα ότι το 4ο κύμα έφτασε στην κορύφωση του και σταδιακά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κατάσταση. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν επίσης ότι με την ασπίδα των PCR, θα αποφευχθεί η μεγαλύτερη εισαγωγή της Όμικρον στη χώρα, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί 10 κρούσματα της νέας μετάλλαξης.