ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Α. ΚΑΓΙΑΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019

 

  • «Ξαναφέρνουμε το χαμόγελο στα χείλη των συμπολιτών μας»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020, στην αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων της Κοινότητας Αδριανής, ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παρανεστίου με μοναδικό θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2019. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου παρουσίασε στο σώμα το έργο της Δημοτικής του Αρχής, ενώ, ως είθισται σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις, στο διάλογο που αναπτύχθηκε από τη μια η συμπολίτευση υπερασπίστηκε το έργο που τελέστηκε και από την άλλη η αντιπολίτευση άσκησε κριτική επ’ αυτού.

 

«Δίπλα σε κάθε δημότη μας, φιλικά και ανθρώπινα»

 

Ο Δήμαρχος κ. Καγιάογλου, στην εισήγησή του, επεσήμανε «με όραμα, στόχους, διάθεση και όρεξη χτίζουμε μαζί τον νέο Δήμο Παρανεστίου». Ειδικότερα, μιλώντας για τον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Καγιάογλου σημείωσε πως «προχωρήσαμε στο πλύσιμο και την απολύμανση όλων των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, προχωρήσαμε στην επισκευή του απορριμματοφόρου που δεν λειτουργούσε και προχωράμε στην προμήθεια ενός νέου απορριμματοφόρου από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ». Επίσης, όπως ανέφερε, «προχωρήσαμε στην προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων και προχωρούμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων, μπαζών και των κλαδιών», ενώ πρόσθεσε πως «δώσαμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των δημοτών (λύση στα προβλήματα ύδρευσης στο Καρποφόρο και στο Μεσοχώρι, αποχέτευσης στο Θαμνωτό κλπ)».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παρανεστίου στάθηκε στα θέματα Παιδείας. «Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση της περίφραξης του Δημοτικού Σχολείου Αδριανής» υπογράμμισε ο κ. Καγιάογλου και πρόσθεσε: «Κατασκευάζουμε μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ τουαλέτες ΑΜΕΑ στα σχολεία μας και ολοκληρώνουμε μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ την έκδοση πιστοποιητικών πυροπροστασίας όλων των σχολείων μας». Ακόμη, συνέχισε ο κ. Καγιάογλου, «εκπονούμε Οδηγό πρότυπων εργαλείων και μεθόδων για την αναβάθμιση Σχολικών Αυλών του Δήμου μας και εκπονούμε μελέτη για την δημιουργία θεματικού πάρκου πειραμάτων Φυσικής», ενώ «παραδώσαμε 84 Tablets και ένα φορητό Η/Υ στους μαθητές μας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τους».

Για τον τομέα του Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Παρανεστίου ανέφερε πως «προχωράμε στην επανασύσταση και επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής» και πρόσθεσε ότι «στολίσαμε Χριστουγεννιάτικα τα χωριά μας και αλλάξαμε την ψυχολογία των κατοίκων και πραγματοποιήσαμε Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους μαθητές των δημοτικών μας σχολείων».

