«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη αν είχαν γίνει ζημιές στο Τατόι», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού
«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη αν είχαν γίνει ζημιές στο Τατόι. Δεν έγιναν πραγματικές ζημιές. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αξιολογεί κάθε υπουργό του», απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση της «Κ» αναφορικά με τις ευθύνες που προκύπτουν από την καταστροφή στο Τατόι.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι, έχοντας δίπλα της τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες, είπε μεταξύ άλλων ότι «είχαμε ζημιές σε επτά κτήρια. Οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτήρια του Τατοϊου. Κάηκαν στέγες και ξύλινα κουφώματα». Τα 7 κτίρια που επλήγησαν στο πρώην βασιλικό κτήμα είναι: Οικία Στουρμ, κτίριο Τηλεπικοινωνιών, οικία Φροντιστή, κτίριο Φρουράς Τάφων, κτίρια Δασονομείου, κτίριο Προσωπικού, Διευθυντήριο. Τα 100.000 αντικείμενα που δέχονται τη φροντίδα, τη συντήρηση και την καταγραφή των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου βρίσκονται σε κοντέινερ στο χώρο του κτήματος.
Η κυρία Μενδώνη ρωτήθηκε και γιατί ενώ το 2016 η τότε ηγεσία του ΥΠΠΟ είχε μεταφέρει μέρος των αντικειμένων από το Τατόι στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού, η νυν ηγεσία αποφάσισε την επιστροφή τους πίσω στο κτήμα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν στη φωτιά της 3ης Αυγούστου στην οποία όπως αποκάλυψε η «Κ» καταστράφηκε ολοσχερώς ένα κοντέινερ με ιστορικά αντικείμενα «μικρής αξίας» σύμφωνα με το ΥΠΠΟ.
Η υπουργός Πολιτισμού στην απάντηση που έδωσε ανέφερε ότι «Το 2016-2017 αποφασίστηκε η μεταφορά αντικειμένων από τα κοντέινερς σε άλλους χώρους, χωρίς οι υπηρεσίες να έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους. Τα κινητά αντικείμενα στο Τατόι αποτελούν ενιαίο σύνολο άμεσα συνδεδεμένο με τα κτίρια. Οι συλλογές δεν πρέπει να διασπώνται. Επίσης το 2016 όταν αποφασίστηκε η μεταφορά τους από το κτήμα ήταν πολύ λιγότερα τα αντικείμενα από τα οποία έγινε η επιλογή σε σχέση με αυτά που έχουμε σήμερα. Περίπου 6 χιλιάδες αντικείμενα μεταφέρθηκαν το 2017 στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού. Το Μουσείο αυτό έχει μπει στην τελική ευθεία για να αποδοθεί στο κοινό το 2023. Ετσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί αυτός ο αριθμός των αντικειμένων στο Τατόι προκειμένου το σύνολο να αποκτήσει ξανά την ενότητά του».
Ωστόσο παραμένει το ερώτημα πώς φυλάσσεις χιλιάδες ιστορικά αντικείμενα στην καρδιά ενός μεσογειακού δάσους υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης.
Ως προς το δάσος του Τατοΐου, πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κάηκε, η υπουργός ανέφερε ότι «δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς», προσθέτοντας ότι «σύντομα θα ανακοινωθεί η ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση. Πρέπει να λάβουν υπόψη στη μελέτη την ιστορικότητα του κτήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος κλιματικής αλλαγής».
Πηγή: kathimerini.gr