Περισσότεροι από ένας στους δύο κατοίκους της Αγγλίας, συγκεκριμένα ποσοστό 54,7%, εκτιμάται ότι είχαν ενεργά αντισώματα κατά του κορωνοϊού έως τις 14 Μαρτίου, με βάση τους νεότερους υπολογισμούς του Γραφείου Εθνική Στατιστικής (ONS).

Αυτό σημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός είτε είχε προσβληθεί στο παρελθόν είτε έχει εμβολιαστεί.

Στην Ουαλία το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται σε 50,5%, στη Βόρεια Ιρλανδία σε 49,3% και στη Σκωτία σε 42,6%.

Το ONS σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν μια μείωση του δείκτη θετικότητας αντισωμάτων μεταξύ των πιο ηλικιωμένων προς το τέλος της περιόδου που καλύπτει η έρευνα. Αυτό αποδίδεται πιθανώς στο ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν είχαν κάνει ακόμα τη δεύτερη δόση του εμβολίου. «Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουν προστασία ανοσίας κατά του κορωνοϊού», σημειώνει το ONS.

Παράλληλη στατιστική μελέτη δείχνει ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στους πολίτες άνω των 80 ετών έχουν μειωθεί κατά 90% μετά από την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Αγγλία και στην Ουαλία στα μέσα Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα έως τις 12 Μαρτίου καταγράφηκαν 536 θάνατοι έναντι 5.349 την εβδομάδα έως τις 22 Ιανουαρίου.

Οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού στις ηλικίες 75-79 έχουν μειωθεί αντιστοίχως κατά 88%,στις ηλικίες 70-74 κατά 87% και στις ηλικίες από 60 έως 69 κατά 83%.

Την εβδομάδα έως τις 19 Μαρτίου καταγράφηκαν 963 θάνατοι με τον κορωνοϊό ως κύρια ή συμβάλλουσα αιτία στην Αγγλία και στην Ουαλία, ο χαμηλότερος εβδομαδιαίος απολογισμός από τις 16 Οκτωβρίου.

Το ONS, με βάση τα πιστοποιητικά θανάτου, υπολογίζει ότι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συντελεστεί 150.116 θάνατοι λόγω κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Ipsos Mori δείχνει ότι οι Βρετανοί ανησυχούν πλέον λιγότερο για τον κορωνοϊό. Στις αρχές Μαρτίου το 49% των πολιτών (δείγμα 1.009 ενηλίκων) θεωρούσε την πανδημία ως «μεγάλο ζήτημα», έναντι ποσοστού 72% σε αντίστοιχη δημοσκόπηση το Φεβρουάριο.

Η ανησυχία έχει μειωθεί περισσότερο στις μεγάλες ηλικίες, κάτι που αποδίδεται στην αίσθηση ασφάλειας που προσφέρουν τα εμβόλια.

Σήμερα εξάλλου η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία πειθούς των μελών των μαύρων κοινοτήτων της χώρας να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ONS, μόνο το 49% των ενήλικων μαύρων κατοίκων της χώρας λένε ότι είναι πιθανό να εμβολιαστούν. Στους πολίτες άνω των 70 τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μέχρι τώρα καταγράφονται στους μαύρους αφρικανικής καταγωγής (59%) και στους μαύρους με καταγωγή από την Καραϊβική (69%).

Αυτό παρά το γεγονός ότι οι μαύροι άνδρες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό από οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα, με 256 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Οι λευκοί άνδρες, εν συγκρίσει, έχουν ποσοστό θνητότητας 87 ανά 100.000.

Της εκστρατείας μέσω τηλεόρασης και εφημερίδων ηγείται ο εξαιρετικά δημοφιλής κωμικός, ηθοποιός και τηλεοπτικός παρουσιαστής σερ Λένι Χένρι. Συμμετέχουν πολλοί διάσημοι Βρετανοί από τις κοινότητες των μαύρων της χώρας.

Πηγή: skai.gr