ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ Α.Μ.Θ. ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  • Προβλέπεται η δημιουργία Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών με Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και Τμήμα Οινολογίας & Βιοτεχνολογίας
  • Με τα σημερινά δεδομένα το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου φέρεται να οδεύει προς κατάργηση
  • Στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι η δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων Τμημάτων με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό και με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους

 

 

Ολοκλήρωσε το έργο της η αρμόδια Επιτροπή, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, για τη συνέργεια του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος και των ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη των τριών Ιδρυμάτων και του Υπουργείου Παιδείας, κατέληξε ότι η ονομασία του νέου Πανεπιστημίου θα είναι Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, θα έχει 6 Πανεπιστημιουπόλεις, σε Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, και ο ορίζοντας λειτουργίας του ορίζεται το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, η οποία ενδεχομένως να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο, αφού φυσικά ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες διαβούλευσης.

Για τη Δράμα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, προβλέπεται μία Πανεπιστημιακή με 2 Τμήματα. Συγκεκριμένα η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με τα Τμήματα:

-Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος

-Οινολογίας – Αγροτικής Βιοτεχνολογίας

Μάλιστα, το Τμήμα Δασολογίας αναμένεται να είναι πενταετούς φοίτησης, ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου οδεύει προς κατάργηση.

Όσον αφορά τη γειτονική Καβάλα, με το νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα θα δημιουργηθούν 2 Πανεπιστημιακές Σχολές με 5 συνολικά Τμήματα.

Συγκεκριμένα:

– Σχολή Θετικών Επιστημών με Τμήματα: Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής.

– Σχολή Επιστημών Διοίκησης με Τμήματα: Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Χρηματοοικονομικής & Λογιστικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα Τμήματα ΤΕΙ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους για τα επόμενα 5 έτη, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποφοίτησης σε όσους φοιτητές σπουδάζουν ήδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. στο Διδυμότειχο, για το οποίο ο σχεδιασμός προβλέπει να απορροφηθεί από το Δ.Π.Θ. (ενδεχομένως από την Ιατρική Σχολή), καθώς βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα Τμήματα.

Παράλληλα, από το νέο Πανεπιστήμιο μπορούν να δημιουργηθούν νέα Τμήματα διετούς ή ακόμη και τετραετούς φοίτησης, τα οποία θα είναι εκτός Μηχανογραφικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δράμα αναμένεται να δημιουργηθούν Τμήματα Οικοτουρισμού & Φιλοξενίας, Τεχνολογίας Μαρμάρου και Τεχνολογίας Κρέατος.

Επίσης, ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων με φοιτητές από την Ασία και την Αφρική, καθώς και δημιουργία Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με ορίζοντα τετραετίας.

Όσον αφορά τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα, στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι η δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων Τμημάτων με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό και με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους.