ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙΡΟ

 

Σε πολλές περιοχές της Δράμας πλήθος κόσμου τήρησε την παράδοση και γιόρτασε τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019. Αρκετοί πολίτες, με σύμμαχο τον αίθριο καιρό και την ηλιοφάνεια, είτε συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τους τοπικούς φορείς, είτε έστησαν αυτοσχέδια γλέντια εκτός, αλλά και εντός, σπιτιών. Το μοναδικό πρόβλημα που καταγράφηκε ήταν η έλλειψη ισχυρού ανέμου για το πέταγμα του χαρταετού, καθώς η άπνοια που υπήρχε ήταν δυσκόλεψε τις προσπάθειες μικρών και μεγάλων για να δουν τους χαρταετούς τους ψηλά στον ουρανό.

Το επίκεντρο του εορτασμού για την πόλη της Δράμας ήταν ο λόφος του Κορυλόβου, όπου πολλοί Δραμινοί «έπιασαν το φίδι», συμμετέχοντας στο καθιερωμένο ραντεβού για την έναρξη της Σαρακοστής, το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά. Ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΚΠΟΤΑ, σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, προσέφεραν στους Δραμινούς νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα (λαγάνα, χαλβά, φασολάδα κ.α.), ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε παραδοσιακούς ήχους, με πολιτιστικούς συλλόγους να παρουσιάζουν χορούς.

Το εορταστικό κλίμα της ημέρας συνεχίστηκε το μεσημέρι στη Χωριστή, όπου κορυφώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό δρόμο του χωριού, με τη συμμετοχή πολλών καρναβαλιστών, ενώ και η παρουσία των θεατών από πολλές περιοχές του Νομού Δράμας, αλλά και από γειτονικούς Νομούς, ήταν για άλλη μια χρονιά εντυπωσιακή. Οι χοροί, τα τραγούδια και οι έντονοι αποκριάτικοι ρυθμοί, σε συνδυασμό με το γέλιο και την σατυρική διάθεση για θέματα της επικαιρότητας από τα άρματα και τους μεταμφιεσμένους δημιούργησαν ένα άκρως φαντασμαγορικό κλίμα.