ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην καθαίρεση της στέγης και στην ταυτόχρονη προμήθεια αεροϋποστηριζόμενου θόλου (φουσκωτό)
Ουσιαστικά δύο ζητήματα αιχμής, οι εξελίξεις για το Κολυμβητήριο και η Ονειρούπολη – διοργάνωση των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, η οποία διήρκεσε περίπου 5 ώρες, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου. Και τα δύο αυτά θέματα κατείχαν τη μερίδα του λέοντος στο χρόνο που διήρκεσε η συνεδρίαση. Συνολικά το σώμα αποφάσισε για 29 θέματα (22 τακτικά και 7 έκτακτα), με το Κολυμβητήριο και την Ονειρούπολη να εισάγονται ομόφωνα ως έκτακτα κατόπιν προτάσεων (γραπτής για το πρώτο και προφορικής για το δεύτερο) από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης («Project Δράμα 2020» και «πόλη+ζωή» αντίστοιχα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε διά ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ήταν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τηρήθηκαν και όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα (χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια και αποστάσεις μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι «απλώθηκαν» εντός της αίθουσας).
Η συζήτηση για το Κολυμβητήριο
Μεγάλο μέρος της συζήτησης για το Κολυμβητήριο αναλώθηκε σε ιστορικές αναδρομές και αναφορές στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση, ενώ πολλές φορές καταγράφηκαν υψηλοί τόνοι και στιγμές έντασης. Ουσιαστικά εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου αποτυπώθηκε το κλίμα που είχε διαμορφωθεί ανάμεσα στις παρατάξεις τις προηγούμενες ημέρες (μετά τις 9 Οκτωβρίου όταν και έκλεισε το Κολυμβητήριο). Μάλιστα, καταγράφηκε για ακόμη μια φορά, με εκατέρωθεν βολές, το… πολικό κλίμα που επικρατεί πλέον ανάμεσα στις δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020». Φυσικά στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και η Δημοτική Αρχή, η οποία πάντως φάνηκε να μην συμμετέχει σε αυτό το γαϊτανάκι ευθυνών και να στέκεται κυρίως στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή στο τι θα γίνει από εδώ και πέρα.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης ενημέρωσε το σώμα πως εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση των κερκίδων, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 92.000 ευρώ και εντός Νοεμβρίου αναμένεται ανάδειξη αναδόχου. Όσον αφορά το ζήτημα της στέγης, ο κ. Καψημάλης σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την προεκτίμηση του κόστους από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του έργου «Καθαίρεση – αποκατάσταση στέγης και υπόβαση περιμετρικά του Κολυμβητηρίου», ενώ η στόχευση που υπάρχει είναι ταυτόχρονα να κινηθούν οι διαδικασίες για την προμήθεια αεροϋποστηριζόμενου θόλου (φουσκωτό). Μάλιστα, υπογράμμισε πως για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά από πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας. Ουσιαστικά ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση του προβλήματος προβλέπει την καθαίρεση της στέγης και εν συνεχεία το Κολυμβητήριο να καλυφθεί από ένα φουσκωτό μπαλόνι, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως εξήγησε ο κ. Καψημάλης, για αυτή τη λύση δεν θα απαιτηθούν πολλά χρήματα. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα οδηγήσει σε επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου της καθαίρεσης και της αποκατάστασης και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης. Στη δευτερολογία του, και μετά από πλήθος ερωτήσεων από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Καψημάλης είπε πως θα χρειαστούν 12-14 μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τονίζοντας πως αυτό θα συμβεί αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν λόγοι καθυστέρησης, όπως η μη ανάδειξη αναδόχου ή η υποβολή ενστάσεων κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.
Για το ζήτημα του Κολυμβητηρίου τοποθετήθηκε και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου, η οποία περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Δημοτική Αρχή για εξεύρεση νόμιμης λύσης, σε ένα πρόβλημα 40 ετών.
Συγκεκριμένα η κ. Τόλιου ανέφερε: «Άκουσα το τελευταίο διάστημα χίλιες δυο απόψεις, αντικρουόμενες μεταξύ τους, από τους ίδιους ανθρώπους για ένα πράγμα. Εργαζόμαστε πάνω σε λύσεις εφικτές και στο κομμάτι της νομιμότητας και στο κομμάτι των οικονομικών δυνατοτήτων και στο κομμάτι του σχεδιασμού και στο κομμάτι της υλοποίησης. Και στους 4 αυτούς τομείς βρέθηκε η χρυσή τομή προκειμένου να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα “ετών 40”. Ούτε μπαλώματα, ούτε παρατάσεις, ούτε μισόλογα. Καμία κατάσταση ανάγκης δεν θα μας οδηγήσει σε λάθος επιλογές ή θα χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση προκειμένου να παραβιαστούν οι κανόνες του δημοσίου συμφέροντος.
Δεχτήκαμε μια θύελλα κριτικής στο ζήτημα του Κολυμβητηρίου νομίζοντας ότι βρήκατε το “μεγάλο ψάρι”. Η Δράμα μετά από 40 χρόνια θα έχει νέο-ανακαινισμένο και νόμιμο Κολυμβητήριο. Ελπίζουμε από όλους σε μια ελάχιστη συνεννόηση. Για το κοινό καλό. Όχι για τις εντυπώσεις.
Ως νέα αυτοδιοικητικός αρνούμαι να μπω στο “παιχνίδι αλληλοκατηγορίας”. Αυτοδιοικητικοί και ευθύνη πάνε χέρι-χέρι. Ευθύνη λοιπόν έχω και η ίδια. Η ευθύνη μου είναι να συνεχίζω να εργάζομαι!».
Μετά την παρουσίαση της κατεύθυνσης πάνω στην οποία κινείται η Δημοτική Αρχή για την επίλυση του προβλήματος, υπήρξαν και νέες τοποθετήσεις από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ως προς την ουσία του θέματος, η μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση εν μέρει προήλθε από πλευράς του επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση, ο οποίος δεν διαφώνησε με τον τρόπο επίλυσης, όμως ζήτησε πρώτα να εξεταστεί από πλευράς Δήμου Δράμας πόσο κοστίζουν οι παρεμβάσεις για λυθεί το πρόβλημα, διατηρώντας την υπάρχουσα μορφή του κτηρίου, και μετά να προχωρήσει το γκρέμισμα της στέγης.
Η συζήτηση για την Ονειρούπολη
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την Ονειρούπολη ή μάλλον τη διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς Ονειρούπολη, όπως διεξαγόταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να γίνει και σε αυτό συμφώνησαν όλες οι πλευρές. Μάλιστα, ευρεία πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συντάχθηκε με την άποψη πως για τη φετινή διαδικασία δεν χρειάζεται εμπλοκή του ονόματος της Ονειρούπολης.
Της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν προηγηθεί συνεδριάσεις για το θέμα της διαπαραταξιακής επιτροπής, όπου και παρουσιάστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για μερική ανάπτυξη μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής στην κεντρική πλατεία, χωρίς το όνομα Ονειρούπολη, ενώ παράλληλα θα στολιστούν και θα φωτιστούν κεντρικοί δρόμοι της πόλης. Η στόχευση, όπως εξηγήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιάννη Εφραιμίδη, είναι η τόνωση της ψυχολογίας των Δραμινών και η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Δράμας, με μια εκδήλωση «μέσα στα επιτρεπτά όρια που θέτει ο ΕΟΔΥ». Ο προϋπολογισμός των χριστουγεννιάτικων δράσεων προϋπολογίζεται από πλευράς Δημοτικής Αρχής περίπου στις 160.000 ευρώ, κάτω από το μισό σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ονειρούπολης. Μάλιστα, κοινή συνισταμένη ήταν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν για δαπάνες, οι οποίες θα μείνουν και στο μέλλον και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επόμενες διοργανώσεις της Ονειρούπολης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, όπως ήταν εύλογο, τέθηκε και το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού με την έκφραση ανάλογων προβληματισμών. Ουσιαστικά, με την κεντρική ιδέα της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για μερική ανάπτυξη μιας χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης, με επιμέρους όμως διαφωνίες ως προς τη διάθεση ποσών (συγκεκριμένοι κωδικοί) στον προϋπολογισμό, ήταν θετικές οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών». Από την άλλη, ουσιαστική διαφοροποίηση υπήρξε από την παράταξη «Project Δράμα 2020», η οποία πρότεινε, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, να μην γίνει καμία εκδήλωση, παρά μόνο να υπάρξει στολισμός και μουσική.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτυπώθηκαν οι θέσεις κάθε παράταξης για το θέμα της διοργάνωσης χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία, σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο, ενώ το σώμα σε επόμενη συνεδρίαση θα κληθεί να λάβει οριστική απόφαση για τον προϋπολογισμό και την κατανομή του σε επιμέρους δράσεις.
Τέλος στις πεζοδρομήσεις πέριξ της πλατείας τις Κυριακές
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε και την κατάργηση των πεζοδρομήσεων σε δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης (Εθνικής Αμύνης, Βεργίνας, Άρμεν, Αγίας Σοφίας, Ελευθερίου Βενιζέλου) κάθε Κυριακή, από τις 11.00 μέχρι τις 21.00, έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.
Σχετική απόφαση είχε ληφθεί και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας, η οποία ομόφωνα αποφάσισε να καταργήσει τη συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση. Η απόφαση είχε ληφθεί στο πλαίσιο δυνατότητας που δινόταν από τη νομοθεσία για αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, στη λογική ότι θα υπάρχουν μεγαλύτεροι χώροι για την κίνηση πεζών. Όμως, στην πράξη φάνηκε πως αυτό δεν προχώρησε, ενώ παράλληλα υπήρξαν και διαμαρτυρίες επαγγελματιών, οι οποίοι επλήγησαν από τις πεζοδρομήσεις.