ΘΕΜΑ1ο – ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση με κρυστάλλινες θέσεις έχουν τοποθετηθεί δημόσια και με κάθε τρόπο υπέρ της ανάγκης μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού με όλους τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις:

  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
  • Δωρεάν, πλήρης προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.
  • Πλήρης καθημερινή ενημέρωση για όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από την πορεία των εμβολιασμών.
  • Εμβολιαστική εκστρατεία με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα (με δυνατότητες ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού).
  • Κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού, τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων.

Η κυβέρνηση ωστόσο με την πολιτική και τις παλινωδίες της κατάφερε να υπονομεύσει τον μαζικό εμβολιασμό. Παράλληλα, εδώ και μήνες χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν εκτός εργασίας και ως εκ τούτου, χωρίς μισθό, ασφαλιστική κάλυψη και προσμέτρηση υπηρεσίας με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και παρά τα επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και από τους πλήρως εμβολιασμένους. Ο αναγκαίος και σε κάθε περίπτωση απαραίτητος για την προστασία από τον κορονοϊό εμβολιασμός έχει μετατραπεί σε εργαλείο διαχωρισμού και διχασμού των εργαζομένων, οδηγώντας στην ανεργία αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το απαράδεκτο αυτό μέτρο διατηρείται ενώ τα νοσοκομεία καθημερινά «στενάζουν» από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας στη χώρα.

Η διατήρηση του μέτρου της αναστολής εργασίας αντί για επιστημονικά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενώ η κυβέρνηση ενόψει της τουριστικής περιόδου κήρυξε το «τέλος της πανδημίας», συνηγορεί στο ότι αποτελεί μέρος της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης των δημοσίων νοσοκομείων σε βάρος των ασθενών και των λαϊκών αναγκών προστασίας της υγείας που αφήνει κερδοφόρα πεδία για επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Αυτή είναι άλλωστε η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ και προωθείται και με το «νέο ΕΣΥ».

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει το δίκαιο αίτημα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή και τοποθετείται θετικά στο παρόν ψήφισμα εκφράζοντας την ανάγκη ο αγώνας όλων των υγειονομικών και όλου του λαού να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο που στο χώρο της υγείας δεν είναι άλλος από την εμπορευματοποίηση, την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη ελάχιστων επιχειρηματικών κολοσσών στον κλάδο.

Παλεύουμε μαζί με την επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος πανδημίας.

Στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πλειοψηφία επιχείρησε και πέρασε ψήφισμα – λιβανιστήρι στην κυβέρνηση το οποίο η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε εμμένοντας στην παραπάνω τοποθέτηση.

 

ΘΕΜΑ 2ο – ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΒΩΛΑΚΑ ΔΡΑΜΑΣ

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βώλακα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/6/2022 μαζική Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Βώλακα, στην οποία εκφράστηκε η καθολική αντίθεσή τους στην προοπτική της όποιας επιχειρηματικής-λατομικής δραστηριότητας στη θέση Καλλίδρομο, σε έκταση περίπου 200000 τ.μ., που έχει όλα τα προαπαιτούμενα – βρίσκεται σχεδόν εξολοκλήρου εντός ορίων προστατευόμενης περιοχής Νatura 2000 και σε οικότοπο προτεραιότητας – για καμία απολύτως λατομική δραστηριότητα επιφανειακής ή υπόγειας εξόρυξης.

Έντονα εκφράστηκε η οργή των κατοίκων για τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος του Π.Σ. Αν. Μακ. –Θράκης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Σχεδίου Διαχείρισης εξορυκτικών Αποβλήτων για την εκμετάλλευση νέου λατομείου μαρμάρου στο Βώλακα, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος &Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας. Εξέλιξη για την οποία έχουν βαρύτατες ευθύνες οι παρατάξεις του ΠΣ που ψηφίζουν όλες τις ΜΠΕ για λατομεία, πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κατά τα άλλα έχουν «περιβαλλοντικές ευαισθησίες»! Πόσο υποκριτές είναι όταν οι ίδιες παρατάξεις στην αρμόδια επιτροπή υπερψήφισαν τη ΜΠΕ τώρα να ζητούν «να επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα»! τώρα θυμήθηκαν ότι πρόκειται για περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «προστατευόμενο τοπίο»; Και φυσικά δεν λένε κουβέντα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων.