Μιλώντας για το κομμάτι του Αθλητισμού, ο κ. Καγιάογλου σημείωσε πως «εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ η χρηματοδότηση για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Αδριανή προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ και προχωράμε στην προμήθεια προκάτ τουαλετών για το γήπεδο Αδριανής», ενώ, πρόσθεσε, «διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία τους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι παρεμβάσεις του Δήμου για την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων, όπως είπε ο Δήμαρχος Παρανεστίου, είναι οι εξής: «Προχωράμε στην συντήρηση και ανάπλαση του μνημείου Πλατανιάς. Προχωράμε στην συντήρηση και ανάπλαση του πάρκου στην είσοδο του Νικηφόρου. Προχωράμε στην προμήθεια χημικών τουαλετών στα νεκροταφεία Νικηφόρου. Προχωράμε στην συντήρηση του Κοινοτικού καταστήματος Ψηλής Ράχης. Ανακαινίσαμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Αδριανής». Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Καγιάογλου, «δημοπρατούμε στο επόμενο διάστημα έργα οδοποιίας ποσού 520.000 ευρώ» και «ολοκληρώσαμε την τοπογραφική αποτύπωση της Κοινότητας Πρασινάδας». Συνεχίζοντας την αναφορά του στην Ποιότητα Ζωής, ο κ. Καγιάογλου επεσήμανε πως «υποβάλαμε αίτημα στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για την αντικατάσταση 5 στεγάστρων στάσεων που θα έχουν φωτοβολταικό και πρίζες φόρτισης κινητών» και «υποβάλαμε πρόταση στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για χρηματοδότηση την κατασκευή Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνολικού προϋπολογισμού 497.000 ευρώ». Ακόμη, τόνισε πως «προχωρήσαμε στην συνεργασία με την ΜΟΔ ΑΕ σε θέματα ωρίμανσης μελετών» και προχωρήσαμε σε προγραμματικές συμβάσεις με την ΔΕΥΑ Δράμας για τα έργα ύδρευσης άρδευσης αποχέτευσης», ενώ «ενταχθήκαμε στο Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη». Όπως ανέφερε ο κ. Καγιάογλου «προχωράμε στην κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης Διποτάμων» και «προχωρήσαμε στην επισκευή της γέφυρας του Θόλου». Επίσης, πρόσθεσε, «προχωράμε στην έκδοση άδειας λειτουργίας Κέντρου Υδροθεραπείας στα Θερμιά. Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης Λαζαρίδη και υποβάλαμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση της πλατείας Παρανεστίου και κοινοχρήστων χώρων Πλατανιάς». Τέλος, κλείνοντας την αναφορά στον τομέα της Ποιότητας Ζωής, ο κ. Καγιάογλου σημείωσε: «Συνεχίζουμε την κατασκευή των παιδικών χαρών, την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Λυκείου Παρανεστίου, την κατασκευή της παιδικής χαράς και γηπέδου μπάσκετ στο Δημοτικό Σχολείο Αδριανής, στην δημοπράτηση για τις μελέτες αγροτικής οδοποιίας, στην κατασκευή του ΣΜΑ, στην δημοπράτηση για το γενικό σχέδιο ύδρευσης και στην δημοπράτηση για το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του οποίου καταφέραμε τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παρανεστίου στάθηκε σε ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής. «Προχωρήσαμε στην ίδρυση 2 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Αδριανή και Παρανέστι και θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους με την νέα σχολική χρονιά» ανέφερε ο κ. Καγιάογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Ολοκληρώσαμε την ανακαίνιση του Κοινοτικού καταστήματος Πυξαρίου και δημιουργίας σύγχρονου μαγειρείου παρασκευής γευμάτων για τους άπορους συνδημότες μας». Ακόμη επεσήμανε πως «προχωρήσαμε στην διανομή τροφοεπιταγών για τα Χριστούγεννα στις άπορες οικογένειες του Δήμου μας και σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας και την Τράπεζα τροφίμων διανέμουμε τρόφιμα σε οικονομικά ασθενής συνδημότες μας», ενώ «ξεκινάει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης τηλεφροντίδας, ιατρικού συναγερμού και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε μοναχικούς συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας».

Μιλώντας για ζητήματα Περιβάλλοντος ο κ. Καγιάογλου είπε πως «προμηθευτήκαμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τις ανάγκες μετακίνησης των Κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας, τοποθετήσαμε τους πρώτους 2 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε Παρανέστι και Νικηφόρο και προχωράμε στην καταγραφή, αποτύπωση και σήμανση όλου του δημοτικού οδικού φωτισμού ώστε το επόμενο διάστημα να είμαστε έτοιμοι για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED». «Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κοινοτικών Καταστημάτων Αδριανής και Νικηφόρου καθώς και του Γυμνασίου Λυκείου Νικηφόρου και Δημοτικού Σχολείου Παρανεστίου συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000 €» ανέφερε ο Δήμαρχος Παρανεστίου και πρόσθεσε: «Προετοιμαζόμαστε για υποβολή πρότασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης».

Όσον αφορά την Εξυπηρέτηση του Πολίτη, ο κ. Καγιάογλου ανέφερε πως «εγκρίθηκε η δημιουργία 2 παραρτημάτων ΚΕΠ στην Αδριανή και στο Παρανέστι και σύντομα θα εξυπηρετούν τους πολίτες μας και ξεκινήσαμε την σταδιακή αντικατάσταση όλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του Δήμου και την δωρεάν παροχή WIFI στα χωριά μας».

Σχετικά με την παρουσία του Δήμου στα Κέντρα Αποφάσεων, ο κ. Καγιάογλου στάθηκε στα εξής σημεία:

-Διαρκής συναντήσεις με Υπουργούς, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, συνάδελφους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

-Με στελέχη Υπουργείων, Περιφέρειας, Φορέων.

