Η δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου κάθε χρόνο έχει οριστεί να εορτάζεται σε όλο τον κόσμο η «Παγκόσμια ημέρα προστασίας της όρασης».

Από την ίδρυσή τους το 1917 οι Διεθνής οργάνωση των Lions έβαλαν μέσα στα προγράμματα τους την προστασία της όρασης. Αφορμή για το γεγονός αυτό ήταν η συνάντηση της τότε ηγεσίας των Διεθνών Lions με την Συγγραφέα – ακτιβίστρια Hellen Keller που γεννήθηκε το 1880 στις ΗΠΑ. Σε ηλικία 19 μηνών οι γονείς της κατάλαβαν ότι ήταν τυφλή και άλαλη! Την πήγαν σε κάποιο ειδικό Ίδρυμα και κατάφερε να αναπτύξει ένα είδος επικοινωνίας με την δασκάλα της. Το 1914 τελείωσε το πανεπιστήμιο και έμαθε Γερμανικά, Λατινικά και Ελληνικά, που αγαπούσε ιδιαίτερα!

Λίγο αργότερα γνωρίστηκε με τους Lions στην Αμερική και τους έπεισε να συμπεριλάβουν στα προγράμματα τους την προστασία της όρασης και τους ονόμασε «Ιππότες της όρασης».

Η Hellen Keller έμαθε τελικά να μιλά με μία ιδιαίτερη προφορά και πέθανε το 1967 σε βαθιά γεράματα. Οι Lions όμως εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υποστηρίζουν προγράμματα προστασίας της όρασης.

Διατηρούν Οφθαλμολογικές κλινικές σε χώρες σε χώρες που το πρόβλημα με τις ασθένειες των ματιών είναι πολύ μεγάλο, όπως π.χ. η Ινδία όπου η νοσηλεία είναι δωρεάν. Τον τελευταίο χρόνο οι Lions της Β. Ελλάδος έχουν στη διάθεση τους μία Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα, αξίας 250.000 € που είναι δωρεά των Διεθνών Lions. Το αυτοκίνητο αυτό είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα όργανα εξέτασης των ματιών και με την συνεργασία της οφθαλμολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ και με την συνοδεία οφθαλμιάτρων θα επισκέπτεται όλες τις περιοχές της Β. Ελλάδας και θα πραγματοποιεί δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Η Λέσχη Lions Δράμας ακολουθώντας τα παραδείγματα αυτά, προμηθεύτηκε πριν 3 χρόνια ένα φορητό οφθαλμολογικό όργανο – ένα φορητό διαθλασίμετρο – και με την συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και την σύμφωνη γνώμη των Δήμων του Νομού μας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα μέτρησης της διαθλαστικής ικανότητας των ματιών των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Έτσι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προστασίας της όρασης, οι Lions Δράμας επισκέφθηκαν το 27ο Νηπιαγωγείο της πόλης μας και «εξέτασαν» τα μάτια των παιδιών, κάνοντας αρχή για την νέα Σχολική χρονιά. Την επίσκεψη κάλυψε ζωντανά το Ραδιόφωνο STAR FM, το Ζαχαροπλαστείο «Μελίκρητον» προσέφερε στα παιδιά γλυκίσματα και τα παιδιά είχαν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί για όλη την φετινή χρονιά με επισκέψεις σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς και Νηπιαγωγεία που θα θελήσουν να πάρουν μέρος σε αυτό.