Σημειώνουμε ότι έχει γίνει, εν κρυπτώ, άρση περιοριστικών όρων σε προστατευόμενη περιοχή με Υ.Α. από τον Οκτώβριο του 2021, την οποία, κατά την επίσκεψη του στο Βώλακα τον Ιανουάριο του 2022 ο Υφυπουργός, κος Αμυράς, απέκρυψε από τους κατοίκους καθώς τους διαβεβαίωνε ότι δε θα προχωρήσει καμία αλλαγή στο καθεστώς προστασίας.

Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί:

  • Να μην εφαρμοστεί η Υ.Α. που αίρει περιοριστικούς όρους προστασίας και εντέλει επιτρέπει τη δημιουργία λατομικών ζωνών στην προαναφερθείσα περιοχή;
  • Να αναιρεθεί η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος του Π.Σ. Αν. Μακ. –Θράκης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Σχεδίου Διαχείρισης εξορυκτικών Αποβλήτων;

 

ΘΕΜΑ 3ο – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2022 ΠΑΜΘ

Πρόκειται για επιμέρους αλλαγές που δεν αλλάζουν τη γενική κατεύθυνση που έχει το ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της ΠΑΜΘ. Εκδηλώσεις, ημερίδες, προγράμματα και λεφτά με ουρά σε μελετητικά γραφεία μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Τα όποια έργα είναι αποσπασματικά και δεν δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Για αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε.

 

ΘΕΜΑ 4ο – ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ

Όπως είχαμε τοποθετηθεί και στο αρχικό αίτημα αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ψηφίζουμε κατά της διεύρυνσης ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων καθώς η ίδια η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αποτελεί έναν ακόμα «Δούρειο ίππο» για την καταστρατήγηση του εργασιακού ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων.

Η εμπειρία μάλιστα όλων αυτών των ετών απέδειξε πως αυτές οι εκδηλώσεις όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αναστείλουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ιδιαίτερα για τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, αλλά ούτε καν να δώσουν μια ανάσα στην πνιγηρή τους κατάσταση από τη φορολεηλασία, τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη.

Αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι η «ψυχολογία» αλλά οι μισθοί και τα εισοδήματα που δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών. Ιδιαίτερα σε συνθήκες που ο πληθωρισμός τρέχει με 11%, οι ανατιμήσεις σε είδη καθημερινής κατανάλωσης και ηλεκτρικού ρεύματος οδηγούν σε ακραία φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και μεγαλύτερη πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, νέα ανεξέλεγκτα χρέη.

Οι μικρομαγαζάτορες που ακόμα και σήμερα και παρά την ίδια τους την πείρα διατηρούν κάποιες «ελπίδες» ας αναλογιστούν ποιανού ο τζίρος ανεβαίνει και ποιανού πέφτει κάθε χρόνο: των μικρομεσαίων που περιμένουν τις περιόδους εκπτώσεων ή των μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου «mall» και εκπτωτικών χωριών; Στα δικά τους καταστήματα γίνονται ουρές κάθε «blackFriday» ή στα μεγάλα πολυκαταστήματα; Πόσο μπορεί να τονωθεί ο δικός τους τζίρος όταν στα πετρέλαια οι εργαζόμενοι απολύονται, όταν στα Λιπάσματα «αντικαταστάθηκαν» με «φθηνότερους»;

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σε κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια, να προγραμματίζουν την οικογενειακή τους ζωή, να έχουν ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Σε κάθε περίπτωση Δήμος, Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να διοργανώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει χωρίς να διαταράσσεται το ωράριο εργασίας των εμπορικών καταστημάτων.

