Στην τελική ευθεία η υλοποίηση για το voucher 200 ευρώ για laptop – Τι απαντά η υφυπουργός Παιδείας για την παράταση του σχολικού έτους

Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες για το voucher των 200 ευρώ για την αγορά laptop ή tablet που μαθητές ή φοιτητές που είναι δικαιούχοι, ενώ στο τραπέζι είναι το θέμα παράτασης της σχολικής χρονιάς κατά δύο εβδομάδες, όπως αναφέρει η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Για το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση μαθητών και φοιτητών, η Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι «είμαστε ένα από τα υπουργεία που έχουν εμπλοκή σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα ανέβει η πλατφόρμα για τους παρόχους και μετά με τους δικαιούχους. Θα αφορά σε περίπου 525.000 άτομα. Θα καλυφθούν περίπου 325 χιλιάδες οικογένειες. Νομίζω το θέμα έχει μπει στις ράγες και θα γίνει όσο γίνεται νωρίτερα. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει πριν το Πάσχα, ωστόσο στο υπουργείο δεν έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης».

Σκέψεις για παράταση σχολικού έτους για 2 εβδομάδες

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, η Ζέττα Μακρή είπε ότι «είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει, χωρίς να το έχουμε αποφασίσει. Όχι για την κάλυψη της ύλης, που έχει καλυφθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά επειδή θεωρούμε ότι η διά ζώσης εκπαίδευσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το υπουργείο έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της ύλης που διδάσκεται. Κρίνεται σκόπιμο – αν αποφασιστεί η παράταση– επειδή η επαφή με το σχολικό περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά. Όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα θα αποφασίσουμε το καλύτερο για τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα».

«Εάν παραταθεί το σχολικό έτος, κάνω μια εκτίμηση ότι αυτό θα είναι για δύο εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση δε θα είναι ο Ιούλιος, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός», πρόσθεσε η ίδια.

Προαγωγικές εξετάσεις και Πανελλήνιες

Σχετικά με τις προαγωγικές εξετάσεις, αλλά και τις πανελλαδικές, η Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι «για τις προαγωγικές, όταν το υπουργείο αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τι πρέπει να κάνει, θα πληροφορηθούν έγκαιρα και οι γονείς, και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Για τις πανελλαδικές, ο στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους. Ήδη έχει μειωθεί κατά 30% η ύλη από τον Ιανουάριο και το γνωρίζουν οι μαθητές. Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση της ύλης. Για τα παιδιά που είναι σε σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, θα εξεταστεί το σχετικό αίτημα για τα παιδιά της Λάρισας».

Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Αναφερόμενη στο πότε και πώς θα γίνει το άνοιγμα το σχολείων, η Ζέττα Μακρή είπε ότι επιθυμία του Υπουργείου Παιδείας είναι «τα σχολεία να λειτουργήσουν διά ζώσης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρά τις αποφάσεις των ειδικών. Οι εισηγήσεις των ειδικών επέβαλαν αυτή την απόφαση, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά». Πρόσθεσε δε, ότι τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά και δεν έκλεισαν ποτέ γιατί «οι τάξεις είναι ολιγομελείς. Η φύση της εκπαίδευσης των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά επιβάλει τη συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας. Για αυτό το λόγο έχουν προτεραιότητα και έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στο εκπαιδευτικό προσωπικό, και στα παιδιά που είναι άνω των 16 ετών με την έγκριση των κηδεμόνων».

Πηγή: ethnos.gr