ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Γίνεται; Γιατί όχι; Όλα γίνονται. Μόνο για τα μνημόνια δεν γινόταν. Ήταν πρακτικά αδύνατο. Όπως διαπίστωσε και ο Αλέξης Τσίπρας το 2015. Στο συγκεκριμένο όμως… θεωρητικά γιατί όχι; Ένα άρθρο μόνο. Λόγου χάρη. Νόμος τάδε, άρθρο μόνο: «Καταργούνται εφεξής οι πλειστηριασμοί». Στο παρελθόν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» είχε γίνει σημαία και για τον καλπάζοντα προς την εξουσία ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος βέβαια στη συντριπτική του πλειοψηφία ήξερε ότι αυτά στην πραγματική ζωή δεν γίνονται. Δεν ήταν δυνατόν να βγει η χώρα εκτός του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εκτός του διεθνούς νομικού πλαισίου.

Έχουν δίκιο αυτοί που λένε πως ο λαός έχει διαίσθηση. Ψήφισε το ‘81 ΠΑΣΟΚ. Δεν φοβόταν πως θα βγάλει τη χώρα από ΝΑΤΟ και ΕΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έκανε στροφή μετά τις εκλογές. Υπέγραψε συμφωνία απομάκρυνσης των βάσεων… που ήταν συμφωνία παραμονής τους. Πήρε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Είπε άλλαξαν ο συνθήκες… μένουμε ΕΟΚ. Ο κόσμος το ξαναψήφισε. Όσοι διαχώρισαν τη θέση τους… ίδρυσαν άλλα κόμματα. Απλά εξαφανίστηκαν.

Ο λαός στήριξε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φοβήθηκε έξοδο από το Ευρώ και την Ε.Ε. Ο Αλέξης έκανε στροφή στο χείλος του γκρεμού. Ο κόσμος τον ξαναψήφισε. Όσοι επέμεναν στα: ΟΧΙ στο Ευρώ. ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς. ΟΧΙ στο διεθνές νομικό και οικονομικό σύστημα (ΛΑΕ, Λαφαζάνης, ΕΠΑΜ Καζάκης) απλά καταποντίστηκαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Alpha και τον Αντώνη Σρόϊτερ είπε: «…δεν υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία στην οποία δεν προβλέπονται πλειστηριασμοί… δεν μιλάμε για κατάργησή τους… μιλάμε για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, της πρώτης κατοικίας…».

Και προφανώς υιοθετώντας προτάσεις της Λούκας Κατσέλη έκανε λόγο για: 1. Επαναφορά του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη. 2. Άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για πρόσκαιρη αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 3. Νέο Κώδικα Δεοντολογίας για Τράπεζες και funds, για να μη δρουν ανεξέλεγκτα και καταχρηστικά. Τα ίδια περίπου ζητά και το ΠΑΣΟΚ.

Πράγματι μετά και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που διευκολύνει τη διενέργεια πλειστηριασμών, το θέμα επείγει. Από πέρυσι και μετά από χρόνια έχουν ήδη δρομολογηθεί χιλιάδες πλειστηριασμοί. Αφορά 700.000 κατασχέσεις. Πολλά από τα κατασχεμένα είναι πρώτες κατοικίες.

Κινδυνεύουν πολλοί να χάσουν τα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επιθυμούν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Αλλά με λογικούς όρους, εφικτές λύσεις. Ήδη έχουν εκδοθεί αρκετές δικαστικές αποφάσεις, που ακυρώνουν κατασχέσεις που κρίθηκαν καταχρηστικές.

Η Κυβέρνηση αρχικά είχε παρατείνει μέχρι το 2020 τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Από το 2021 και μετά άφησε τους δανειολήπτες απροστάτευτους. Σήμερα κωφεύει. Προχωρεί σε επουσιώδεις βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Συμβουλεύει απλά τους επισπεύδοντες να δείχνουν ανθρωπιά!!! Λες και Τράπεζες, funds, κοράκια έχουν συναισθήματα…

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση, η Ελληνική Κοινωνία θα ζήσει εφιαλτικές στιγμές. Θα πρόκειται για τεράστια αισχροκερδή περιουσιακή μετακύλιση από χιλιάδες νοικοκυριά σε χέρια ολίγων.

Η ζημία θα είναι ανεπανόρθωτη. Για την κοινωνία. Για τη χώρα. Αλλά και για τα ίδια τα funds. Οι μυριάδες κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα οδηγήσουν σε μη εμφάνιση πλειοδοτών, ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές, σε απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν θα έχουν αξία.

«Κανένα σπίτι στα χέρια τα τραπεζίτη»… Τι θυμάται κανείς ώρες – ώρες. Περίοδος μνημονίων. Πολλοί δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Η ΔΕΗ απειλούσε να προβεί σε διακοπές της παροχής. Το Εργατικό Κέντρο Δράμας συγκάλεσε ανοιχτή συζήτηση με φορείς και πολίτες. Θα έμπαινε μπροστά για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Θα κάλυπτε τα έξοδα προσφυγών σε δικαστήρια.

Καθώς ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας αδυνατούσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων να παραβρεθεί, ως παριστάμενος και οιονεί εκπρόσωπός του πήρα τον λόγο.

Πράγματι εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις (πολύτεκνες οικογένειες, πάσχοντες, αναξιοπαθούντες, άνεργοι, ευάλωτα νοικοκυριά), θα μπορούσαν να κερδηθούν υποθέσεις στα δικαστήρια, ήταν η τοποθέτησή μου.

Πρώην σύντροφοί μου στον ΣΥΝ αντέδρασαν. ΟΧΙ!!! Από θέση αρχής θα πρέπει να αντιδράσουμε και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόπειρα διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι δημόσιο αγαθό.

Δηλαδή τι προτείνετε ανταπάντησα: αν δεν πληρώνει ο Λαζαρίδης (βιομήχανος… μάρμαρα, κρασιά), να μπει μπροστά το ΕΥΚ Δράμας, να καλύψει τα έξοδα, να ασκήσουμε ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια, να τα χάσουμε… Δεν πείστηκαν… Φαντάζομαι πως μετά την κυβερνητική θητεία ‘15-‘19 και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα να έχουν πειστεί και οι πλέον φανατικοί.

Υ.Γ. Στην Ιρλανδία που έζησε παρόμοια κρίση έδωσαν άλλη λύση. Το Κράτος φρόντισε υπό τη δική του εποπτεία και έλεγχο να μην περάσουν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds. Να μην ξεπουληθούν τα σπίτια και τα ακίνητα του κοσμάκη.

Όσοι ήθελαν και μπορούσαν ξόφλησαν ή ρύθμισαν τα χρέη τους. Με ευνοϊκούς όρους. Βγήκαν κερδισμένοι και αυτοί. Και οι Τράπεζες που δεν ξεπούλησαν τα χαρτοφυλάκιά τους για ένα κομμάτι ψωμί. Και το Κράτος γιατί έτσι μάζεψε χρήματα.

Εκεί ζήτησαν βέβαια να λογοδοτήσουν και οι τραπεζίτες. Και οι πολιτικοί που ευθύνονταν για την κρίση. Εδώ όμως είναι Βαλκάνια. Εφαρμόζουμε δικές μας λύσεις. Σώζουμε τις Τράπεζες. Αφήνουμε αβοήθητους τους πολίτες.