ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΣ
- Ένας από τους ομιλητές του συλλαλητηρίου ήταν και ο Δήμαρχος Δοξάτου Δ. Δαλακάκης
Στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, στην Αθήνα, υπήρξε και Δραμινή συμμετοχή, με λεωφορεία (περίπου 10) να ξεκινούν από Δράμα, Δοξάτο, Προσοτσάνη και Κ. Νεροκόπι, περίπου τα μεσάνυχτα της Κυριακής για να μεταφέρουν κόσμο στην Αθήνα.
Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, το οποίο αναρτήθηκε στο facebook, ανάμεσα σε όσους ταξίδεψαν από τη Δράμα για την Αθήνα ήταν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παρανεστίου κ. Μιχάλης Παρλόγλου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας κ. Ανέστης Δερματίδης κ.α.. Ανάμεσα σε όσους παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο ήταν και ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ενώ ένας από τους ομιλητές από την εξέδρα ήταν και ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο υπολογίστηκαν περίπου στους 60.000, ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη». Από πλευράς διοργανωτών αυτή τη φορά, σε αντίθεση με προηγούμενα συλλαλητήρια, δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Πάντως, το συλλαλητήριο σημαδεύτηκε από τις σφοδρές συγκρούσεις με την Αστυνομία ομάδας ακροδεξιών, φορώντας κράνη, κρατώντας λοστούς και πετώντας μολότοφ και μπογιές, σε προσπάθειά τους να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «γενική δοκιμή εισβολής στη Βουλή», από πέντε διαφορετικά σημεία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όπως έγινε γνωστό αργότερα, τραυματίστηκαν 25 αστυνομικοί, ενώ υπήρξε χρήση δακρυγόνων και χημικών ως απάντηση στην επιθετικότητα των ακροδεξιών ομάδων. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, έγιναν 7 συλλήψεις.
Από πλευράς όσων συμμετείχαν στο συλλαλητήριο υπήρξαν αντιδράσεις τόσο για τον επίσημο αριθμό των συμμετεχόντων που ανακοίνωσε η Αστυνομία, θεωρώντας ότι ο κόσμος ήταν περισσότερο, όσο και για τη χρήση χημικών, χαρακτηρίζοντάς την ως υπέρμετρη, καθώς αυτά προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα σε συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, οι οποίοι αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος.