ΑΡΘΡΟ

Του Δημήτρη Καρβούνη

Συντονιστή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α.Μ.Θ.

 

 

Η Ν.Δ. με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ενάντια στην Κυβέρνηση για τη συμφωνία Ελλάδας – FYROM σήκωσε κουρνιαχτό για να κρύψει τη γύμνια της, να ψαρέψει στα θολά νερά ενός εθνικιστικού ακροατηρίου και πάνω από όλα για να κρύψει την πολλαπλή υποκρισία της .

Ατυχώς γι’ αυτήν η γύμνια των επιχειρημάτων της και οι αποκαλύψεις των Τσίπρα – Κοτζιά την οδήγησαν σε μια απελπιστική κατάσταση. Όχι μόνο ηττήθηκε ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, γιατί αποδείχτηκε ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ για το «Μακεδονικό». Μόνο άρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χειρίστηκε, ως Κυβέρνηση, για πάρα πολλά χρόνια – απολύτως ανεπιτυχώς- τις διαπραγματεύσεις. Γκρίνια, μιζέρια, καταστροφολογία, ορολογία του μετεμφυλιακού παρελθόντος από πολλούς βουλευτές της… Τα πράγματα έγιναν ολέθρια για τη ΝΔ, όταν ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε τα περίπου 30 διαβαθμισμένα και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, όπου αποδεικνυόταν τι διαπραγματεύονταν τόσα χρόνια. Θυμίζω: Πρότειναν πάντα σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή όχι προσδιορισμό, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα πρότειναν το Μακεδονία – Σκόπια, ενώ ο Κων/νος Μητσοτάκης πρώτος πρότεινε το όνομα Βόρεια Μακεδονία, erga omnes όχι απαραίτητα και στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ποτέ δεν έθεσαν ζήτημα αλλαγής Συντάγματος στη γείτονα χώρα. Ο Πρωθυπουργός έδωσε 3 video για το τι έλεγε ο Κων/νος Μητσοτάκης για τον Αντ. Σαμαρά, όπου ανάμεσα στα άλλα τον κατηγορεί ότι πρώτος έδωσε το όνομα «Μακεδονία», καθώς δεν αντέδρασε σωστά σε κρίσιμες διασκέψεις.

Η Ν.Δ. έκανε την πρόταση μομφής για τους εξής λόγους:

  1. Το πρωτεύον για τη Ν.Δ. και στο οποίο υποτάσσονται τα πάντα ακόμα και το εθνικό συμφέρον, είναι η πτώση της Κυβέρνησης. Από τότε που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης η Ν.Δ. ζητά εκλογές για να πέσει η χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Επένδυσε στην αριστερή παρένθεση, στο μη κλείσιμο των αξιολογήσεων από τους Θεσμούς, στην καταστροφολογία, τίποτα δεν της βγήκε. Μάλιστα πρέπει η Ν.Δ. να είναι το κόμμα με τις περισσότερες λανθασμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις παγκοσμίως. Τώρα θεώρησε ότι η «Συμφωνία» είναι ό,τι πρέπει για να πέσει η Κυβέρνηση, λίγο πριν το Eurogroupτης 21ης Ιουνίου, όπου μπαίνει τέλος στα Μνημόνια. Πίστευε ότι μπορεί να πιεστούν και να παρασυρθούν οι ΑΝΕΛ λόγω της γνωστής, ταυτοτικής τους θέσης για το «Μακεδονικό». Αλλά ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αναγιγνώσκοντας σωστά τις προθέσεις της Ν.Δ. δεν τσίμπησαν και άντεξαν παρά τις ποικιλότροπες επιθέσεις.
  2. Η Ν.Δ. είναι βαθιά διχασμένη στο εσωτερικό της, καθώς ηγεμονεύει ο μοιραίος Σαμαράς και οι ακροδεξιές μεταγραφές του ΛΑΟΣ. Για να μη διασπαστεί η Ν.Δ. και δημιουργηθεί νέο κόμμα δεξιά της και να μείνει αρχηγός με πιθανότητες να γίνει κάποτε Πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης έγινε πατροκτόνος, άλλαξε άπειρες φορές γραμμή και κυρίως δίχασε τον ελληνικό λαό με την αδιέξοδη εθνικιστική του ρητορική. Το εθνικό συμφέρον υποτάχτηκε στις εκλογικές σκοπιμότητες της Ν.Δ. και στις Πρωθυπουργικές βλέψεις του Μητσοτάκη.

