Ο Δήμος Προσοτσάνης, με την Αντιδήμαρχο κ. Ακριτίδου Ελένη είχαν τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούν το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, τον Ιατρό κ. Αράπογλου Στέργιο στην Προσοτσάνη και πιο συγκεκριμένα στο μνημείο των σφαγιασθέντων της Βουλγαρικής κατοχής το 1941. Ο κ. Αράπογλου ευχαρίστησε θερμά τους ανθρώπους της Δημοτικής Αρχής για την υποδοχή και τη στήριξη στο εγχείρημά του «ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ», που έχει ως στόχο να αποδοθεί φόρος τιμής και τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων που συνέβησαν στην πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945.

Στις 3 Απριλίου 2023, ο Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος που θα διέλθει από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα, κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η εκκίνηση δόθηκε από το χωριό Μαράσια του Νομού Έβρου και ο τερματισμός θα γίνει στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Το συνολικό μήκος της διαδρομής προσεγγίζει τα 3.000 km και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής της είναι οι 50 ημέρες.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα διανυθούν περίπου 2.350 km σε 38 ημέρες. Διέλευση θα γίνει μέσα από τα Γεωγραφικά Διαμερίσματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Σε ένα σύνολο 22 Νομών και μέσα από 465 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, παραθαλάσιους, ορεινούς και πεδινούς οικισμούς, θα γίνει Στάση σε 23 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Ηπειρωτικής Ελλάδος.

Στην Κρήτη θα διανυθούν περίπου 700 km σε 12 ημέρες. Διέλευση θα γίνει και από τους τέσσερις Νομούς (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου) μέσα από 183 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, με Στάση σε 39 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Κρήτης.

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η πρόταση προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων που συνέβησαν στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η διατήρηση της μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.

Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο την πορεία του κ. Αράπογλου στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.livetrack24.com/2023/olokautomata