-Για την διεκδίκηση χρόνιων αιτημάτων του Δήμου μας.

-Συμμετοχή στην Ελληνογερμανική Συνέλευση

Ο κ. Καγιάογλου τόνισε πως η Δημοτική Αρχή είναι «δίπλα σε κάθε δημότη μας, φιλικά και ανθρώπινα». Μιλώντας ειδικά για το Smart Med πρόγραμμα Interreg, είπε πως «βρήκαμε τρόπους να προσελκύσουμε γιατρούς για την ολοκλήρωση του προγράμματος» και «καταφέραμε τη συνέχιση του προγράμματος και για το 2021 με νέα χρηματοδότηση»

Επίσης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου έκανε λόγο για «καθημερινά έργα που αλλάζουν την εικόνα του Δήμου μας». Ειδικότερα, στην Αδριανή, «Ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να αξιοποιήσουμε τη γεώτρηση, ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να εργαστεί το αντλιοστάσιο για άρδευση στην περιοχή Ντίνα, καθαρισμός και λειτουργία της ομβριοδεξαμενής Πλατεία, καθαρισμός και συντήρηση της δεξαμενής πλησίον οινοποιείου Λαζαρίδη και καθαρισμός ρέματος κάτω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, ηλεκτρικός πίνακας στο Δημοτικό Σχολείο, αγωγός Λαζαρίδη και ηλεκτροφωτισμός πλατείας και κεντρικών χώρων στην Αδριανή». Στο Τείχος, συνέχισε ο κ. Καγιάογλου, «Bay Pass σύνδεση αγωγού νερού λόγω βλάβης στο δίκτυο από γεώτρηση έως δεξαμενή με ειδικούς σωλήνες, 2 κλιματιστικά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Τείχους, συρόμενη πόρτα στα κοιμητήρια του Τείχους». Στη Ψηλή Ράχη, 25 Αυτοκίνητα αμμοχάλικα για αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και έργα στα κοιμητήρια του χωριού», στην Πλατανόβρυση και στα Χαμοκέρασα, «βάψιμο και συντήρηση της πλατείας του ηρώου του χωριού, μελέτη για τον κεντρικό δρόμο, διαπλάτυνση δρόμου και συντήρηση, καθαρισμός από τον κεντρικό έως τα μνήματα, καθαρισμός και αμμοχάλικα σε τμήματα του δρόμου, αποψίλωση και καθαρισμός πέριξ δεξαμενής Χαμοκεράσων, επέκταση ηλεκτροφωτισμού στο δρόμο Αλωνίδη Τενίδη και αντικατάσταση λαμπτήρων με LED».

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής ο κ. Καγιάογλου ανέφερε τα εξής:

-Όλα τα κτήρια του Δήμου μας να αναβαθμιστούν ενεργειακά

-Το θέμα των χωρικών (ξυλεία)

-Ταμιευτήρες νερού

-Ασφάλεια νερού

Παράλληλα, σημείωσε πως τα έργα που αλλάζουν τον Δήμο Παρανεστίου είναι η Πλατεία Παρανεστίου και η γέφυρα της Μαρμαριάς.

Ειδική αναφορά έγινε από τον Δήμαρχο Παρανεστίου και στις δράσεις του Δήμου για κορωνοϊό: «Δημιουργήσαμε τηλεφωνικό κέντρο για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και δώσαμε λύσεις για το πρόβλημα του κορωνοϊού με τις δομές μας Βοήθεια στο σπίτι και Κέντρο Κοινότητας».

Ακόμη, ο κ. Καγιάογλου επεσήμανε πως τηρήθηκε η υπόσχεση από τις 17 Φεβρουαρίου 2020 για την ανακαίνιση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Αδριανής και ΚΕΦΟ, καθώς και για ανάπλαση σχολείου Πλατανιάς, Πτελέας.

Επίσης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου στάθηκε στην μερική ανάπλαση στα σπιτάκια της ΔΕΗ στο Μεσοχώρι, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει άψογη συνεργασία με Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α., Συνοριακούς φύλακες, ΦΔΟΡ και Κ.Π.Ε.

«Ξαναφέρνουμε το χαμόγελο στα χείλη των συμπολιτών μας», ανέφερε στο τέλος της παρουσίασης ο κ. Καγιάογλου.