Το μεγάλο πρόβλημα με την τακτική και τη ρητορική της ΝΔ είναι ότι αποτυγχάνει διαρκώς και κυρίως ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Όταν βουλευτές της μιλούν για εθνικούς μειοδότες και στελέχη της σε όλη την Ελλάδα για προδότες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δηλητηριαστεί η ελληνική κοινωνία. Η στάση του Χρυσαυγίτη Βουλευτή Μπαρμπαρούση στη Βουλή που καλούσε σε πραξικόπημα, ήταν μια ηχηρή καμπάνα για τη Δημοκρατία. Η Ν.Δ. ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει μεγάλη θεσμική ευθύνη για το Πολίτευμα.

Η συμφωνία είναι μια πατριωτική συμφωνία επωφελής και για τα δύο μέρη. Μια συμφωνία που αναγνωρίστηκε – χωρίς δεύτερη κουβέντα- και χαιρετίστηκε διεθνώς (εκτός από την Τουρκία-σας λέει κάτι;). Είναι μια συμφωνία απολύτως σύμφωνη με την εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης και μάλιστα την προχωράει ακόμα πιο μπροστά, καθώς πετυχαίνει πράγματα που δεν είχαν μπει ποτέ στις διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Η γειτονική χώρα θα ονομάζεται, αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, «Βόρεια Μακεδονία» ΚΑΙ διεθνώς ΚΑΙ στο εσωτερικό της (εκεί, Severna Macedonija). Όλα τα επίσημα έγγραφά της, και τα ταξιδιωτικά, θα φέρουν αυτή την ονομασία. Η ιθαγένεια των πολιτών θα αναγράφεται «Μακεδόνας»/ πολίτης της «Βόρειας Μακεδονίας». Θυμίζω ότι τώρα αναγράφεται σκέτο «Μακεδονία», «Μακεδόνας» και το σύνολο των χωρών του κόσμου την αποκαλούν σκέτη «Μακεδονία». Αυτά όλα αλλάζουν. Θα αλλάξει και η σημαία της χώρας, καθώς το αστέρι που παραπέμπει στο αστέρι της Βεργίνας, θα αποσυρθεί. Η συμφωνία, και εδώ είναι το πολύ μεγάλο κέρδος ίσως, προβλέπει ρητά ότι η γείτονα χώρα ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τον αρχαίο μακεδονικό-ελληνικό πολιτισμό. Ο όρος «Μακεδονία» και ο αυτοπροσδιορισμός «Μακεδόνας» έχουν μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό. Θυμίζω ότι με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 η βαλκανική περιοχή της «Μακεδονίας» μοιράστηκε μεταξύ Σερβίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας (είναι η σημερινή ελληνική Μακεδονία).

Η συμφωνία για να ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει ένας απολύτως προσδιορισμένο οδικό χάρτη, όπου τα μεγάλα βήματα πρέπει να τα κάνουν οι γείτονες . Κύρωση από τη Βουλή τους, δημοψήφισμα και Συνταγματική Αλλαγή. Θυμίζω ότι εθελοντική αλλαγή Συντάγματος από χώρα για επίτευξη συμφωνίας ΔΕΝ έχει γίνει ΠΟΤΕ σε καιρό ειρήνης. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και οι εκεί εθνικιστές αδελφοί του κ. Μητσοτάκη να μην επικρατήσουν.

Η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών, ανοίγει μια νέα εποχή συνανάπτυξης για τα Βαλκάνια, τα οποία έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τους εθνικισμούς. Η συμφωνία ανοίγει νέους δρόμους στη Μακεδονία μας και στη Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί να αναδειχτεί σε ηγέτιδα πόλη της νέας εποχής μπαίνοντας σε τροχιά μεγάλης εξωστρεφούς ανάπτυξης και δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας.