ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε.

Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζει το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Στις 23 Δεκεμβρίου 2020 η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι είχαν κατατεθεί 19.000 αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και «από αυτές τις αιτήσεις, 4.000 περίπου βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ενώ περισσότερες από 1.000 έχουν ήδη λάβει την τελική έγκριση, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι πληρωμές». Όμως, ένα μήνα μετά, οι πληρωμές δεν έχουν προχωρήσει (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) για τους 1.000 δικαιούχους. Μάλιστα, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί για την έγκριση συμμετοχής, την αξιολόγηση και την εκταμίευση του ποσού ενίσχυσης, τότε δεν αποκλείεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στην επόμενη χρονιά!

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Οκτωβρίου του 2020 ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις με αντίστοιχη δέσμευση πόρων που μπορούν να φτάσουν έως και τα 90 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ. Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση) και στο πρόγραμμα δικαίωμα συμμετοχής, έχει σχεδόν το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η διαδικασία για υποβολή αίτησης συμμετοχής ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου 2020, ενώ όπως εκτιμάται από πλευράς Περιφέρειας, οι αιτήσεις για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, με καταληκτική ημερομηνία τις 18 Μαρτίου 2021, θα φτάσουν περίπου στις 25.000.

Για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιχειρήσεων επιρρίπτονται ευθύνες, από πλευράς Περιφέρειας, αλλά και της διοίκησης της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε., στα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα οποία είναι μέτοχοι στην εταιρεία, όπως και η Περιφέρεια.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Προέδρου της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. κ. Κατερίνας Ιωαννίδου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στη δημοσιογράφο κ. Μαρία Νικολάου: «Δεν μπορώ να κατανοήσω τα παράπονά τους. Περίπου πριν οκτώ μήνες αποφάσισαν ότι θέλουν να αλλάξουν τα ποσοστά και τη σύνθεση της ΔΕΣΜ-ΟΣ. Εγώ να είμαι προσωρινή Πρόεδρος και ο κ. Φραντζής προσωρινός Αντιπρόεδρος με μόνο στόχο να προσφέρουμε την υπογραφή μας ώστε να γίνονται κάποιες πληρωμές, χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα και τις αρμοδιότητες όλες να τις έχει αναλάβει η Γενική Συνέλευση. Όπως καταλαβαίνετε οι ψήφοι είναι μισοί – μισοί περίπου και δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις». Ακόμη, η κ. Ιωαννίδου υποστήριξε πως στην τελευταία Γενική Συνέλευση δεν παρέστησαν, όπως όφειλαν και δεν συγκροτήθηκε Δ.Σ. και στην πιο προηγούμενη Γ.Σ. δεν ψήφισαν για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία ενώ τα κονδύλια υπήρχαν. Όσον αφορά το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, η Πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε. σημείωσε: «Δεν μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα η διαδικασία των ελέγχων των αιτήσεων που υπέβαλλαν οι επιχειρήσεις εφόσον δεν προσλαμβάνεται

προσωπικό με δική τους ευθύνη» και πρόσθεσε: «Από την πλευρά της Περιφέρειας γνωρίζω ότι ασκούνται πιέσεις για να τρέξει πολύ γρήγορα η διαδικασία. Από την άλλη θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους (σ.σ. εννοεί τους έξι Προέδρους των Επιμελητηρίων), στο δικό τους χέρι είναι το πότε θα πάρουν τα χρήματα οι επαγγελματίες, δεν είναι η Περιφέρεια που μπλοκάρει τη διαδικασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν οι δηλώσεις της Προέδρου της ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. κ. Ιωαννίδου και στην ιστοσελίδα evros24.gr, όπου ανέφερε πως ανάλογες εταιρείες άλλων Περιφερειών προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού, κάτι που δεν έγινε δυνατό στη ΔΕΣΜ-ΟΣ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού στη Γενική Συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό, η πλειοψηφία που κατέχεται από τα Επιμελητήρια και το ΔΠΘ, δεν ενέκριναν τις προσλήψεις παρ’ όλο που υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια, και αποφασίστηκε η πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών από το μητρώο αξιολογητών. Ωστόσο, συνέχισε, παρά την προσφορά από την ΔΕΣΜΟΣ προς τους αξιολογητές, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία απάντηση – ανταπόκριση για συνεργασία.

Εντωμεταξύ, το θέμα της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. τέθηκε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στις 18 Ιανουαρίου 2021, από τους έξι Προέδρους των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπου συζητήθηκε και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. και με την βαθιά πεποίθηση ότι αυτή πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας αποτάθηκε πλέον στον Υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας τη συνδρομή του στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ως προς την επίλυση των θεμάτων, τη διασφάλιση της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. και της αποτελμάτωσης της, ώστε αυτή να λειτουργήσει πλέον ουσιαστικά προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας».

Το ζήτημα της καθυστέρησης της καταβολής τη μη επιστρεπτέας επιχορήγησης έχει θέσει σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης. Με την επιστολή ζητείται ενημέρωση για το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα καταβολής και επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «η παρούσα κατάσταση λόγω COVID-19 για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχει πληγεί το σύνολο των επιχειρήσεων που αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα της οικονομίας και ως εκ τούτου καθημερινά λαμβάνουμε την έντονη αγωνία επιχειρήσεων και επαγγελματιών μελών μας για άμεση εξασφάλιση κρίσιμης ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, και το τεράστιο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των διαδικασιών για την καταβολή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, αναμένοντας αυτή να δώσει μια ανάσα στους ωφελούμενους μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της περιόδου ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αποφύγουν λουκέτα των επιχειρήσεων τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται με αυστηρό κριτήριο την ημερομηνία υποβολής και οι μέχρι τώρα εγκρίσεις έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση τις πρώτες ημέρες ανοίγματος του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 25 υπαλλήλους της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ, οι 18 ασχολούνται αποκλειστικά με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι λογικό να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσει γοργά η

διαδικασία, όμως προφανώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να υπάρξει η απαιτούμενη ταχύτητα.

Πάντως, το μπρα ντε φερ που περιγράφηκε ανάμεσα σε Περιφέρεια και Επιμελητήρια για τον έλεγχο και τη λειτουργία της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. φαίνεται να είναι πολύ μακριά από τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις στην Α.Μ.Θ. λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που παραμένουν κλειστοί, με κρατική εντολή, εδώ και ένα τρίμηνο, όπως είναι π.χ. η εστίαση ή τα γυμναστήρια, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης και αδυναμίας κάλυψης ακόμη και των βιοτικών τους αναγκών, πέρα από την πληρωμή των τρεχόντων εξόδων των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν κάποτε στο μέλλον. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν εδώ και μήνες κάποιο έσοδο, πέρα από τις κρατικές ενισχύσεις. Και είναι πραγματικά κρίμα ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα της περιοχής και να βοηθήσει χιλιάδες ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, να βαλτώνει με αυτόν τον τρόπο…