Οι γυναίκες συχνά δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των προγραμμάτων αυτών, βρίσκουν το κόστος σημαντικά υψηλό ή θεωρούν την άσκηση κουραστική ή επώδυνη.
Ακόμα και όσες εγγράφονται σε προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης δεν μπορούν να τηρήσουν τις συνεδρίες εξαιτίας παραγόντων όπως οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή οι δυσκολίες πρόσβασης και μεταφοράς όταν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.
Η καρδιαγγειακή αποκατάσταση (CR) είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, όπου οι ασθενείς υποστηρίζονται από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας για αρκετούς μήνες μέσω της διαχείρισης ιατρικών παραγόντων κινδύνου, της δομημένης άσκησης, της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής. Βελτιώνει τα αποτελέσματα της υγείας και μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου και επανανοσηλείας κατά 20%.
Ωστόσο, τα προγράμματα δεν αξιοποιούνται επαρκώς και οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε σχέση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να μην αποκομίζουν αυτά τα οφέλη.
Για τη μελέτη, την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο για τα εμπόδια πρόσβασης σε προγράμματα CR, έγινε διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς από 16 χώρες και από τις έξι περιφέρειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περίπου το 42% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.
Η συγγραφική ομάδα, μεταξύ των οποίων και η καθηγήτρια Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Ευαγγελία Κουίδη, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες καρδιοπαθείς έχουν μεγαλύτερο φορτίο εμποδίων στον δυτικό Ειρηνικό και την Αμερική από ό,τι οι άνδρες, ωστόσο άνδρες και γυναίκες έχουν σημαντικά εμπόδια στις περιοχές αυτές. Τα εμπόδια των γυναικών ήταν μεγαλύτερα στις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού και της νοτιοανατολικής Ασίας σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές.
Στην Ευρώπη οι γυναίκες ανέφεραν ως κύρια εμπόδια το ότι αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας, ότι δυσκολεύονται με την απόσταση προκειμένου να φτάσουν στους χώρους διεξαγωγής των προγραμμάτων ή ότι δεν γνωρίζουν για τα προγράμματα CR. Στην ανατολική Μεσόγειο τα κυριότερα εμπόδια είναι ότι δεν γνωρίζουν για τα προγράμματα αυτά, ότι δυσκολεύονται με τις αποστάσεις και με το κόστος του προγράμματος.
Συνολικά πάντως εντοπίστηκε ότι και οι γυναίκες και οι άνδρες αντιμετωπίζουν ορισμένα κοινά, αλλά και πολλά διαφορετικά εμπόδια, τα οποία διαφέρουν ανά παγκόσμια περιοχή. Μάλιστα, οι άνδρες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ανέφεραν μεγαλύτερα εμπόδια από ό,τι οι γυναίκες.
Τέλος, τα περισσότερα εμπόδια ανέφεραν οι άνεργες γυναίκες σε σχέση με εκείνες που εργάζονταν.
Πηγή: dikaiologitika.gr