Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΛΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

 

  • «Ένα κίνημα υπαίθριας άθλησης άνθισε και αναπλήρωσε το κενό έλλειψης οργανωμένων χώρων»

 

Ένας από τους τομείς της κοινωνικής ζωής που ξεκίνησαν με μικρά, αλλά σταθερά, βήματα την επανεκκίνησή του, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι και αυτός της αθλητικής δραστηριότητας. Πάντα, βέβαια, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ορίζονται από τους ειδικούς, και με βασικό γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας τόσο των αθλητών όσο και ευρύτερα της κοινωνίας.

Από τις 4 Μαΐου σταδιακά δίνονται προς χρήση συγκεκριμένοι αθλητικοί χώροι για συγκεκριμένες κατηγορίες αθλημάτων και αθλητών. Σταδιακά επανέρχονται σε φάση προπονήσεων ολοένα και μεγαλύτερες κατηγορίες αθλητών, πάντα όμως με βάση τον σχεδιασμό που υφίσταται και σύμφωνα με τις φάσεις επανεκκίνησης, έτσι όπως έχουν καθοριστεί από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος Δράμας ακολουθεί τις οδηγίες από την κεντρική διοίκηση. Άλλωστε, το αρμόδιο τμήμα του Δήμου βρίσκεται σε συχνή επαφή με τους ιθύνοντες, είτε τηλεφωνικά είτε με τηλεδιασκέψεις, και έχει πλήρη ενημέρωση για τη διαδικασία επανεκκίνησης του αθλητισμού.

 

Από τηλεδιάσκεψη της Αντιδημάρχου του Δήμου Δράμας Α. Τόλιου με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη

 

Για την σταδιακή επανεκκίνηση τμημάτων της αθλητικής δραστηριότητας μίλησε στην εφημερίδα «Εργασία… συν» η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου, η οποία, ακόμη στάθηκε και στη μαζική συμμετοχή πολιτών σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες το χρονικό διάστημα που ίσχυαν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Αναλυτικά, η κ. Τόλιου ανέφερε τα εξής: «Πέρα από τις μικρές ή μεγάλες στιγμές που χάθηκαν στο διάστημα της γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων, αποδείξαμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και ως κοινωνία ότι διαθέτουμε μοναδικές αρετές και ταυτόχρονα ότι ξέρουμε πως να παλεύουμε για όσα έχουν πραγματική αξία. Περνώντας στην επόμενη διαχειριστική φάση με δέουσα σύνεση, δεν ανακτάται πλήρως το εύρος των δραστηριοτήτων που ατομικά ή συνολικά μπορούσαμε να απολαμβάνουμε προ του ξεσπάσματος της υγειονομικής κρίσης αλλά ένα μικρό μέρος αυτών κυρίως στο κομμάτι που αφορά την ομαδική και ατομική άσκηση.

Όπως παντού, έτσι και στην πόλη μας ο αθλητισμός βρίσκεται σε μια βαθιά κατάψυξη. Για τους οργανωμένους χώρους άθλησης το σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει 4 φάσεις επανεκκίνησης ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, ξεκινώντας από τους αθλητές υψηλού επιπέδου. Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της επιδημίας στο γενικό πληθυσμό.

Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση επανεκκίνησης αθλητισμού με τη συμμετοχή στις προπονήσεις αθλητών που περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και αθλημάτων χαμηλής επικινδυνότητας για αθλητές άνω των 15 ετών.

Η Αντιδήμαρχος Α. Τόλιου με τον Κ. Δουβαλίδη, έναν αθλητή καμάρι για τη Δράμα, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη τις προπονήσεις του

 

Από 18 Μαΐου θα διευρυνθεί σταδιακά η χρήση σε σωματεία και σε υποψήφιους ανώτατων σχολών που εξετάζονται σε αγωνίσματα αλλά και σε μεμονωμένους αθλούμενους πολίτες.

Αθλητές ηλικίας 15 ετών και άνω, δύνανται να κάνουν χρήση ανοικτών και ελεύθερων χώρων για προπόνηση φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης σε ολιγομελείς ομάδες.

Όμως επειδή η ίδια η ζωή πάντα δείχνει τον δρόμο έτσι και στην περίπτωση του Αθλητισμού βρήκε το σωστό μονοπάτι, την χρήσιμη και ιδανική βαλβίδα εκτόνωσης από την γενική μακρόσυρτη απραξία. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα πανελλαδικά ένα κίνημα υπαίθριας άθλησης άνθισε και αναπλήρωσε το κενό έλλειψης οργανωμένων χώρων αλλά κυρίως περιέγραψε την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να βρεθεί κοντά στο κοινωνικό σύνολο που ανήκει, έστω και σε απόσταση ασφαλείας.

Εφ’ όσον στο πλέγμα των νέων περιορισμών θα συνεχίζουν να περιλαμβάνονται οι οργανωμένοι χώροι άθλησης (κλειστοί και ανοικτοί) και η άρση περιορισμού χρήσης τους από όσα έχει η Κυβέρνηση ανακοινώσει καθυστερεί, ξέρω μέσα μου ότι οι πολίτες της Δράμας θα εκμεταλλευτούν δημιουργικά τις υφιστάμενες τοποθεσίες μετατρέποντάς τους σε πνεύμονες άθλησης. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αν παραστεί ανάγκη ως Δημοτική Αρχή, θα αναζητήσουμε πρακτικές που θα κάνουν αυτό το κίνημα μόνιμο αλλά κυρίως ασφαλές ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν ενδοιασμό στο να βγουν από το σπίτι τους αλλά και περισπασμό κατά τη διάρκεια της άθλησής τους.

Ως άνθρωπος και ως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού πιστεύω σε πρακτικές και ευέλικτες λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα, πόσο μάλλον όταν αυτές έρχονται σε μια ειδική περίσταση που μπορούν να απαλύνουν την ψυχή του συνανθρώπου μας, κάνοντας λίγο πιο εύκολη αυτήν την νέα πραγματικότητα».