Σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει νέο ρεκόρ για τον εθνικό δείκτη τιμών που αναμένεται να ξεπεράσει το φράγμα του 11% ίσως και να προσεγγίσει το 12%! Θα καταγράψει, δηλαδή, νέο ρεκόρ σχεδόν 29 ετών – «Ηλεκτροσόκ» με διψήφιες ανατιμήσεις σε καύσιμα και είδη διατροφής – Πού «βλέπουν» τώρα τον ετήσιο δείκτη

Το ράλι του πληθωρισμού καταρρίπτει κάθε εκτίμηση για την ακρίβεια στη χώρα μας, ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια!

Σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει νέο ρεκόρ για τον εθνικό δείκτη τιμών που αναμένεται να ξεπεράσει το φράγμα του 11% ίσως και να προσεγγίσει το 12%! Θα καταγράψει, δηλαδή, νέο ρεκόρ σχεδόν 29 ετών.

Βασικές αιτίες η συνεχιζόμενη εκρηκτική άνοδος των τιμών σε καύσιμα, μεταφορές αλλά και βασικά είδη διατροφής, ροκανίζοντας όλο και περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι απανωτές ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών έχουν βάλει φωτιά και στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022 φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το δυσμενές που ανεβάζει την ταχύτητα του δείκτη στο 7,6%.

Υπάρχει όμως και το ακραίο, που «έριξε» χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ): Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα “τρέξει” με ρυθμούς 9% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις του.

Βασική εστία κινδύνου είναι ο ενεργειακός πληθωρισμός που στη χώρα μας που είναι 50% υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη. Πρωταθλητές στην ακρίβεια είναι τα καύσιμα απειλώντας το φυσικό αέριο που τον Απρίλιο βρίσκονταν στην κορυφή ( αύξηση 122,6%) της πυραμίδας και μια θέση πιο κάτω να είναι ο ηλεκτρισμός μετά την αύξηση του 88,8%.

Φωτιά στα τρόφιμα

Εξίσου επικίνδυνος είναι και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που είναι 45% υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του περασμένου Απριλίου ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής έτρεχε με μεγαλύτερη ταχύτητα από το μέσο πληθωρισμό τον Απρίλιο φθάνοντας στο 10,9%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%. Οι αυξήσεις σε ψωμί και δημητριακά είναι διψήφιες με το κοντέρ να δείχνει πάνω από 10%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στα κρέατα καθώς ξεπερνούν το 14%.

Τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνει και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη στέγαση με ετήσια αύξηση της τάξης του 35,2 % έναντι μόλις 0,1% το 2021 και στις μεταφορές με πάνω από 15% έναντι αρνητικής μεταβολής των τιμών κατά 0,8% πέρυσι..

Ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών; Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία. Είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

 

Πηγή: newmoney.gr