ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, με θέμα «Μεγάλες καταστροφές από χαλαζοπτώσεις σε περιοχές του Ν. Δράμας», κατέθεσε η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στον Νομό Δράμας και ιδιαίτερα εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων, κατά τις μεσημβρινές κυρίως ώρες, στις καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού. Τα επαναλαμβανόμενα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις περιοχές του Μικρόκαμπου, των Σιταγρών και στην Αργυρούπολη, και ειδικότερα στις καλλιέργειες του βαμβακιού, που μόλις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα καρποφόρα όργανα, και του καλαμποκιού, όπου τα φυτά βρίσκονταν λίγο πριν από την άνθησή τους.

Επειδή οι χαλαζοπτώσεις στην περιοχή δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο και, σύμφωνα με αναφορές αγροτών, δεν διεξήχθησαν οι άμεσοι επιτόπιοι έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να γίνει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών.

Επειδή σε κάποιες καλλιέργειες η καταστροφή και οι ζημιές στην παραγωγή είναι ολοκληρωτικές.

Επειδή οι παραγωγοί, που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστροφές, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία δήλωσης της ζημιάς, μέσω των τοπικών Δήμων στον ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με το Νόμο 3877/2010, προκειμένου να έρθουν αργότερα οι εκτιμητές του για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων και η άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛ.Γ.Α., για την έγκαιρη αποζημίωση των αγροτών των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Νομού Δράμας;