Στη Νάουσα την Κυριακή 1 Μαΐου ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος συμμετείχε στη θεία λειτουργία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και άλλων Ιεραρχών, για την 200η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής πόλεως Ναούσης.
Συγκεκριμένα, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας την Κυριακή το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την εορτή των Αγίων Νεομαρτύρων Ναουσαίων και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να τελεσθεί η θεία Λειτουργία στο χώρο θυσίας στο Κιόσκι, όπως ήταν προγραμματισμένο, όπου τελέστηκε μόνο ο Όρθρος της εορτής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας.
Ο Μητροπολίτης Βεροίας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε ήρωες του ολοκαυτώματος της Ναούσης και στην θυσία τους και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η πίστη και η τόλμη των ηρώων και των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος να μας εμπνέουν όλους, και να αποτελούν για μας, τους συγχρόνους Ναουσαίους, φωτεινούς οδοδείκτες και ακοίμητους πρεσβευτές ενώπιον του Αναστάντος Χριστού, του οποίου έγιναν μάρτυρες».
Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου και με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στην συνέχεια μετέβησαν στον ποταμό της Αράπιτσας, όπου τέλεσε τρισάγιο ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η ρίψη στεφάνου από την ΠτΔ και η τελετή αναπαράστασης της θυσίας των γυναικών της Νάουσας. Η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Τιμάμε σήμερα το Ολοκαύτωμα της Νάουσας που έγινε πριν από 200 χρόνια, και τη θυσία των γυναικών της, που προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθερες πέφτοντας με τα μικρά παιδιά τους στον ποταμό της Αράπιτσας, παρά να ζήσουν σκλαβωμένες στα χέρια των Οθωμανών. Ο μέχρις εσχάτων αγώνας των κατοίκων της μαρτυρικής πόλης για την ελευθερία τους αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας και ψυχικού μεγαλείου, που θα εμπνέει πάντοτε τις νεότερες γενιές των Ελλήνων».