Αντίστοιχα τοποθετούμαστε και στο 6ο Θέμα για τη Λευκή Νύχτα στην Ξάνθη.

 

ΘΕΜΑ 5ο – ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

Η προτεινόμενη σύμβαση δεν γίνεται με κριτήριο την οικονομική ανακούφιση του λαού της περιοχής που μετακινείται με τα λεωφορεία και φυσικά την ανάγκη όχι απλώς να διατηρηθούν αλλά να αυξηθούν τα δρομολόγια από τα χωριά της Ξάνθης προς την πόλη και αντίστροφα. Αν υπήρχαν τέτοια κριτήρια τότε θα προβλέπονταν και αύξηση των δρομολογίων και ουσιαστική μείωση της τιμής και όχι το -20% – κοροϊδία!

Η επίκληση της πραγματικής μείωσης της επιβατικής κίνησης καθώς και της πραγματικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι οι συγκοινωνίες, συνολικά το μεταφορικό έργο όσο βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Α.Ε. ΚΤΕΛ Ξάνθης) θα λειτουργεί όχι με γνώμονα τις ανάγκες του λαού σε σύγχρονες, γρήγορες, ασφαλείς και φτηνές μεταφορές αλλά το κέρδος.

Η προτεινόμενη σύμβαση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, που θυμίζουν την επιδότηση των περιβόητων «άγονων γραμμών» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μέσω της οποίας πριμοδοτούνται από το κράτος με εκατομμύρια ευρώ οι εφοπλιστές για να δρομολογούν τα «σαπάκια» τους σε αυτές τις γραμμές, σε αριθμό που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών και που με τις συνεχείς βλάβες αφήνουν κυρίως τους χειμερινούς μήνες αποκομμένα τα νησιά από την ηπειρωτική χώρα. «Ανοίγει» δηλαδή «την όρεξη» και σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με τα ίδια προσχήματα περί «κοινωνικού έργου» που θα αντιμετωπίσει δήθεν την «κοινωνική απομόνωση των οικισμών» να εκβιάζουν επί της ουσίας με διακοπή των δρομολογίων ή και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών.

Άλλωστε τις συνέπειες της πανδημίας, της πολιτικής διαχείρισής της καθώς και της έκρηξης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας τις βιώνουν με τον πιο άγριο τρόπο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, αλλά δυστυχώς για αυτήν δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ανακούφιση από κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψηφίζει λευκό.

 

ΘΕΜΑ 7ο – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΟΡΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η επέλαση των ΑΠΕ δεν εξασφαλίζει ούτε ενεργειακή επάρκεια, ούτε φθηνό ρεύμα στο λαό, παρά μονάχα εξασφαλισμένα υπερκέρδη στα μονοπώλια όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της siemens. Παίρνουμε υπόψη σοβαρά την αρνητική γνωμοδότηση του τμήματος περιβάλλοντος και υδροοικονομίας. Ο ισχυρισμός στο αίτημα της ίδιας της εταιρείας ότι « η θέση «Πλατορράχη» βρίσκεται εκτός και σε σημαντική απόσταση από προστατευόμενες περιοχές (ΤΚΣ, ΖΕΠ, Εθνικά Πάρκα) κι εκτός προτεινόμενων ζωνών αποκλεισμού για αιολικές εγκαταστάσεις, από άλλους φορείς (WWF, Vasilakis et al)» καταρρίπτεται. Άλλωστε με ποιο τρόπο μπορεί να προσδιοριστεί η «σημαντική απόσταση»;

Τα ανταποδοτικά που υπόσχεται η εταιρεία ( «Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Α/Π, να διαθέτει το ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ (40.000€) ετησίως για την οικονομική ενίσχυση τοπικών αθλητικών σωματείων ή/και πολιτιστικών δράσεων σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων») αποτελούν πρόκληση και είναι «καθρεφτάκια για ιθαγενείς».

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