ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Ο κ. Σκέρτσος δεν μίλησε ως ιδιώτης. Έχει θεσμική ιδιότητα δίπλα στον Πρωθυπουργό και απευθύνθηκε σε δικαστές και ενόρκους της δίκης Τοπαλούδη»

 

Στην παρεμβατική πολιτική της Κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης, ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής

Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όσον αφορά τις εκλογές και την εξωδικαστική κατεύθυνση που ακολουθείται ενώ η δήλωση-παρέμβαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Α. Σκέρτσου, ο οποίος ασχολήθηκε με την εκκρεμούσα δίκη της δολοφονίας της Ελ. Τοπαλούδη που απασχολεί το πανελλήνιο, δεν έγινε από ιδιώτη αλλά από έναν άνθρωπο με θεσμική θέση, τόνισε ο Βουλευτής και πρόσθεσε:

«Πέραν τούτου, η δήλωση του κ. Σκέρτσου απευθύνεται και σε ενόρκους, όχι μόνο σε δικαστές που καλύπτονται από τα εχέγγυα της προσωπικής λειτουργικής ανεξαρτησίας και αυτό δεν πρέπει να ξεφεύγει από τη προσοχή μας. Επίσης μας δημιουργεί υποψίες το γεγονός ότι ένας εκ των κατηγορουμένων στη δίκη αυτή, έχει υποκείμενη σχέση με το κυβερνόν κόμμα», συμπλήρωσε.

«Η εκ των υστέρων δήλωση του κ. Σκέρτσου ότι εκφέρει την άποψη του ως ιδιώτης, είναι ατυχής, καθώς θα πρέπει πρώτα πρέπει να απεκδυθεί την θεσμική του ιδιότητα και να παραιτηθεί», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Όσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου είπε, μεταξύ άλλων:

-Δικαίωμα έννομης προστασίας έχουν οι πάντες, ημεδαποί και αλλοδαποί, άνθρωποι με ή χωρίς ιθαγένεια. Απόψεις που θέτουν διαχωρισμούς δεν έχουν καμία σχέση με τον δικαιϊκό πολιτισμό της χώρας και της Ευρώπης.

-Όσον αφορά τον θεσμό της Νομικής Βοήθειας, καθυστερεί από τον Οκτώβριο του 2019, η πληρωμή των δικηγόρων γεγονός που δυναμιτίζει την εύρυθμη λειτουργία του. Σχετικά με το εισοδηματικό κριτήριο όσων δικαιούνται παροχή δωρεάν Νομικής Βοήθειας, καλό θα ήταν, όπως είπε, να μείνει χαμηλό ή ακόμη και να μειωθεί, λόγω των χαλεπών καιρών που έρχονται. Ζήτησε επίσης σε υποθέσεις Εφετείου, να ορίζονται δικηγόροι Νομικής Βοήθειας από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους που υπάγονται στο Εφετείο και απέρριψε την κυβερνητική πρόταση για ελάχιστο αριθμό 10 παραστάσεων ως προϋπόθεση για τον διορισμό δικηγόρων σε υποθέσεις Νομικής Βοήθειας αντιπροτείνοντας την θεσμοθέτηση ειδικών σεμιναρίων που θα διεξάγονται με ευθύνη των δικηγορικών συλλόγων.

-Σχετικά με την δημιουργία κλάδου Ειρηνοδικών στη Σχολή Δικαστών, σημείωσε πως για λόγους ίσης και έντιμης αντιμετώπισης των πολιτών, θα πρέπει εντός της επόμενης διετίας να εξαντληθεί ο κατάλογος όλων των επιτυχόντων Ειρηνοδικών του τελευταίου διαγωνισμού.

-Υπενθύμισε τέλος την τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αυτόματο επαναπροσδιορισμό από τα δικαστήρια, των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω κορωνοϊού, ενώ έθεσε και το ζήτημα της μη παραγραφής αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας που έχουν αυξηθεί την εποχή της πανδημίας.